STORT ØNSKE: Randi Brunstad (24) har kommet svært tidlig i overgangsalderen, og ønsker muligheten til eggdonasjon for å få barn.
STORT ØNSKE: Randi Brunstad (24) har kommet svært tidlig i overgangsalderen, og ønsker muligheten til eggdonasjon for å få barn. Foto:Frode Hansen,VG

Eggdonasjon-debatten: Randi (24) kan ikke få barn: «Jeg vil så gjerne gå gravid. Bare det å få sitt eget barn på brystet etter fødselen må være fantastisk»

INNENRIKS

For ett år siden fikk Randi Brunstad (24) den vonde beskjeden: «Du kan ikke bli gravid. Du har kommet i overgangsalderen.»

Publisert: Oppdatert: 09.05.18 09:23

Nå er hennes eneste håp eggdonasjon.

VG har tidligere skrevet om at det anslås at rundt 200 kvinner i året ønsker eggdonasjon.

En av dem er Randi Brunstad (24) fra Oslo.

Hun er en av svært få som kommer i overgangsalderen i 20-årene. Man vet ikke hvorfor det skjer. Men med det kommer også beskjeden om at hun ikke kan få barn. Eggstokkene hennes er ute av funksjon. Det fikk 24-åringen vite på Ullevål sykehus i januar i fjor.

– Jeg tok det tungt. Det tar lang tid å fordøye en slik beskjed, sier 24-åringen til VG.

Bakgrunn:I slutten av mars anbefalte ni av Bioteknologirådets 15 medlemmer at eggdonasjon skal bli lovlig i Norge

– Så ikke for meg en slik situasjon

– Det er veldig spesielt. Jeg så ikke for meg en slik situasjon i livet. Det har alltid vært en drøm for meg å få barn, men det kan jeg altså ikke. Det var trist å ta opp noe slikt med samboeren, vi ser jo for oss en fremtid med barn, sier Brunstad.

Jeg føler meg på en måte diskriminert. Når sæd er greit, bør også egg være greit

24-åringen forklarer at hun ikke har planer om å få barn ennå, men at hun drømmer om å etter hvert gjennomføre en eggdonasjon. Hun må begynne å planlegge tidlig.

– Jeg vil så gjerne oppleve å gå gravid. Bare det å få sitt eget barn på brystet etter fødselen må være en fantastisk følelse. Det vet nok alle de mødrene som har vært gjennom det. Jeg mener det er utrolig viktig å få oppleve det - både for barnet og deg selv, sier Brunstad.

– Når du sitter i situasjonen at du får de sterke følelsene

Nå er det ulovlig med eggdonasjon i Norge. Brunstad har et sterkt ønske om at det ikke fortsetter slik. I slutten av mars anbefalte ni av Bioteknologirådets 15 medlemmer at eggdonasjon skal bli lovlig i Norge.

– Jeg håper de som er imot dette kan forstå at det er viktig for mange. Også så unge kvinner som meg, som ikke kan bli gravid. Det er først når du sitter i situasjonen selv at du får de sterke følelsene og behovet. Å miste muligheten til å få barn kan skje hvem som helst, og plutselig skjer det i morgen, sier Brunstad.

– Føles ulovlig å dra til utlandet

Øyvind Nytun, som er lege, gynekolog og spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, har tidligere sagt til VG at det trolig er flere hundre norske kvinner som får eggdonasjon i utlandet hvert år.

24-åringen sier at hun kommer til å gjennomføre en eggdonasjon uansett om det blir lovlig eller ikke. Hun kommer også til å dra til utlandet. Men vil helst unngå det.

– Det er dyrt, og føles ulovlig, å reise til utlandet for å gjennomføre det. Dessuten er jeg bekymret for å ikke få den hjelpen jeg trenger i Norge etterpå. Det føles litt skummelt, og jeg vil helst gjøre det her, sier hun.

– Du vil ikke adoptere?

– Det er også et alternativ, men det er noe eget med å få bære frem et barn. Selv om du genetisk sett ikke er moren dersom du får noen andres egg, føles det likevel slik.

– Føler meg på en måte diskriminert

Noen av argumentene mot lovlig eggdonasjon i Norge er at det er unaturlig og at det ikke bør gjøres av hensyn til barna. «Stans forslag om eggdonasjon», skrev VG på lederplass den 29. mars. Det satte i gang en heftig debatt, hvor blant annet feminist Sanna Sarromaa uttalte at forbudet mot eggdonasjon er noe hun har betraktet som et alvorlig likestillingsproblem i Norge.

Brunstad er uenig med de som argumenterer mot eggdonasjon.

– Jeg føler meg på en måte diskriminert. Når sæd er greit, bør også egg være greit. Jeg forstår at folk har ulike syn på dette, men jeg vil engasjere meg i at kvinner skal ha denne retten. Noen gir bort eggene sine frivillig, og da ser jeg ingenting i veien med å ta dem imot, sier hun.

Hun fortsetter:

– Hvorfor skal jeg måtte dra til utlandet og gjøre noe som er «ulovlig», og i tillegg miste den tryggheten av å være her i Norge? Jeg har ikke valgt å være i denne situasjonen selv, bør vi ikke ha et system som hjelper som ikke kan få barn naturlig?

Her kan du lese mer om