Skylder Norge millioner: Investerte i luksusprosjekt med dyrehage

Gullhandler Saleem Ahmad investerte fire millioner kroner i eiendom i Pakistan etter at han ble varslet om store skattekrav i Norge.

VG har fortalt om hvordan gullhandler Saleem Ahmad (55) fra Grønland i Oslo hevder å ikke ha noen penger til å betale skattegjeld i Norge, men har oppgitt en formue på 36 millioner kroner til myndighetene i Pakistan.

Ahmad flyttet til Norge i 1988 og familien har drevet gullbutikk i Oslo i over 20 år.

I OSLO: Saleem Ahmad (55) i Oslo foran familiebedriften på Grønland der han arbeider. Foto: Tore Kristiansen, VG

Samtidig har han bygget seg opp en stor formue i den andre hjembyen, Sialkot i Punjab-provinsen i Pakistan.

Ahmad ble i 2016 dømt til fengsel i Norge for kreditorbegunstigelse og er nylig politianmeldt av en bostyrer for flere forhold, blant annet hvitvasking.

Nå kan VG avsløre hvordan Ahmad i flere år har investert og drevet næringsvirksomhet i Pakistan, samtidig med at kravene fra bostyrere og skattemyndigheter tårnet seg opp i Norge.

I PAKISTAN: Saleem Ahmad i villaen i Sialkot i Punjab-provinsen sammen med sønnen Qasim Ahmad og kona Sofia Ahmad. Foto: TBSM Studios

Privat dyrehage

Flere dokumenter VG har tilgang på, viser at Saleem Ahmad (55) har kjøpt to eiendommer i prestisjefulle «Citi Housing» sør for Sialkot by.

Prosjektets videopresentasjon på YouTube viser egen kino, dyrehage, barneskoler, moske og treningsklubb.

– Alle med cash i hånden som vil gjøre en trygg investering eller bygge drømmehuset, kjøper tomter og hus der, forteller en eiendomsmegler til VG.

Han lar seg intervjue under forutsetning om anonymitet og forteller at han har solgt flere eiendommer i prosjektet.

– Mye er allerede bygd. Dyrehagen er i drift, sier megleren.

SPERRINGER: Sikkerhetsvakter og veisperringer som skal hindre kjøretøy å holde høy fart dominerer innkjørselen til eksklusive CITI housing utenfor Sialkot sentrum. Foto: VG

Verdien av tomtene Ahmad kjøpte i dette prosjektet er totalt 864 000 kroner, ifølge Ahmads pakistanske selvangivelse for 2018, som VG har tilgang til.

På forespørsel fra VG finner megleren Ahmads tomter i en database over eiere i Citi Housing. En annen kilde har vist VG en oversikt over Ahmads innbetalte avdrag i prosjektet.

BETALTE AVDRAG: Informasjon registrert på Ahmad i Citi Housing prosjektet viser at han har betalt inn 432 000 kroner per tomt i avdrag fra 2013 og 2015. Her er kjøpet av en hjørnetomt i C-feltet. VGs sladding. Foto: VG

– Ahmad kjøpte seg inn allerede i 2013, det første året i prosjektet. Det var en god investering, sier megleren.

Han anslår at de er verdt mellom to og tre ganger så mye i dag.

STORT: Flere hundre tomter mellom fontener og andre bygninger er bygget ut eller venter på at eierne skal gå i gang. Foto: Faksimile

Pengekrav i Oslo – investerte videre

Ifølge oversikten over avdrag som VG har kopi av betalte Ahmad jevnlig ned på tomtene med sjekker, fra april 2013 til slutten av august 2015. De største avdragene fra Ahmad til CITI Housing ble betalt i november 2013.

Da hadde både Toll- og Skatteetaten i Norge varslet og oversendt millionkrav mot Ahmads gullbutikk, Sheikh Enterprises, for ulovlig innførsel av gull og svart omsetning.

Ytterligere 125.000 kroner i avdrag ble betalt etter at Skatteetaten sendte Ahmad et privat skattekrav høsten 2014, som nå har vokst til 4,6 millioner kroner.

Senest i april signerte Ahmad at han ikke hadde midler til å betale noe av gjelden til norske myndigheter.

– INGEN EIENDOM: I april signerte Saleem Ahmad (55) på at han ikke hadde eiendom eller verdier i Pakistan som kunne finansiere det norske skattekravet. Foto: Faksimile

VG vet ikke hvordan Ahmad har finansiert investeringene i byggeprosjektet.

Han har tidligere ført ut betydelige beløp fra Norge som både bostyrere og myndigheter har jaktet på, totalt 9,5 millioner kroner bare i 2014 og 2015.

Betalte millioneiendom med kontanter

VG har også tilgang til kontrakter der det fremgår hvordan Saleem Ahmad var involvert i kjøpet av to andre tomter i Sialkot i mars 2015.

Prisen var til sammen 4 millioner kroner.

KONTRAKT 1: Saleem Ahmads signatur på en kontrakt for kjøpet av en eiendom på rundt to millioner kroner i 2015. VG har sladdet id-numre og informasjon om selgerne og vitnet i kontrakten. På forsiden av kontraktene er det bilde av Ahmad, selgerne og et vitne. På de siste sidene har alle signert og avgitt fingeravtrykk.

VG har vært i kontakt med en person som forteller at han var involvert i handlene. Han har delt dokumentene med VG og bekreftet at Ahmad var kjøper.

Det ene kjøpet ble betalt gjennom bankoverføringer, mens det andre delvis ble finansiert med kontanter, rundt 1,6 millioner kroner, ifølge kontrakten.

Foto: KONTRAKT 2: Saleem Ahmad har signert en kontrakt om kjøp av eiendom for rundt to millioner kroner. En annen person er oppgitt som den reelle eieren. VG har sladdet id-numre og informasjon om selgerne, vitnet og personen oppgitt som reell eier i kontrakten.

Også denne kontrakten har Ahmads signatur, men et familiemedlem er oppført som reell kjøper av tomten.

VG har bedt familiemedlemmet om en kommentar til denne artikkelen, men ikke fått svar.

Da dokumentene ble signert i mars 2015, hadde Ahmad nylig overført 755.000 kroner til Pakistan, etter et leilighetssalg i Oslo.

I ukene etter kjøpet av tomten i Sialkot sendte han ytterligere fire millioner kroner fra to andre leilighetssalg i Oslo til Pakistan. Det ifølge en rapport fra bostyrer Per Omreng, som har jobbet med Ahmads personlige konkurs det siste halvåret.

Politiet: - Har saken liggende

Bostyrer Omreng mener Ahmad bevisst solgte leilighetene for å unngå at Skatteetaten fikk tak i verdien og har politianmeldt gullhandleren for hvitvasking og flere andre forhold.

Omreng har ikke lykkes i å inndrive verdier fra Ahmad til å gjøre opp skattegjelden.

– Vi har fremdeles saken liggende for å se om vi har mulighet til å starte opp etterforskning, sier seksjonsleder Rune Skjold i Oslo politidistrikt til VG.

Ahmad har ikke besvart gjentatte henvendelser fra VG om denne og tidligere saker rundt formuen sin i Pakistan.

BOSTYRER: Advokat Per Omreng. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Festlokale og eiendomsselskap

I januar i fjor registrerte den tidligere gullhandleren selskapet «Saleem Ahmad property owner» på sin hjemmeadresse i Sialkot.

Blant tomtene Ahmad eier, er stedet hvor et kjent festlokale i Sialkot, «Barkat Events», holder til. Der arrangeres staselige bryllup og fester, viser en skatteattest VG har.

VERDIFULL: Tomten der selvskapet Barkat Events holder til er verdsatt til over 10 millioner kroner i Ahmads selvangivelse. Foto: VG

Tomten er verdsatt til rundt 10 millioner kroner på Ahmads selvangivelse for 2018. Leieinntektene var på rundt 850 000 kroner i 2018, ifølge dokumentet.

KJØRTE EKSKLUSIVT: Saleem Ahmad og sønnen Qasim Ahmad i en BMW i 2018. Bilen har en startpris på 750.000 kroner før tillegg. Foto: TBSM Studios

LES OGSÅ: Personlig konkurs i Norge – mangemillionær i Pakistan

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder