ENGASJEMENT: Ord basert på 463 tweets torsdag før lunsj. Foto: Ordsky avJari Bakken,

#jegharopplevd å bli forsøkt avkledd på dansegulvet

Nettmeldinger om sexhets spres i rakettfart

Med emneknaggen #jegharopplevd sprer norske kvinner meldinger om erfaringer med seksuell trakassering i rakettfart på Twitter.

  • Silje Løvstad Thjømøe
  • Monica Bring Estensen

Det siste døgnet har mange delt sine historier om seksuell trakassering i sosiale medier på Internett. I løpet av det sist døgnet har hundrevis av meldinger blitt delt på Twitter. Nye meldinger publiseres hvert minutt torsdag formiddag. Blant dem en melding fra Berit Hjertø (53) fra Ålesund.

– Jeg var 17 år og jobbet som stuepike på et hotell i Ålesund. Da jeg skulle rydde rom til enslige menn ble jeg tilbudt sex. Noen var nakne da jeg kom inn, mens andre begynte å kle av seg idet jeg entret rommet. Jeg ble sett på som en prostituert, sier hun til VG.

Har du blitt utsatt for seksuell trakassering?Del dine erfaringer her

Det var det feministiske tidsskriftet Fett som satte i gang kampanjen «for å synliggjøre et problem mange kjenner på kroppen». Redaktør Hilde Sofie Pettersen sier at det hele spinner ut av «Trygdekontoret»-debatten som fulgte etter at Kari Jaquesson ble porno-parodiert av NRK-programmet med Thomas Seltzer i spissen

KOMMENTAR:Shazia Sarwar: – Kan ikke tro det jeg leser

TWITRET: Berit Hjertø fra Ålesund. Foto:Privat,privat

Ble forsøkt kledd av på dansegulvet

– Da jeg var i 30-årene opplevde jeg at en voksen mann forsøkte å kle av meg på dansegulvet, og ingen så hva som var i ferd med å skje. Jeg fikk panikk og var så desperat at jeg klarte å brekke fingeren hans, sier Hjertø.

– Det er helt utrolig hva noen menn innbiller seg. Jeg har opplevd at for en dame med store pupper så er det fritt frem. Med det kvinnesynet som er i Norge i dag er det ingen grunn til at vi skal se ned på andre land og hvordan de behandler sine kvinner. Jeg mener at kvinner undertrykkes i Norge i dag.

– Han hadde kjøpt masse øl, og idet han skulle gå vekk fra baren bestemte han seg for å å beføle brystet mitt. Da jeg dyttet han bort, sølte han ut ølen sin. Han ble veldig sint og kjeftet på meg, til slutt dørvakten bort og ba han gå vekk, forteller Edda Falk (28) fra Oslo.

– Jeg skjønner man får lavere impulskontroll når man drikker, men det er en tankeløshet i det. Noe av problemet er når det er helt vanlige og tilsynelatende oppegående folk som gjør det og som tillater seg å gjøre sånne ting, sier hun.

Hun tror mange ikke tenker på hva slags effekt slike handlinger og kommentarer faktisk kan ha.

– Det trengs en bevisstgjøring, og da er denne twitter-kampanje er veldig nyttig. Det handler også om at mange ikke tenker på hva slags effekt slike kommentarer og handlinger har, og hva slags mønster det føyer seg inn i, sier hun.

Har du blitt utsatt for seksuell trakassering? Del dine erfaringer her

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder