Sp-Trygve imponerte EU-ambassadører med okse-sperm

STANGE (VG) Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum må ha baller av stål.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Torsdag tok han med seg EUs og Frankrikes ambassadører i Norge til Hedmark for å se på at avlsoksen Enger fikk sin sædavgang.

– De kom hit for å se på det unike norske genmaterialet. Oversatt er det genmaterialet sperm, og egg. Her har vi sett på sperm. Og det eksporterer vi til utlandet, sier den tidligere landbruksministeren til VG.

- Morsomt å se det live

Det spruter av den unge lederen i Senterpartiet når han på årets første dag med snøfall viser eksellensene fra det store utland rundt på Store Ree Gård på Stange, der bedriften Geno holder til.

OKSEMØTE: Storoksen i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum EUs og Frankrikes ambassadører hilser på avlsoksen Enger. Foto:Helge Mikalsen,VG

– Hvorfor var det viktig å ta med de to ambassadørene akkurat hit?

– Fordi det er en suksesshistorie. Vi har utrolig god dyrehelse i Norge, slik at vi bruker lite medisiner på dyrene våre. Og da er det morsomt å se det live også, ikke bare snakke om det på et møterom i Stortinget. Derfor er det ålreit å dra med seg den franske ambassadøren, og EU-ambassadøren, for å vise frem den suksessen det er med norsk bioteknologi.

Ute på gårdsplassen har Geno satt ut oksen Skjelvan, som akkurat er blitt veid til 850 kilo på sokkelesten. Han er pappa til anslagsvis 40.000 kuer rundt om i verden.

KORT PROSESS: EU-ambassadør Helen Campbell fikk se at Enger tømte seg på sekunder. Foto:Helge Mikalsen,VG

170 kroner

Så langt i år har Geno solgt 335.000 enheter med kvalitetssperm til avl i Norge og internasjonalt. Prisen er på 170 kroner per enhet. Men Skjelvan har akkurat tømt seg. Det gjør han to ganger i uken – i likhet med de til sammen over 400 andre oksene på denne gården.

Innenfor venter Enger. Han er ikke like stor og erfaren, og er heller ikke far til like mange, siden han ble født 30. april i fjor. Vi får se på gjennom et vindu at han bestiger en kunstig kvige bakfra.

Sekunder senere er det hele over.

FORNØYD: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. I vinduet en ansatt med leveransen til den kjappe oksen, Enger. Foto:Helge Mikalsen,VG

- Bare å levere varene

Og de ansatte på Geno kan umiddelbart vise oss resultatet – noen centiliter dyrebar oksesæd i et reagensrør.

– De fikk se at en av oksene her, Enger, kom ut med det som skal forplante videre. Hvordan vil du beskrive det som skjedde?

– Nei, det var veldig fort gjort, det var ikke mye romantikk i fjøset her, her er det bare å levere varene. Og en okse som han der kommer til å produsere mange tusen kuer rundt om i hele verden. Og fordelen med de kuene som da kommer, er at de har veldig god dyrehelse. Men så er det selvsagt litt morsomt å vise fram hele prosessen, ikke bare snakke om det på et møterom.

Vil ha frem forskningstyngde

SIKRET: De edle dråpene blir tatt vare på i reagensrør. Foto:Helge Mikalsen,VG

– Er tempoet her representativt for hedemarken?

– He-he. For dyr er det nok det. Det er nok litt mer romantikk blant folk enn blant dyr. Her handlet det bare om å levere varene. Hos folk er det vel litt mer, håper jeg.

– Er dette noe du vet, eller er det bare noe du antar?

– Nå skal ikke jeg gå dypere inn i det, for det tror jeg folk kan tenke seg selv.

– Hva forventer du kommer ut av å vise frem denne bedriften til utlendinger?

– Å få fram hvor forskningstungt dette miljøet er. Det er viktig å få frem hvor god norsk dyrehelse er, og hvor lite medisiner vi bruker, til to viktige ambassadører.

- Sikkert en opplevelse

– Hvis man er leder av Senterpartiet, da er man på sett og vis storoksen sjøl i landbruks-Norge. Ser du noe av deg selv i dette her på noen måte?

– Nei, det gjør jeg ikke, jeg ser absolutt ikke meg selv i det vi nå så. Men jeg er stolt av det man får til av dyrehelse og lite medisinbruk i norsk matproduksjon. Og det å løfte fram dét er en glede.

OKSEKUNST: Tegninger fra barn som har besøkt gården viser at de hadde fått med seg poenget. Foto:Helge Mikalsen,VG

– Hva har du inntrykk av at ambassadørene fikk ut av dette?

– Det er sikkert en opplevelse, og når du opplever ting husker du det sikkert også.

Når du ringer sentralbordet til Geno, sier en automatisk telefonsvarer, «hvis du skal kjøpe sæd, tast 1».

- Nekter å gjøre det hvis noen ser på

– Ja, jeg ble imponert. Det er første gang jeg har sett dette noe sted, så det er litt av en opplevelse for meg. Det har vært nyttig for oss å se hvordan et norsk firma jobber for å få god kvalitet på sitt kveg og dermed melke- og kjøttproduksjonen, sier EUs ambassadør Helen Campbell.

– Hva synes du om at denne oksen vi akkurat har sett allerede er eller kan bli faren til mange kyr i Frankrike?

– Jeg er ganske sikker på at han er en glad okse, selv om jeg ikke kan vite det, sier den franske ambassadøren Jean-Marc Rives, og ler.

– Oksene er forskjellige. De har også forskjellig smak. De kunstige skjedene vi lager har ulik temperaturer, for eksempel. Og noen av oksene nekter å gjøre det hvis noen ser på. De er noen rare typer, sier Genos administrerende direktør Sverre Bjørnstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder