I RETTEN: Her er den norske villsvinsjegeren (48) i Helsingborgs tingsrett under rettssaken i starten av april. Foto: MATTIS SANDBLAD

Den norske villsvinsjegeren er frikjent for drapsforsøk

Den 48 år gamle nordmannen ble skjærtorsdag frikjent for drapsforsøk etter å ha skutt 76 år gamle Olle Rosdahl i Sverige i november i fjor. Han ble likevel dømt til ett års fengsel for grov kroppsskade og grovt brudd på jaktloven.

– Jeg kan konstatere at retten ser på handlingen som en uaksomhetsgjerning. Tingretten bedømmer selve gjerningen som et drapsforsøk, det vil si at å skyte mot noen på denne måten, rent objektivt sett, er et drapsforsøk, sier aktor Ola Lavie til VG.

Likevel konkluderer retten med at det ikke finnes noe støtte for at 48-åringen med hensikt har skutt Olle Rosdahl. Dommeren skriver også at det ikke er bevist at tiltalte hadde til hensikt å skyte mot et menneske.

I tillegg til ett års fengsel, så må 48-åringen betale 38 602 kroner i erstatning til Rosdahl.

Ikke bestemt seg for anke

– Har dere vurdert å anke dommen?

– Det er ikke noe jeg har tatt stiling til så langt. Jeg må lese gjennom hele dommen og diskutere dette med mine kolleger. Vi kommer til å bruke de tre ukene vi har på oss for å avgjøre om vi anker eller ikke, sier aktor Ola Lavie.

Nordmannen erkjente ikke straffskyld for drapsforsøk, men erkjente grov kroppsskade. I retten forklarte han at han trodde han skjøt et rådyr.

– Vi har ikke funnet et rådyr som ligner på Olle Rosdahl, sa aktor Ola Lavie i retten.

Rosdahl var ute på joggetur da han ble beskutt 29. november i fjor. Skuddet gikk inn i hoften, og ut av baken. I dommen står det at den norske 48-åringen skal ha gjemt seg i terrenget i nesten 7 timer etterpå, fordi han ifølge egen forklaring, var «redd for å bli tatt for tyvjakt».

Aktoren ba om 12 års fengsel for nordmannen.

Strafferammen for drap i Sverige er fengsel inntil 18 år, minstetiden er 10 år. For drapsforsøk kan man høyst dømmes til det som maksimalt gjelder for den fullførte handlingen.

– Det føles som om børsen er rettet mot meg. Det føles som et justismord, sa 48-åringen 3. april.

Selve skyteepisoden ble fanget på video:

Kjempet mot tårene

Det ble en tårevåt affære da den norske jegeren skulle forklare seg i retten tidligere i april.

Både da tiltalen mot han og videoen av skyteepisoden ble vist i retten hulket 48-åringen.

les også

Den norske villsvinsjegeren (48) gråt i retten

Han slet også med å holde tårene tilbake da han fortalte hva han mener skjedde den 29. november.

– Hadde jeg skjønt at det var et menneske, hadde jeg løpt bort. Jeg kan førstehjelp, sier jegeren.

Påtalemyndighetens Ola Lavie er uenig, og mener nordmannen skjøt for å drepe.

FORNÆRMET: 76 år gamle Olle Rosdahl var ute på joggetur da han ble skutt av den norske jegeren i november i fjor. Foto: MATTIS SANDBLAD

MANNENS FORSVARER: Jorge Concha. Foto: Mattis Sandblad

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder