Storbykrise for Høyre: Ap størst i ni av ti: Høyre kan tape Oslo for første gang siden Fabian så sånn ut

Stang: - Det er nok rikspolitikken som spiller inn

OSLO RÅDHUS (VG) I Oslo har det vært blått flertall siden Telenor het Televerket, Gro styrte landet og disse politikerne så slik ut. Nå brenner det et rødt lys.

  • Cato Husabø Fossen
  • Jan Petter Lynau
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– 20 år er lang tid, men Raymond har forandret seg mye mer enn meg, vel? Det må være lov å si.

Høyre-ordfører Fabian Stang møter VG på Rådhusplassen og får se på to bilder fra 1995.

Det ene er av ham selv, det andre av Oslo Aps nye frontfigur Raymond Johansen.

– Han har jo gått fra SV til Ap til og med, ler ordføreren.

TIL FREMTIDEN, TAKK: Dagens statsminister Erna Solberg (H) var fersk på Stortinget og ukjent utenfor Hordaland sist Ap hadde makten i Oslo. Her stiger hun inn i en taxi utenfor Grand Hotel i oktober 1995. Foto:Magnar Kirknes,VG

Se hvordan Raymond så ut sist Ap styrte Oslo ved å bla i bildespesialen i toppen av artikkelen!

Men det er mer enn partitilhørighet, politikermager og frisyrer som har forandret seg siden 1995, året det sist var rødt flertall i hovedstaden.

– Jeg tror vel ikke de dårlige målingene skyldes at folk i Oslo er veldig misfornøyde med Høyre i Oslo. Det er nok heller rikspolitikken som spiller inn, sier Stang til VG.

Han er bare en av Høyres mange storbyordførere og byrådsledere som står i reell fare for å bli kastet ut av sine rådhuskontorer til høsten.

Ap tar seks av Høyres syv storbyer

Siden 2011 har Høyre styrt syv av Norges ti største kommuner: Oslo, Bergen, Stavanger, Bærum, Kristiansand og Tromsø.

Akkurat nå ligger Ap an til å bli største parti i seks av dem.

Det viser en gjennomgang VG har gjort av lokale meningsmålinger presentert i ulike lokalaviser.

Tabellen viser Høyre og Aps oppslutning i kommunevalget 2011 satt opp mot partienes oppslutning i den siste tilgjengelige publiserte meningsmålingen fra den enkelte by. Enkeltmålingene er fra tidsrommet november/desember og presentert i ulike lokalaviser. For Bærum finnes ingen fersk måling. KILDER: PollofPolls.no og lokalavisene. Foto:,

Fra før styrer Ap tre av Norges ti største kommuner: Trondheim, Fredrikstad og Sandnes. Alle stedene ligger de an til å befeste sin posisjon som største parti.

Resultatet er at Ap akkurat nå er større enn Høyre i ni av landets ti største kommuner.

– Det er fremdeles lenge til valget. Vi har de beste kandidatene og den beste storbypolitikken. Vi må alltid slåss om velgerne. Det er lokalvalg og våre lokalpolitikere kommer til å vise hvorfor de er de beste til å styre sine kommuner, sier statsminister Erna Solberg etter å ha blitt forelagt VGs tabell.

Omvendt «Erna-effekt»

Men tallene viser at bare Bærum, hvor Høyre fikk rent flertall i 2011, står igjen som et relativt sikkert kort for de blå etter en nedtur som skjøt fart etter høstens statsbudsjett.

Selv i Solbergs egen hjemby, tradisjonelt så borgerlige Bergen går det trått.

– Det er jo en del av en landstrend vi ser også her. At Ap går noe frem og Høyre noe tilbake, sier byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) og legger til:

– Når vi kommer til valgkampen skal det forhåpentligvis handle om de lokale sakene, og da tenker jeg at dette skal gå bra. Vi ønsker å være størst, men viktigst er at den borgerlige side totalt sett gjør det bra.

Selv om Ap seiler fra som største parti er det både i Bergen og Oslo et rekordjevnt løp mellom de røde og blå blokkene.

I begge byer har det på de siste målingene vært knepent rødt flertall, om man teller Miljøpartiet de Grønne med på sosialistisk side.

Ingen lokale Høyre-topper VG har vært i kontakt med ønsker å skylde på regjeringen for den lokale nedturen.

Flere røper imidlertid at det i enkelte kretser nå snakkes om en «Erna-effekt», og da ikke i positiv forstand.

– Verdt det om vi taper

Oslo-ordfører Stang ser på sin side ikke rødt, tross de dystre Høyre-tallene i hovedstaden.

– Er regjeringsprosjektet verdt det om prisen skulle bli at Høyre mister makten i seks av syv storbyer?

– Ja, jeg vil si det er verdt det om vi taper i Oslo. Dersom det skjer vil det svinge raskt tilbake igjen. Byfolk er opptatt av effektivitet og at det skjer ting, og om vi får rødt flertall i Oslo tror jeg de fleste vil se at fremdriften stagnerer.

– Det vil kun vare en kort periode, og da er det til å leve med. Regjeringsmakt er og skal være det viktigste for et parti som Høyre, sier Stang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder