Nå har Abbasi-søsknene landet i Oslo

GARDERMOEN (VG) Yasin (22), Taibeh (20) og Ehsan (16) Abbasi er tilbake i Norge etter at politiet stanset uttransporteringen til Afghanistan.

Senest mandag ettermiddag trodde søsknene at de skulle sendes til Kabul, men like før midnatt opplyste politiet at uttransporteringen var stanset, fordi afghanske myndigheter har sagt nei til å ta imot de tre. Politiets utlendingsenhet (PU) har ikke villet svart på hvorfor.

VG var til stede da søsknene landet på Gardermoen cirka klokken 16.50 i ettermiddag. De tre ble deretter gjenforent med moren på sykehuset, og skal etter planen dra videre til Trondheim i morgen, opplyser familiens advokat Erik Vatne til VG.

Gabriele Rocyte (21) sier at hun hadde en kort telefonsamtale med kjæresten Yasin etter at han hadde landet.

– Jeg er glad. Det viktigste er at de kom trygt hjem og at ikke noe har skjedd på veien, sier hun til VG.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) sier til VG at han har snakket med Yasin etter at søsknene ble gjenforent med moren tirsdag kveld.

– De har vært gjennom noen tøffe dager. De ber i dag om å få ro og fred.

Bli oppdatert: Dette er Abbasi-saken

Kostbar uttransportering

Samlet sett har transport og utsendelse av Abbasi-familien kostet rundt tre millioner kroner, melder TV 2.

– Vi måtte bruke to skift på grunn av situasjonen og tiden det har tatt. Totalt har transporten til Istanbul med retur tilbake til Norge kostet rundt tre millioner kroner, sier leder Arne Jørgen Olafsen for Politiets utlendingsenhet til kanalen.

TV 2 og NRK melder at det kostet 870.000 kroner å leie inn flyet som ble brukt til tvangstransporteringen.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) måtte svare på spørsmål om Abbasi-saken i Stortinget i går – se intervjuet her:

– Har vært forsvarlig

De tre søsknene og deres mor ble pågrepet av politiet i Trondheim lørdag morgen, og senere satt på et fly til Afghanistan. Moren var bevisstløs på hele turen til Istanbul, hvor de mellomlandet, og ble av helsemessige årsaker returnert til Norge.

Les også: Sendes til Afghanistan uten moren

Selv om ingen av de fire personene ble uttransportert til Afghanistan, mener PU at pågripelsen og forsøket på tvangsutsending har vært forsvarlig.

Les også: Asylbarnadvokat om Abbasi-saken: – Det er dårlig jus

I en pressemelding tirsdag skriver PU at de varslet afghanske myndigheter om den planlagte tvangsutsendingen to uker i forkant.

– Det er ikke vanlig å få en bekreftelse om aksept fra afghanske myndigheter på forhånd, skriver de.

Flere avslag

Yasin, Taibeh, og Ehsan og moren kom til Norge med midlertidig oppholdstillatelse i 2012, og fikk i hovedsak innvilget asyl fordi de ikke hadde noe mannlig beskyttende nettverk i Afghanistan.

I 2014 dukket faren opp i Norge, men forsvant igjen, og familien hevdet at de ikke visste hvor han var.

UNE tilbakekalte dermed oppholdstillatelsen, da de ikke trodde på at familien ikke fikk kontakt med faren og kunne reise til Afghanistan. De yngste søsknene har aldri vært i Afghanistan, mens den eldste forlot landet som treåring.

Lars Haltbrekken (SV) mener justisministeren fraskriver seg ansvar i saken:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder