Kart

To basehoppere hoppet samtidig - da mann i 20-årene døde i Stryn

Basehopperen som døde lørdag morgen, hoppet samtidig med en annen hopper, bekrefter politiet.

Politiet ble varslet om at en basehopper hadde havnet i Oppstrynvatnet på Flo i Stryn like over midnatt natt til lørdag.

I halvfem-tiden lørdag morgen ble det meldt at basehopperen var død.

Avdøde er en mann i 20-årene, og varsling av pårørende pågår, opplyser politiet ved operasjonsleder Terje Magnussen ved Vest politidistrikt til VG lørdag morgen.

Fikk problemer før landing

I en pressemelding lørdag formiddag opplyser politiet at det var to hoppere som gikk ut samtidig fra fjellet Måsahyrna ved Flo i Stryn.

– Den ene landet som normalt på fylkesveien. Hos den andre utløste skjermen seg normalt, men fikk problemer da han skulle gå inn for landing på veien. Han landet i stedet i vannet - like ved land, opplyser operasjonsleder Terje Magnussen i Vest politidistrikt.

Basehopperen som døde, er utenlandsk statsborger, opplyser politiet.

Da nødetatene rykket ut i natt, hadde andre på stedet hentet hopperen opp fra vannet og allerede vært i gang med førstehjelp, ifølge politiet.

Redningshelikopter og luftambulanse ble sendt til stedet. Om lag en time etter varslingen var hopperen ombord i helikopteret, og fraktet videre til sykehuset i Førde.

les også

Mann omkom i basehopp-ulykke i Møre og Romsdal

Brukte vingedrakt

Politiet har opprettet en undersøkelsessak etter hendelsen.

Basehopperen skal ha brukt en såkalt vingedrakt under hoppingen.

Etter at det ble utført førstehjelp på stedet, fløy redningshelikopteret den skadede til sykehuset i Førde. Men like etter klokken 04.30 lørdag morgen meldte politiet at hopperen var død.

STRYN-ORDFØRER: Sven Flo har opplevd to dødsulykker i Stryn kommune på halvannen måned - etter basehopping og hopp med speedglider. Bildet ble tatt under ekstrem-nedbøren i Utvik sommeren 2017. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Ordfører Sven Flo i Stryn bor selv i Oppstryn, og kjenner området der ulykken fant sted. Dødsulykken i natt er den andre i kommunen på under to måneder.

Senest i slutten av april omkom en 20 år gammel norsk student i en luftsportulykke i Loen i Stryn kommune i Sogn og Fjordane.

Hun hoppet med en såkalt speedglider, og traff vaieren til gondolbanen Loen Skylift.

Ble raskt varslet

Ordfører Flo sier han synes det er trist og tragisk at unge liv har gått tapt i hopping fra fjell i kommunen.

– Det er en ny tragisk ulykke med dødelig utfall. Det er alltid trist når vi får meldinger om at liv går tapt på denne måten, sier ordfører Sven Flo i Stryn til VG.

Han ble raskt varslet om ulykken i natt, og befant seg på andre siden av Oppstrynvatnet, hvorfra han kunne se redningshelikoptre og nødetater i aktivitet ved Flo.

– Vi har iverksatt vårt apparat med kriseteam tilgjengelig for de andre som var med i gruppen den omkomne hopperen tilhørte.

Satser på dialog med miljøet

Ordføreren er ikke blant dem som roper på et forbud mot basehopping etter ulykkene.

– Jeg har ingen tro på å legge ned forbud eller innføre strenge restriksjoner. Vi prøver heller å legge til rette - og ha en god dialog med luftsport- og basehopp-miljøet. Mitt inntrykk er at dette er veldig seriøse utøvere som er spesielt nøye med forberedelser, kvalitet og kompetanse, sier ordføreren.

Han minner om at basehopping er en ekstremsport forbundet med risiko.

Ordføreren registrerer at det er gjennomført flere tusen hopp spesielt fra Hoven på rundt 1000 meters høyde og rett ned ved Loenfjorden - etter at Loen Skylift startet opp.

les også

Ordfører ønsker forbud mot basehopp

Omstridt aktivitet

I flere år har det vært forsøkt å innføre forbud mot basehopping i noen av kommunene med bratte fjell på Vestlandet.

Bare Aurland kommune i Sogn har registrert seks dødsulykker i forbindelse med basehopping.

– Om vi klarer å dokumentere at det er stor fare for ulykker her, og at det er stor risiko for redningsmannskapene, bør det være grunnlag for en slik forskrift hos oss, sa ordfører Noralv Distad i Aurland etter den siste av ulykkene i hans kommune.

I forbindelse med ulykken i Loen i april, opplyste daglig leder Richard Grov til VG at det ble gjennomført nærmere 7000 hopp i dette området i fjor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder