VARETEKTSFENGSLET: Philip Manshaus møtte i Oslo tingrett mandag for nytt fengslingsmøte. Foto: TORE KRISTIANSEN, VG

Manshaus i nytt fengslingsmøte: Gjorde nazihilsen

OSLO TINGRETT (VG) Philip Manshaus gjorde nazihilsen under dagens fengslingsmøte. Som ventet kom retten fram til at han fengsles i fire nye uker.

 • Ådne Husby Sandnes
 • Tore Kristiansen (foto)

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (22) møtte i dag i Oslo tingrett til et nytt fengslingsmøte. Han ønsker ikke lenger å sitte i varetekt, samtidig som politiet ønsket fire nye uker med brev- og besøksforbud.

Manshaus kom inn i retten ikledd grå dress, hvit skjorte og slips. Etter å ha blitt geleidet inn i rommet av arrestforvarere, stilte han seg ved plassen sin, foran pressen, og gjorde nazihilsen.

Han hadde på forhånd godkjent fotografering.

Da pressen spurte hva som var motivasjonen bak hilsenen, svarte han ikke. Manshaus opptrådte ellers smilende, og konfererte flere ganger med sin forsvarer.

Lukkede dører

Under det første fengslingsmøte 12. august hadde Manshaus blåveis rundt begge øynene og bar preg av basketaket han havnet i etter skytingen i bærumsmoskeen. Nedover halsen hadde han også en rekke merker og sår. Manshaus smilte også da i det han satte seg ned i rettssalen.

I dag var skadene fra 12. august ikke synlige.

Dagens fengslingsmøte startet klokken 10.45 i Oslo tingrett, og politiet ba om lukkede dører. Manshaus ønsket derimot et offentlig fengslingsmøte. Retten falt ned på at fengslingsmøtet skulle gå for lukkede dører, med hensyn til etterforskningen av saken.

Pressen fikk heller ikke være til stede i rettsmøtet med referatforbud.

Fengslingskjennelsen kom like etter klokken 16. Politiet fikk medhold i fire uker med brev- og besøksforbud, og to nye uker med isolasjon.

NAZIHILSEN: Philip Manshaus gjorde en høyreekstrem hilsen i Oslo tingrett mandag. Foto: TORE KRISTIANSEN

les også

Terrorsiktede Manshaus: Importerte terrorutstyr etter at PST fikk tips

Erkjenner ikke straffskyld

22-åringen har erkjent drapet på stesøsteren Johanne Ihle-Hansen (17), som ble bisatt fra Haslum krematorium onsdag. Hun ble funnet død i sin bolig på Eiksmarka i Bærum 10. august.

DREPT: Johanne Ihle-Hansen ble drept av stebroren Philip Manshaus. Foto: Thomas Andreassen

Manshaus ble pågrepet i moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum, der han begynte å skyte kort tid etter drapet. Ingen ble skadd i skytingen, men 22-åringen er siktet for terror.

Bærums-mannen erkjenner å ha begått handlingene han er siktet for, men han erkjenner ikke straffskyld.

– Han har forklart at slik han ser det, var det noe han måtte gjøre, noe som var nødvendig og som han følte han hadde et ansvar for å gjøre. Han forklarer seg om det som en form for nødrettslig handling, sier forsvarer Unni Fries.

Hun ønsker ikke å kommentere hverken nazihilsenen eller hvilke diskusjoner hun har hatt med klienten på tomannshånd. Hun forteller at Manshaus vil forklare seg mer, når mediene får være til stede i rettssalen.

– Ikke tilstrekkelig

Forsvaret mener Manshaus er ilagt for strenge restriksjoner under varetektsfengslingen.

– Vi mener det ikke er tilstrekkelig konkret fare for at etterforskningen vil lide dersom han gis adgang til å se mediene, eller ha kontrollerte besøk eller ha kontakt med andre, sier hun.

– Er årsaken til at han ikke ønsker restriksjoner, at han ønsker å ytre et budskap ut av fengselet, og gjerne da et politisk budskap?

– Det kan jeg ikke kommentere konkret når det gjelder ham. Men jeg kan si på generelt grunnlag, at det å hindre folk å ytre seg politisk, det er ikke en legitim grunn for å ilegge folk restriksjoner i varetekt. Alle har rett til å ytre seg politisk, uansett om man liker eller misliker meningene deres, sier Fries.

Forsvareren vil ikke kommentere hvordan Manshaus har det i fengsel.

BASKETAK: Styremedlem Irfan Mushtaq peker her mot stedet hvor terrorsiktede Philip Manshaus (21) sloss med et medlem i moskeen under angrepet. Foto: Frode Hansen

Motivet bak skytingen

Tre sakkyndige er oppnevnt for å gjennomføre en rettspsykiatrisk undersøkelse av mannen, hvor målet er å finne ut om han er strafferettslig tilregnelig.

les også

Philip Manshaus’ far etter sønnens forklaring: – Forstår ikke hvem som står bak en slik hjernevask

Ifølge VGs opplysninger, har Manshaus beskrevet et klart mål da han kjørte til bakgrunnen for angrepet mot den muslimske menigheten – deriblant den brutale målsettingen.

I politiavhør forklarte han at målet var å drepe så mange som mulig.

les også

PST til nordmenn: Ikke vær redde, men realistiske

PST: Mulig med høyreekstrem terror

På fredag opplyste Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at de vurderer det som mulig at høyreekstreme vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i Norge det kommende året.

Kort tid før Manshaus drepte sin søster og gikk til angrep i moskeen, ble det publisert et forumsinnlegg i hans navn, der han hevdet å være utvalgt av «St. Tarrant», med henvisning til terrorangrepet mot to moskeer i Christchurch i New Zealand.

Terrorsiktede Manshaus har uttrykt høyreekstreme holdninger, blant annet i form av hyllest av Vidkun Quisling, og han har vist innvandrerfiendtlige holdninger, ifølge politiet. 

Mer om

 1. Drap
 2. Terror

Flere artikler

 1. Terrorsiktede Philip Manshaus fikk møte faren hos politiet

 2. Terrorsiktede Philip Manshaus (22) om motiv: Måtte ty til vold

 3. Ber om fire nye uker med varetekt for Philip Manshaus

 4. Mener Johanne (17) ble drept fordi hun var av asiatisk opprinnelse

 5. Begjærte seg løslatt etter moské-skytingen

Fra andre aviser

 1. Manshaus gjorde nazihilsen i retten

  Bergens Tidende
 2. Manshaus forklarer seg trolig for første gang for åpne dører i dag

  Aftenposten
 3. Manshaus fengslet for fire nye uker

  Aftenposten
 4. Politiet: Manshaus hadde ikke medhjelpere

  Aftenposten
 5. Philip Manshaus forklarte seg om motiv

  Bergens Tidende
 6. Terrorsaken blir ferdig etterforsket på rekordtid

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder