KICKSTART: Kaffe og knalltall på partibarometeret fra Troms og Finnmark ga Sandra Borch og Senterpartiet den best tenkelige starten på Sp-landsmøtet på Hamar. Foto: Frank Ertesvåg, VG

Sp-Sandra i hundre over knalltall i Troms/Finnmark

HAMAR (VG) Sandra Borch har klokkertro på at Senterpartiet kan bli det største partiet i det nye fylket Troms og Finnmark etter valget. En ny måling gir partiet 22 prosent i nord.

Det gjør dem til det nest største partiet i nord, viser målingen som er gjort for NRK, IFinnmark og Nordlys.

Ved valget i 2015 fikk partiet 9,9 prosent i Troms og 6 prosent i Finnmark. Selv ikke under EU-striden i 1994 opplevde Sp slike tall i Nord-Norge som nå.

les også

Sp-Borten Moe: Krever stopp av livsfarlige vogntog

Ap er fortsatt størst med 25 prosent, men det er en voldsom tilbakegang fra fylkestingsvalget i 2015. Da fikk partiet en oppslutning på 46 prosent i Finnmark og 33 prosent i Troms.

Stortingsrepresentant for Troms, Sandra Borch, fikk vite om tallene på flyet fra Tromsø fredag morgen. Hun fikk en kickstart på landsmøtet.

les også

Sp-lederen avviser internt forslag om norsk oljestopp

– Det er jo veldig gledelige tall. Og bryter vi ned tallene, vitner også de om at partiet er i vekst. I byene i Nord-Norge oppnår vi 11,8 prosent i Tromsø og 22 prosent i Alta, sier Sandra Borch til VG på Sp-landsmøtet på Hamar.

– Er det hovedsaklig motstand mot sammenslåingen av Troms og Finnmark som er forklaringen?

– I Finnmark er det nok det. Men i Troms er nok også vår tydelige motstand mot nedbygging av Forsvaret medvirkende. Denne nedbyggingen har gjort oss til et av de store partiene, observerer Borch.

les også

Birøkter Vedum med stikk til Venstre: Irritert på tøy-bier

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tror Oslo-dominansen er forklaringen på fremgangen:

SP-SJEFEN: Trygve Slagsvold Vedum gikk til angrep på sentralisering og Oslo-dominans i sin landsmøtetale på Hamar fredag morgen. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Hovedsvaret er sentralisering og en veldig Oslo-dominert regjering, og at folk i nord ser at alle samfunnsutfordringer diskuteres ut fra en Oslo-boble. Regjeringen har prioritert skattekutt til de privilegerte, men hvis du bor i Finnmark og kjører dieselbil, så får du stempel som miljøsynder, sammenligner Vedum overfor NTB.

les også

UD-Ine slår tungt tilbake mot EØS-angrepene: Feirer EØS på Sp-landsmøtets åpningsdag

– Denne moraliseringen over vanlige folks liv og mangelen på forståelse av at tjenester må være nær folk, tror jeg er en veldig sterk drivkraft for at vi vokser, sier Sp-lederen.

Oppslutningen om partiene fordeler seg slik: Ap 25 prosent, Frp 13,8, Høyre 15,1, KrF 3,2, Venstre 2,3, SV 9,8, Sp 22,1 Rødt 4,9 og MDG 2,2.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder