Her er avtalen mellom Marit Christensen og Wenche Behring Breivik

Christensen hadde dårlig samvittighet

Syk Wenche Behring Breivik skrev under

Breivik-advokat: Hun ble grundig lurt

Motvillig skal terroristens mor ha signert dette dokumentet. Det ga Marit Christensen alle rettigheter - og Wenche Behring Breivik ingen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

VG avslørte allerede i september at Wenche Behring Breiviks siste ønske var at bokprosjektet «Moren» ble stanset.

Forfatter Marit Christensen og Wenche Behring Breivik skrev 28. mars 2012 under på en intensjonsavtale om bokprosjektet. Den trakk mor Breivik seg senere fra, og forskuddsbeløpet hun hadde mottatt, ble tilbakeført.

17. januar i år skal Christensen nok en gang ha dratt til leiligheten på Skøyen i Oslo. Da hadde hun med et dokument som Behring Breivik skrev under på.

I den ensidige disposisjonen, som VG fredag gjengir i sin helhet, gir hun tillatelse til at Christensen får bruke alle samtalene mellom de to, samt Behring Breiviks fire dagbøker fra perioden etter terroren.

OMSTRIDT: Marit Christensen og Wenche Behring Breivik (innfelt) signerte begge avtalen som ga Christensen tillatelse til å fullføre bokprosjektet. Foto: Espen Rasmussen/Privat


BOKANMELDELSE: «En skitten skillingsvise»

Avtalen kom aldri

I motsetning til den første avtalen, står det ikke et ord om samarbeid eller vederlag til Breiviks mor. Christensen forpliktet seg kun til å la Breivik lese gjennom sine egne sitater og å varsle om når boken eventuelt skulle utgis.

Ifølge et lydbåndopptak VG har fått tilgang på, hadde Christensen sagt til Behring Breivik at det skulle komme en ny kontrakt fra Aschehoug, som sikret rettighetene til Breivik.

Denne nye avtalen ventet Breivik fortsatt på da hun lå og kjempet for livet.

Men den nye avtalen kom aldri, og Wenche Behring Breiviks advokat, Tord Jordet, mener heller ikke det er noe som tyder på at den skulle komme.

- Hun ble grundig lurt, og fortalte meg at Marit Christensen utnyttet hennes sykdomstilstand til å overta retten til å fullføre bokprosjektet, uten at Breivik ble gitt noen rettigheter i det hele tatt. Dette er et dokument som utelukkende ivaretar Marits interesser, sier Jordet.

Han slår fast at erklæringen er ugyldig, og hevder at Christensen utnyttet Breiviks sviktende dømmekraft til å sikre seg all kontroll over boken.

MER PÅ VG+: Slik beskrev Marit Christensen forholdet i VG Helg

Saken fortsetter under bildet

UGYLDIG ERKLÆRING: Forsvarer Tord Jordet (t.h.) mener at som Wenche Behring Breivik ikke var i stand til å forstå hva hun signerte på. Her er han avbildet med forsvarer Geir Lippestad under rettssaken mot Anders Behring Breivik i fjor. Foto: Helge Mikalsen/VG


Alvorlig syk

- Det finnes ingen grunn til at Breivik skulle ønske å signere dette dokumentet dersom hun hadde forstått hva som var skrevet der, sier han.

Han hevder at Breivik ikke var i stand til å forstå dokumentet, som er signert kun to måneder før hun døde av kreft.

På lydbåndopptaket gir Wenche Behring Breivik selv uttrykk for at hun ikke forsto hva hun skrev under på:

«Altså der ser du hvor farlig det er, å innkalle til møter og skrive avtaler. Det er livsfarlig. Men det ble da til at vi skrev under på noe som hverken skulle ramme Marit eller meg. Det var bare så det ikke skulle kunne ramme ... Ja, det er ikke godt å si. Så det endte med at vi skrev under. Det skulle hjelpe både Marit og meg. Og jeg kjøpte den, altså. For god fisk.»

- Hun var så svekket på dette tidspunktet at Christensen antagelig kunne ha fått henne til å signere på hva som helst, poengterer advokaten.

Jordet er svært sjokkert over hvordan forfatteren har opptrådt.

- Det er langt fra profesjonelt, og jeg kan ikke se at det på noen måte hverken etisk eller juridisk sett kan forsvares. Det er svært alvorlig å utnytte et alvorlig sykt menneske, som er i en tilstand der en ikke kan ivareta sine interesser, sier han.

Jordet utelukker ikke at det blir aktuelt med søksmål.

- Forlaget bygger retten Christensen har til å skrive boken på denne erklæringen, men det er klart at erklæring gitt under slike premisser ikke kan tillegges noen vekt, sier han.

VG KOMMENTERER: Boken om Marit og Wenche

- Basert på hennes ønsker

Marit Christensens advokat, Jon Wessel-Aas, sier til VG at erklæringen var basert på Wenche Behring Breiviks egne ønsker.

- Denne avtalen var sluttresultatet av en dialog, og et dokument Wenche Behring Breivik fikk tid til å vurdere og mulighet til å gå gjennom med sine advokater, sier Wessel-Aas.

Han mener grunnen til at avtalen ble opprettet, var at premissene rundt bokprosjektet hadde endret seg.

- Hun valgte å gå bort fra den opprinnelige intensjonsavtalen, og betalte selv tilbake det forskuddet hun hadde fått. Hun ønsket ikke lengre å stå som ansvarlig utad eller som medforfatter, men ønsket at Marit skulle fortelle historien. Dermed gikk hun over til å være en alminnelig kilde, sier advokaten.

Han viser til at Christensen og Breivik skal ha forlatt hverandre som venner, og sier at han kun kan ta til etterretning at terroristens mor i ettertid ønsket å trekke seg fra avtalen.

Avviser alle påstander

Jon Wessel-Aas avviser advokat Tord Jordets påstander om at Wenche Breivik ble lurt, og at det skal ha blitt formidlet at avtalen var midlertidig.

Forlagsdirektør Kari J. Spjeldnæs i Aschehoug sier at hun har forståelse for Jordets påstander, men tar likevel avstand fra dem.

- Avtalen er blant flere grunnlag for at vi mener det er riktig å gi ut denne boken. Marit Christensens omfattende kontakt med Wenche Behring Breivik gjennom nesten et helt år, er i seg selv en viktig grunn for utgivelsen. Hun ble godt kjent med Wenche Behring Breivik, og det var ingen tvil om at hun i lang tid etter denne avtalen ble signert, tok kontakt og ønsket at arbeidet skulle fortsette.

Spjeldnæs poengterer at forlaget har vurdert de etiske og juridiske spørsmål knyttet til boken i forkant av utgivelsen.

Forfatter Marit Christensen ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder