Agnes-saken: Kilder til VG: Googlet «hvordan senke et lik»

- Søkte opp dybdeforholdene i Lysefjorden

- Kjøpte gummibåt, tau og presenning før drapet

I dagene før ektemannen senket Agnes Müller (36) på fjorddypet, søkte han ifølge politiets opplysninger opp dybdeforholdene i Lysefjorden på sin egen datamaskin.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Da tobarnsmoren i midten av april ble meldt savnet av ektemannen Thomas Müller (34), samtykket 34-åringen til at politiet kunne saumfare alt av elektroniske spor i jakten på den savnede tobarnsmoren.

- «Hvordan senke et lik»

Politiet hadde gjennomført flere omfattende leteaksjoner uten hell da de kom over avgjørende informasjon på ektemannens datamaskin:

NEKTER: Forsvarer Ørjan Eskeland sier at hans klient ikke erkjenner straffskyld for overlagt drap. Foto: Frode Hansen Foto: ,

VG får bekreftet fra flere uavhengige hold at det i dagene før drapet ble gjort søk på «hvordan senke et lik». Det ble ifølge politiets opplysninger også søkt på dybdeforholdene i Lysefjorden.

Da politiet fant opplysningene var søkehistorikken slettet fra datamaskinen, får VG opplyst.

– Jeg ønsker ikke å kommentere dette nå, men dette er opplysninger som min klient vil komme tilbake til under hovedforhandlingene i retten, sier mannens forsvarer, Ørjan Eskeland, til VG.

Sammen med taktisk etterforskning skal det ha vært datasøkene som førte politiet til stranden i Dørvika – og senere til tobarnsmoren som lå på fjorddypet omtrent 150 meter fra land.

– Det var den totale informasjonen som gjorde at det var naturlig å søke i Lysefjorden. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere opplysningene, sier politiinspektør Kristin Nord-Varhaug i Rogaland politidistrikt til VG.

- Kjøpte gummibåt før drapet

Politiet mener at drapet var planlagt, og på bakgrunn av vitneforklaringer, tekniske undersøkelser og siktedes forklaringer, skjerpet politiet i slutten av mai siktelsen til overlagt drap.

- VAR PLANLAGT: Politiinspektør i Rogaland politidistrikt, Kristin Nord-Varhaug, mener at drapet på Agnes var planlagt. Foto: Signe Christine Urdal Foto: ,

VG får opplyst at ektemannen like i forkant av drapet gikk til innkjøp av en gummibåt, tau og presenning. Dette er ifølge politiets opplysninger gjenstander som 34-åringen senere brukte for å senke kona på fjorddypet.

– Han har gått til innkjøp av forskjellige gjenstander i forkant av drapet, men hvordan de ble brukt og hvilken betydning de har for saken ønsker jeg ikke å uttale meg om, sier Nord-Varhaug.

Etter sommerferien vil politiet sende saken over til statsadvokaten for påtaleavgjørelse.

– Han er siktet for overlagt drap, og det er på nåværende tidspunkt ingenting som tilsier at vi ikke står fast på det, sier Nord-Varhaug.

Skal møte sine to barn

Ektemannen har i avhør erkjent at han kvalte Agnes mens deres mindreårige barn var hjemme, før han fraktet henne ut i Lysefjorden i gummibåt og senket henne ned på 70 meters dyp ved hjelp av en tung rørdel.

34-åringen nekter straffskyld, og har i avhør selv forklart seg om et motiv til politiet. Dette er en forklaring som politiet ikke setter sin lit til.

Derimot mener politiet at de står overfor et drapsmotiv som kretser rundt temaet sjalusi og samlivsbrudd. Det har gjennom etterforskningen blitt kjent at ekteparet hadde et vanskelig samliv, og at tobarnsmoren ønsket å gå fra mannen.

Forsvarer Eskeland opplyser til VG at 34-åringen allerede har samtykket til åtte uker i varetekt uten restriksjoner. Dermed blir fengslingsspørsmålet avgjort uten at partene møtes i Jæren tingrett onsdag.

For første gang siden 34-åringen ble drapssiktet i slutten av april, er det nå planlagt et møte med hans to mindreårige barn.

- Det blir nok et spesielt møte. Han har lenge ønsket å møte dem, sier Eskeland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder