TAKE OFF: Norwegians Dreamliner-fly er blant de som er i trafikk tross streiken. Dette er flyene som operer langrutene til USA og Thailand. Foto:Jan Ovind,VG

12 ting du må vite om pilot-streiken

Dette er dine rettigheter ** Dette er Norwegians økonimi

Kan du stole på at Norwegian flyr deg og familien på ferie?  200 000 passasjerer er streikerammet så langt. – Mange er fortvilet, sier direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Mange ringer oss og ber om råd. Vi forteller dem om hvilke rettigheter de har. Men vi gir ikke råd om hva folk bør gjøre. Det må de bestemme selv. Dette er ikke noen grei situasjon. Men folk skal vite at flysekskapet plikter å ta ansvar for sine passasjerer også i en streikesituasjon, sier Flønes.

Les mer: Derfor er det streik og krise i Norwegian.

RETTIGHETER: Flyselskapet plikter å ta seg av sine passasjerer også i en streikesituasjon, sier Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Norwegian-kunder ringer Forbrukerrådet og forteller om mange forskjellige situasjoner. Noen skal besøke familie i den andre enden av Norge, andre skal reise langt med små barn, men blir sittende på flyplassen. Gamle venter i timevis og spør hva de kan kreve av kompensasjon. Forbrukerrådet og reiseselskapet må be dem vurdere selv.

Forbrukerrådets flyrettighetskalkulator kan hjelpe mange til å finne ut av rettighetene når Norwegian ikke kommer på vingene på grunn av streiken.

Her er svar på seks av av de vanligste spørsmålene:

Hva med sommerferien?

1. Dersom min familie for eksempel vil til Roma i sommerferien og skal reise 29. juni, må vi betale over 12.000 kroner for billettene hos Norwegian. Bør jeg vente med bestillingen eller velge et annet selskap?

– Det er lenge til 29. juni og vi er garantert på vingene igjen innen den tid.I løpet av streikeperioden som nå har vart i 10 dager, har vi stort sett vært i stand til å gjennomføre deler av Europa-trafikken som normalt, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen.

INFORMASJONSSJEF: Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian Air Shuttle. Foto:Jørgen Braastad,VG

2. Hva skjer hvis Norwegian Air Norway går konkurs før vi skal på ferie?

Taper vi 12.042 kroner? Forbrukkerådets direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes, levner småkunder liten sjanse for å få pengene tilbake i tilfeller konkurs.

– Ved konkurser råder vi også kunder til å rette også små krav til boet.

3. Er det tryggere å reise langt med Norwegian til sommeren, for eksempel til Miami eller Bangkok?

Langrutene mellom Skandinavia og USA og Skandinavia og Thailand har hele tiden gått som normalt fordi de opereres av datterselskapet Norwegian Air International, som ikke er i streik.

Mine rettigheter?

4. Hvis min reise blir kansellert på grunn av streiken, hva skjer med det jeg har betalt da?

Ved kansellering eller streik som gir over fem times forsinkelse, skal du enten bookes om til et annet fly eller få pengene tilbake.

5. Hvordan får jeg pengene tilbake?

– Du må melde det til selskapet. Norwegian har en uke på seg til å utbetale pengene. Hvis du vil bookes om til et annet fly, blir det når det er ledig plass med samme vilkår som du hadde. Dine rettigheter står på billetten. Flyselskapet plikter å ta vare på deg. Blir et Bangkok-fly kansellert en onsdag og det er plass på et fly lørdag, kan de booke deg om hvis du ikke vil ha pengene tilbake. Er Oslo-Kristiansand kansellert, kan Norwegian sette deg på en buss for å få deg fram, sier Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

REISEBYRÅ: Ellen Wolff Andresen, markedssjef i Ticket Feriereiser. Foto: ,

6. Hva gjør for eksempel reisebyrået Ticket som selger mange storbyferier med Norwegian-billetter?

– De fleste tar sjansen på at dette ordner seg. Vi sier at kunden selv må bestemme og gir ikke råd. Dette må kunden selv avgjøre. Vi ser at en del kunder vurderer andre flyselskaper, sier Ellen Wolff Andresen, Markeds- og administrasjonssjef i Ticket.no.

Hvordan er Norwegians økonomi?

7. Hvor mye gjeld har Norwegian?

I følge kvartalsrapporten hadde konsernet ved nyttår 13,3 milliarder kroner i gjeld.

8. Hvor mange ansatte har selskapet?

Det er rundt 4500 ansatte i Norwegian.

9. Hva slags vilkår har Norwegian på lånene?

I fjor sommer fikk Norwegian gjennom et forslag hos kreditorene sine om å endre på lånevilkårene, slik at vilkårene ble samordnet på tvers av de forskjellige obligasjonslånene.

De nye vilkårene krever at:

1) Konsernet til enhver tid har en bokført egenkapital på 1,5 milliarder kroner

2) Konsernet til enhver tid har en kontantbeholdning på 500 millioner kroner.

Ved nyttår var den bokførte egenkapitalen på 2,1 milliarder. Kontantbeholdningen var på 2,0 milliarder.

TØFFE TIDER: Norwegian-sjef Bjørn Kjos informerer pressen om pilotstreiken på en pressekonferanse i flyselskapets hovedkvarter på Fornebu onsdag i forrige uke. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Hvor lang streik tåler de?

10. Hvor mye taper Norwegian på streiken?

Analytikere har anslått fast art streiken koster Norwegian et sted mellom 10 og opp mot 70 millioner dagen. En streik på rundt ti dager kan dermed fort ha kostet Norwegian rundt en halv milliard i rene utgifter. I tillegg kommer eventuelt omdømmetap, som er vanskelig å beregne.

– Vi har ikke regnet på hvor mye vi har tapt på streiken, men det er ingen tvil om at dette koster. Når har vårt hovedanliggende vært å sørge for å ivareta passasjerene på best mulig måte, sier informasjonssjef i Norwegian Lasse Sandaker-Nielsen.

11. Kan Norwegian få problemer med å betjene lånene?

Bjørn Kjos avviste midt i den første streikeuken at Norwegian i nærmeste tid kan komme til å bryte med lånevilkårene overfor kreditorer som følge av streiken.

– Vi ligger langt fra de grensene. De som plager oss er de 35.000 passasjerene som ikke kan fly hver dag, sa Kjos til E24.

Mandag sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen: - Vi er et børsnotert selskap og kan derfor ikke spekulere i økonomiske spørsmål.

12. Hvor lang streik tåler Norwegian?

Vi har 2,1 milliarder i egenkapital så vi har en viss overlevelsesevne. Men det finnes en lang liste over flyselskaper som er drept av fagforeningen, sa Bjørn Kjos under en pressekonferanse i forrige uke.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder