KAN VÆRE SKUMMEL: I friluft utgjør grillen ingen fare. Men flyttes den innendørs kan det utvikles kullos, som ved innånding kan føre til hodepine, kvalme og i verste fall død. Foto: Illustrasjonsfoto:Hugo Bergsaker,VG

Slik unngår du kullosforgiftning

Vurderer du å flytte kullgrillen innendørs for å redde grillsesongen? – Ikke gjør det, er meldingen fra Folkehelseinstituttet.

  • Sofie Braseth

Artikkelen er over fire år gammel

Nå som meteorologene varsler regn, regn og atter regn kan det virke fristende å ta med seg kullgrillen inn i forteltet til campingvognen. Men ifølge Mette Ekeland ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt kan det bli skjebnesvangert.

– Vi er redde for at en kald sommer gjør at folk blir fristet til å ta med kullgrillen innendørs. Det vet vi produserer kullos. Utendørs vil kullosen forsvinne, men det å ta med en grill innendørs er livsfarlig, sier hun til VG.

I juni ble fire personer alvorlig kullosforgiftet i en båt i Sandefjord, og i juli døde en mann i en bil i Telemark etter det som sannynligvis var kullosforgiftning fra propantanken til et kjøleskap som sto i bilen.

LES OGSÅ: Oscar (24) reddet vennene fra kullos-døden: - Kan skje med
hvem som helst

Luktfri og usynlig

Ekeland er seniorrådgiver ved Giftinformasjonen, som jevnlig mottar telefoner fra mennesker som mistenker at dem selv eller noen i nærheten har blitt forgiftet av den livsfarlige gassen, som er både luktfri, brennbar og usynlig.

Kullos, eller karbonmonoksid (CO) dannes ved ufullstendig forbrenning, og oppstår hvis det ikke er stor nok tilstrømming av oksygen. Det kan for eksempel skje hvis luftinntaket til et apparat er møkkete, forteller Ekeland.

LES EKSPERTTIPSENE: Slike morkne slanger kan koste liv

Ifølge henne ser Folkehelseinstituttet to hovedårsaker til alvorlig eller dødelig kullosforgiftning.

– Alvorlig kullosforgiftning kan komme av brannrøyk, eller at man inhalerer kullos fra propandrevne apparater eller diesel- eller bensindrevne aggregater i hytter, biler og små rom, sier Ekeland til VG.

I 2008 døde et samboerpar fra Oltedal av kullosforgiftning, etter at gass fra et bensindrevet strømaggregat skal ha strømmet inn i bussen der paret lå og sov.

Aktuell problemstilling

Seniorrådgiveren forteller at de alvorligste tilfellene gjerne er knyttet til hytte og bobil, og at problemstillingen dermed er ekstra aktuell nå om sommeren. For eksempel kan feil på gassvannvarmere gjøre at CO oppstår.

– Hvordan kan man unngå kullosforgiftning?

– En del av disse apparatene bør installeres av fagfolk. I tillegg burde man følge opp vedlikeholdet som anbefalt. Dessuten går det an å kjøpe egne gassvarslere som reagerer på kullos. Det kan særlig være lurt i rom der man har apparater som skal stå og gå hele tiden, slik som gassdrevne kjøleskap og dusjer, sier Ekeland.

– Blir på en måte kvalt

Dagfinn Haarr er kommuneoverlege i sørlandsbyen Kristiansand. Han har aldri behandlet en pasient for kullosforgiftning, men mistenker at han selv ble forgiftet da han var i militæret for mange år siden.

– Det som skjer er at kullos fordriver surstoffet fra hemoglobinmolekylene i de røde blodlegemene. Det nedsetter blodets evne til å frakte surstoff. Man blir på en måte kvalt, sier Haarr til VG.

KLAR TALE: Lege Dagfinn Haarr oppfordrer folk til å sørge for skikkelig ventilasjon og ordentlig vedlikehold av apparater og aggregater for å unngå CO-forgiftning. Foto:Privat,

– Kullos er tyngre enn luft, og jeg lå nederst i teltet der vi hadde en ovn som ikke forbrant skikkelig. Jeg opplevde å få hodepine, og var skikkelig slapp i et døgn etterpå.

Konkurrerer om surstoffet

Selv om legen kom fra episoden uten store skader, er det ikke alle som blir forgiftet av karbonmonoksid som slipper fra det med hodepine. Haarr forteller at innånding av CO kan føre til bevisstløshet, og i verste fall død.

– Det som er skummelt er at kullos er helt luktfri. Hvis man sover kan man gå inn i kullosforgiftning og aldri våkne igjen, sier legen.

Hvis man mistenker å ha fått i seg kullos er det viktig å komme seg ut i frisk luft, ifølge Haarr. Er tilstanden alvorlig skal lege kontaktes. Det finnes ikke motgift mot CO-forgiftning, men tilførsel av ekstra surstoff kan bidra til bedring og i enkelte tilfeller være livreddende.

Haarrs råd for å unngå kullosforgiftning er å sørge for ordentlig vedlikehold av apparater og aggregater, og skikkelig ventilasjon.

– I et lite rom med dårlig ventilasjon konkurrerer parafinbeholderen med deg om surstoffet, slår legen fast.

Flere artikler

  1. Pluss content

    Ingebjørg og Tor Endre ble kullosforgiftet – var minutter unna døden

  2. 10 myter om vaksiner

  3. Pluss content

    Eksplosjon av antidepressiva til unge jenter

  4. Politiet jakter eldre bobil etter meldinger om stygg kjøring

  5. Sommer anno 21. juli 2015: Grisemye snø i fjellet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder