DREPT: Monika Sviglinskaja (8) sammen med sin mor Kristina Sviglinskaja. Politiet henla først saken, men mener nå den åtte år gamle jenta ble drept av sin tidligere stefar i 2011. Foto:Privat,NTB scanpix

Monika-saken: Spesialenheten bøtelegger Hordaland politidistrikt

HAMAR/BERGEN/OSLO (VG) Spesialenheten ilegger Hordaland politidistrikt som foretak en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er konklusjonen etter at Spesialenheten for politisaker har gransket om det har skjedd forsømmelser eller vært utøvd grov uforstand i forbindelse med etterforskningen av dødsfallet til Monika Sviglinskaja (8) i Sund i november 2011.

– Vi har besluttet å ilegge Hordaland politidistrikt foretaksstraff og de ilegges en bot på 100.000 kroner. Foretaksstraffen rettes mot politidistriktets behandling av Robin Schaefers rapport, sier Jan Egil Presthus i Spesialenheten.

Les hele begrunnelsen for forelegget her

Politimannen Robin Schaefer (45) varslet i januar i fjor om at ting ikke var som det skulle i etterforskningen av saken, men ble avvist av ledelsen.

« Schaefers spørsmål til etterforskningen var saklige og godt forankret i sakens faktum », skriver Spesialenheten som mener politidistriktets behandling av Schaefers rapport er «et kvalifisert klanderverdig forhold som følge av feil begått hos flere».

« Politidistriktets oppfølging var samlet sett utilstrekkelig og ikke egnet til å kvalitetssikre arbeidet som var utført», heter det i pressemeldingen.

– Behandlingen var ikke tillitvekkende og medførte at det forelå en risiko for at saken skulle forbli henlagt på et uriktig grunnlag.Vi mener at det som har skjedd skyldes feil begått hos flere, sier Presthus.

Straffer ikke enkeltpersoner

I januar bekreftet etterforskningsleder i saken advokat Halvor Hjelm-Hansen overfor VG at fire politifolk hadde status som mistenkt i saken.

– I siste fase er det flere av disse tjenestemennene som har vært etterforsket av oss som har sluttet i politidistriktet. Vår vurdering er at individuelt straffeansvar er foreldet. Saken er henlagt for to av de som har vært avhørt som foreldet, jeg sier ikke om det ville vært grunnlag for straffeansvar, sier Presthus.

For den tredje av etterforskerne er saken henlagt fordi intet straffbart forhold anses bevist, opplyses det i pressemeldingen.

VG MENER:Politimesteren bør få sparken

Spesialenheten har også vurdert personlig straffeansvar for påtalejurist på saken, Sidsel Isachsen, som var den som henla saken. Saken mot henne er henlagt etter bevisets stilling og Spesialenheten opplyser at de blant annet har lagt vekt på at Isachsen «søkte råd hos eller var i dialog med andre, heriblant overordnede».

Spesialenhetens avgjørelse kan av partene klages inn for Riksadvokaten.

Det var i mai i fjor at Hordaland politidistrikt ble anmeldt til Spesialenheten for politisaker av litauiske Kristina Sviglinskaja, mor til Monika Sviglinskaja, den åtte år gamle skolejenta som ble funnet død, kvalt, hjemme 14. november 2011.

Saken ble henlagt som antatt selvmord i august året etter, trass i mange tegn på at noen uvedkommende måtte ha vært i leiligheten hvor hun ble funnet angivelig hengt.

Hordaland politidistrikt vil få mulighet til å se gjennom vedtaket før konklusjonen presenteres for pressen, og har innkalt til pressekonferanse i Bergen klokken 13.

Den drevne etterforskere Schaefer fikk se etterforskningsdokumentene i januar i fjor, slo han alarm. Men han ble avvist av politiledelsen.

VARSLEREN:«Jeg har følt meg som en kriminell»

Saken ble først gjenåpnet i mai, etter at mors bistandsadvokat Stig Nielsen hadde innhentet en ekstern ekspertrapport som slaktet etterforskningen. I oktober ble mors tidligere samboer pågrepet og siktet for drapet, etter flere DNA-funn.

Den tidligere voldsdømte litaueren (32) sitter fortsatt fengslet, men nekter for å ha noe med dødsfallet å gjøre.

Flere granskinger

Monika-saken har utløst en rekke granskinger av politiet i Hordaland: Arbeidstilsynet gransker behandlingen av drapsetterforskeren som slo alarm, og Politidirektoratet oppretter en uavhengig ekstern gransking av samme forhold.

9. februar la Riksadvokaten frem konklusjon etter sin gransking av saken. Der påpeker arbeidsgruppen en rekke feil og mangler i etterforskningen.

14.februar varslet politimester Geir Gudmundsen at han fratrer fra sin stilling frem til så lenge granskingen av varslersaken pågår.

Redaktør for politiets eget fagblad, Ole Martin Mortvedt, er blant dem som har gått ut og kritisert politiet.

Han mener det ble gjort grove feil både under etterforskningen og i håndteringen av varsleren, og har tatt til orde for at de tre sentrale lederne - politimester Geir Gudmundsen, visepolitimester Gunnar Fløystad og nåværende leder for påtaleenheten, politiinspektør Sidsel Isachsen - må gå som følge av Monika-saken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder