BER OM GRANSKNING: Frp-politiker Anders Anundsen vil at Stortinget skal granske Riksrevisjonen. FOTO: JAN PETTER LYNAU

Mener Stortinget må granske Riksrevisjonen

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité må granske påstandene om at Riksrevisjonen utsatte kritisk Mongstad-rapport til etter valget, mener den avtroppende komitélederen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Jeg forutsetter at Riksrevisjonen ikke driver politisk beregning av tidspunktet for publisering av sine revisjonsrapporter. Når dette like fullt settes fram som en påstand, forutsetter jeg at den nye kontroll- og konstitusjonskomiteen tar opp denne problemstillingen, sier Fremskrittspartiets Anders Anundsen til NTB.

Les også: Riksrevisjonen: - Vi skal ikke etikk-granske NRK

Bevisst valg

Finansavisen skriver onsdag at Riksrevisjonens rapport som ble lagt fram i går, var klar i god tid før valget. Ifølge Bellona-leder Frederic Hauge bekreftet riksrevisor Jørgen Kosmo i en samtale dem imellom at rapporten bevisst ble holdt tilbake.

- Han ville ikke gripe inn i valget på den måten, sier Hauge, som legger til at han er «lei av dette spillet».

Rett bord

Samtlige rapporter fra Riksrevisjonen skal til behandling i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, der opposisjonen har flertallet av medlemmene og lederen.

Mongstad-rapporten vil derfor havne på bordet til den kontroll- og konstitusjonskomiteen som det nyvalgte Stortinget skal danne.

Nå mener Anundsen altså at behandlingen av rapporten bør utvides til også å gjelde publiseringstidspunktet.

- Ville du selv sørget for det dersom du skulle fortsatt som leder?

- Det stemmer.

Uting

Anundsen er dessuten kritisk til tidspunktet for publisering av Mongstad-rapporten, uavhengig av Hauges påstand om at den bevisst ble utsatt.

- Jeg har tidligere tatt opp med Riksrevisjonen at de må legge fram sine rapporter når Stortinget er samlet, slik at vi samtidig kan kommentere på innholdet. Det er en uting at Riksrevisjonen publiserer rapporter når Stortinget ikke er samlet, for det er en nær sammenheng mellom deres og Stortingets arbeid, sier han.

Anundsen tviler på om det kan stemme at rapporten bevisst ble utsatt til etter valget:

- Riksrevisjonen har jo lange revisjonsplaner som de også deler med andre. Der skal det blant annet gå fram når de ulike revisjonsrapportene skal legges fram, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder