REVET BORT: Fire hus er revet bort av de voldsomme kreftene i elven. Nå håper naboene av husene deres overlever flommen. Foto:SIRI ELTON/TOM BYERMOEN,

Storflom i Odda: Her lå det fire hus

De fire nabohusene har forsvunnet. - Nå er vannmassene i ferd med å ta huset mitt også. Det er så fortvilende, sier Elin Tjelle Grant i Odda.

Artikkelen er over fem år gammel

Fem hus er hittil forsvunnet i vannmassene i Odda. Flere er truet.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg greier ikke å hindre det som nå skjer med huset mitt, sier Elin:

- Jeg kan bare stå og se på at vannmassene spiser stadig mer av hagen. Akkuart nå er vannet begynt å komme under grunnmuren. Jeg kan bare håpe, sier Odda-kvinnen som i formiddag følger utviklingen rundt huset sitt fra minutt til minutt.

- Får ikke lov å redde ut gjenstander

– Jeg er litt på jobb, litt i kontakt med politiet og litt borte ved huset, men jeg får ikke lov å gå inn for å redde ut verdigjenstander, fordi det er for farlig. Det er så fortvilende å ikke kunne gjøre noe, sier Elin.

KAN RASE: Det gule huset nærmest elva tilhører Elin Tjelle Grant. Nå står det i fare for å bli tatt av flom. Foto: SIRI ELTON Foto: ,

Se VGs helikopterbilder fra flomkatastrofen i denne spesialen.

Hun forteller om sitt kjære hus, som har vært i familiens eie siden bestefaren bygde det etter krigen.

– Det har vært i familiens eie siden bestefar bygde det. Det er fullt av kjære gjenstander og ting som jeg ikke kan miste. Det er en forferdelig situasjon. Alt jeg eier, er der inne, men jeg kan ikke gjøre noe for å få tak i det, eller hinde vannmassene.

Også naboens hus kan ryke

HIT, MEN IKKE LENGER: Shirley (t.v.) og Jan Nordli er nede og kikker på huset deres som når som helst kan forsvinne i vannmassene. Men lenger enn sperrelinjen, kommer de ikke. Foto: SIRI ELTON Foto: ,

Jan og Shirley Nordli venter også. Venter på at alle møblene, bildene og minnene fra et langt liv skal forsvinne i flommen. Nå henger halve huset hans i løse luften og det er ingenting han kan gjøre med det.

– Det er en fæl opplevelse. Det å ikke kunne gjøre annet enn å vente på at hjemmet ditt skal forsvinne, er vanskelig, sier Nordli til VG.

Han bor i Røldalsvegen, like ovenfor der fire hus har gått med i flommen.

– Vi ble evakuert klokken ett i natt. Og nå får vi ikke nærme oss huset. Det blir bare å se hva som skjer, sier bekymret Nordli.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flyttet inn i 1953 - nå er alt borte

Mens noen venter på at huset deres skal bli tatt av vannmassene, er det de som allerede har mistet alt håp.

MORMOR HAR MISTET ALT: Renate Espe Aase (24) er sammen med mormor Gerd Espe (78), som har mistet huset sitt til flommen i Odda. Foto: PRIVAT Foto: ,

Som konfirmant flyttet Gerd Espe (78) inn i Opoveien i Odda. Året var 1953 og hun har, med kortere avbrudd, bodd der siden. Men nå står ikke huset der lenger. Det har forsvunnet med de naturkreftene kommunens innbyggere så til de grader har fått føle på kroppen de siste dagene.

– Jeg tror ikke det har gått helt opp for henne ennå, sier barnebarnet hennes Renate Espe Aase (24) til VG.

Mormoren er ikke i form til å snakke nå og har bedt Renate dele historien på hennes vegne. 78-åringen er, sammen med familien, nå på Frein, hvor Renates foreldre bor.

– Det her er fryktelig, fryktelig trist. Det hun er mest lei seg for er alle bildene som har forsvunnet. Minner fra barndommen hennes og bilder av min mor, fortsetter Espe Aase.

PÅ TYNN GRUNN: Til venstre står Elin Tjelle Grant sitt gule hus og kjemper mot vannmassene. Det samme gjør Jan Nordli sitt blå. Foto: TERJE LÆGREID Foto: ,

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder