POSITIV: Willy Pedersen mener mange av de unge som snuser i dag ville ha røykt sigaretter for ti år siden. Illustrasjonsfoto: Line Møller

Professor: - Økt snusbruk bra for folkehelsen

Professor Willy Pedersen sier det er en gledelig utvikling at ungdom velger snus fremfor sigaretter.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

En ny studie av norske 16-åringers rus- og tobakksvaner viser en dramatisk nedgang i antallet dagligrøykere. Mens hver fjerde 16-åring røykte i 2002, var tallet i 2010 nede i kun sju prosent. Antallet snusere i aldersgruppen økte fra 4 prosent i 2002 til 12 prosent i 2010, skriver Forskning.no.

- Snus er mye mindre skadelig enn sigaretter. Snus har anslagsvis kun 10 prosent av skaderisikoen som røyking innebærer. Det ville selvsagt vært fint om ungdommer ikke begynte å snuse heller, men fra et folkehelseperspektiv er dette gode nyheter og et hav av forskjell fra situasjonen for ti år siden. Det er all grunn til å feire, sier Pedersen.

LES OGSÅ: Forskere: Snus har positiv effekt på folkehelsen

Spørsmålet er om det er de samme ungdommene som før ville røykt som i dag snuser i stedet.

- Vi heller mot at en god del av ungdommene som nå snuser, ville ha røykt for ti år siden. Derfor mener jeg dette er en gledelig utvikling, sier Willy Pedersen.

Omfattende studie

Sosiologiprofessor Willy Pedersen står bak studien sammen med førsteamanuensis i psykologi Tilmann von Soest ved Universitetet i Oslo.

I studien har forskerne kartlagt utviklingen av rusbruken blant 16-åringer mellom 2002 og 2010, og sett på røyking og snus i sammenheng med sosial bakgrunn, skoleprestasjoner, sosiale nettverk, idrettsdeltakelse, mental helse, og bruk av alkohol og cannabis.

Studien publiseres i det internasjonale tidsskriftet Addiction.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder