SJEKKER ARKIVSKAP: Shilan Shorsh var svært engstelig for at arkivskapene hennes skulle komme i feil hender. Foto:Annemor Larsen,VG

Etterforskningen gjenopptatt: Shilans familie i avhør

Politiet skal sjekke arkivskapene

Avdøde Shilan Shorshs søster, Shahen Ahmed, og hennes foreldre var onsdag morgen til avhør ved Bergen Vest
politikammer.

  • Ingar Johnsrud
  • Guro Hoftun Gjestad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

18. mai 2013 døde den kurdiske kvinneaktivisten Shilan Shorsh i en brann i Bergen. Da saken ble henlagt før jul i fjor, konkluderte politiet med at det ikke var en kriminell handling som lå bak.

Shilan Shorsh døde 18. mai 2013. Foto:Annemor Larsen,VG

Lørdag omtalte VG saken i en større artikkel i VG Helg. Søndag sa politimester Geir Gudmundsen at politiet ville se på saken på nytt.

Onsdag morgen var flere medlemmer av Shilan Shorsh nære familie til nye avhør.

Shorsh søster, Shahen Ahmed, sier til VG at de fikk en orientering av etterforsker Tore Salvesen om politiets videre arbeid, og at de fikk anledning til å stille de spørsmålene de hadde.

Ifølge Shahen sier politiet at de ikke kan ta opp igjen den tekniske delen av etterforskningen, men at de har gjenopptatt den taktiske delen.

Bistandsadvokat

Familien fikk i dag vite at de har fått oppnevnt en bistandsadvokat, som skal hjelpe dem videre i saken.

Ahmed forteller at politiet sier de nå etterforsker saken for å avklare hvorvidt det kan ha skjedd noe kriminelt da Shorsh døde.

SHILANS FAMILIE AVHØRT I DAG Shahen Ahmed, Shilans søster var i dag inne til avhør hos Bergenspolitiet. Foto: Privat Foto: ,

– Jeg er lettet over at politiet nå går grundig til verks og føler meg trygg på at de gjør sitt beste for å avklare hva som kan ha med skjedd med min søster den 18. mai i fjor, sier Ahmed til VG.

Da Shorsh døde, var hun svært sliten og nedbrutt, og hadde varslet i årevis om alvorlige trusler og trakasseringer.

Se dokumentaren på VGTV.

Etter hva VG får opplyst har politiet undersøkt overvåkningskameraene fra busstasjonen i Bergen sentrum, der Shilan sist ble observert, før hun ble funnet død i sitt hjem. Opptakene skal ikke ha registrert noen av hennes bevegelser.

Også tirsdag skal det ha blitt gjennomført avhør i saken, og flere avhør gjenstår.

Arkivskap

Cathrine Waaler Halstensen jobbet i mange år tett med Shilan Shorsh på Kirkens bymisjons kontorfellesskap Batteriet. Ved 12-tiden onsdag var hun inne til politiavhør.

Avhøret skal blant annet ha dreid seg om Shorshs arkivskap, som hun har hatt stående på Halstensens kontor. Arkivskapene tilhørte Shorshs forening Selvstendig Demokratisk Kurdisk Kvinneforening, som hun ledet. Shilan var svært redd for innholdet i disse skapene skulle komme på avveie.

VARSLET OM ARKIVENE: Leder for kontorfelleskapet Batteriet, Cathrine Waaler Halstensen, var mangeårig venn og kollega med avdøde Shilan Shorsh. Hun varslet politiet om arkivskapene rett etter Shilans død, men de ble aldri hentet. Foto:Annemor Larsen,VG

Waaler Halstensen varslet politiet om disse skapene rett etter Shilans død.

– Skapene tilhører formelt SDKK, som nå er lagt ned. De står nå på et hemmelig sted i påvente av at politiet skal gjennomgå dem, sier Cathrine Waaler Halstensen.

Hun har ikke noe ønske om å ha ansvar for skapene videre.

Også SVs gruppeleder i Bergen Bystyre, Oddny Miljeteig, er kontaktet av politiet. Hun kjente Shorsh gjennom politisk arbeid, og er kritisk til politiets tidligere etterforskning.

– Jeg blir innkalt når jeg kommer hjem fra ferie. Det er mange personer jeg mener de burde prate med, sier hun.

Pressemelding

– Nå håper jeg politiet lever etter det Shilan selv sa: At sannheten alltid må komme fram. Selv om det betyr at man må rippe opp i ting.

I en pressemelding som politiet sendte ut tirsdag skriver de:

"Politiet skal foreta en grundig evaluering av Shilan-saken, der vi gjennomgår tidligere etterforskningsskritt og vil foreta nye. Shilan Shorsh ble funnet død hjemme i Fyllingsdalen, 18. mai 2013, som følge av brann. Saken ble lagt bort som intet straffbart forhold bevist 17. desember 2013. Per i dag foreligger det ingen ny konkret informasjon om brannårsak. Finnes det likevel informasjon av betydning som vi kan ha oversett i første omgang, er det viktig å få belyst dette. I tillegg til evalueringen av tidligere etterforskningsskritt vil politiet gjennomføre nye vitneavhør og blant annet sjekke ut avdødes arkivskap."

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder