CRUISESKIP: Hurtigruteskipet MS Roald Amundsen ligger fremdeles til kai i Tromsø. Foto: Terje Pedersen

Hovedtillitsvalgt i Hurtigruten: – De som er om bord har det jævlig tøft

134 personer fra mannskapet er fremdeles inne på det coronarammede skipet i Tromsø, opplyser Hurtigruten. De har vært om bord på MS «Roald Amundsen» siden avreisen mot Svalbard 17. juli.

 • Henrik Røyne

Artikkelen er over 39 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Den norske besetningen er bekymret for sin egen helse. De er redde for å bli smittet, for deretter å ta det med seg videre til sine egne familier hjemme, sier Jørn Lorentzen.

Han er Sjømannsforbundets hovedtillitsvalgt i Hurtigruten, og opplyser at han har vært i kontakt med enkelte av det norske mannskapet som fremdeles er om bord på skipet.

LES OGSÅ: Alle om bord på MS «Spitsbergen» har testet negativt

Av de 62 personene som har blitt smittet i utbruddet på Hurtigruten, er 41 av dem en del av besetningen på skipet, ifølge FHI.

les også

Hurtigruten ble varslet om nye karanteneregler tre dager før første seilas

– De som er om bord har det jævlig tøft nå, det er ikke noe tvil om det, sier Lorentzen.

Pressesjef i Hurtigruten, Øystein Knoph, sier at de har forståelse for at besetningsmedlemmene på MS «Roald Amundsen» over tid har befunnet seg i en stressende situasjon.

– Det er svært viktig for oss å ivareta kollegene våre, og vi opplever at de får god oppfølging av helsemyndighetene i Tromsø kommune, sier han.

TILlITSVALGT: Jørn Lorentzen forteller at mannskapet han har snakket med opplever at de er i en krevende situasjon. Foto: privat

Noe av det norske mannskapet som er bosatt i Tromsø har fått lov til å forlate skipet og dra i hjemmekarantene, opplyser Lorentzen. Likevel er det fremdeles en stor andel av mannskapet som fremdeles er om bord, spesielt blant den filippinske besetningen.

Den tillitsvalgte legger til at flere i mannskapet er frustrerte over hvordan ledelsen i Hurtigruten har håndtert situasjonen, spesielt fordi det har vært mangel på informasjon:

– Det var en stor del av besetningen som overhodet ikke visste at de hadde filippinsk mannskap i karantene.

UTBRUDD: 41 personer blant besetningen på skipet har blitt bekreftet smittet Foto: Terje Mortensen

Blir oppfordret til taushet

Lorentzen sier han har fått tilbakemeldinger på at ledelsen om bord på skipet har gjentatt at det vil få konsekvenser dersom mannskapet uttaler seg til mediene.

– Det står i kontrakten deres at de ikke skal uttale seg illojalt eller negativt om selskapet, men det er flere som har reagert på dette budskapet fra ledelsen, sier han.

les også

Driftsdirektøren i Hurtigruten går midlertidig av

I tillegg mener den tillitsvalgte at mannskapet sannsynligvis er redde for å uttale seg i frykt for å miste jobbene sine.

– Folk er redde for at det kan slå negativt ut for dem, og at de kanskje blir sagt opp fra stillingene sine, sier Lorentzen.

Pressesjef Knoph sier at Hurtigruten ikke kan kommentere hendelsesforløpet, av hensyn til den pågående politietterforskningen:

– Det er viktig for oss å diskutere dette med alle våre ansatte, også for å beskytte dem for enda en stressbelastning i en allerede presset situasjon.

KOMMUNEOVERLEGE: Kathrine Kristoffersen under en pressekonferanse i Rådhuset i Tromsø kommune. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Manglet oversikt

Kommuneoverlege i Tromsø kommune, Kathrine Kristoffersen, sier at de hadde vansker med å kommunisere med mannskapet på MS «Roald Amundsen» etter at smitteutbruddet ble kjent:

– Vi forsøkte først og få til et samarbeid med helsepersonellet på skipet, men det var vanskelig å bli enige om hva slags oppfølging som skulle bli gis til mannskapet om bord. Det gjorde at vi ikke klarte å få tak i den informasjonen vi trengte for å ha oversikt over helsetilstanden deres, sier hun.

Først på onsdag fikk Tromsø kommune mulighet til å sende egne leger og sykepleier om bord på skipet, seks dager etter at skipet la seg inn til havn, ifølge kommuneoverlegen.

– Vi har bedre oversikt nå som vi er inne med egne leger og sykepleiere, sier Kristoffersen.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Hurtigruten
 3. Hurtigruten
 4. Roald Amundsen
 5. Tromsø
 6. Karantene

Flere artikler

 1. Tromsø kommune om Hurtigrutens helsepersonell: – Får ikke til et samarbeid

 2. FHI i intern e-post: Corona-rammet kan ha blitt smittet på annet Hurtigruteskip

 3. Tromsø kommune hevder de fleste ikke tok test i hjemlandet. Grunnløse påstander, svarer Hurtigruten

 4. Ansatte i karantene på Hurtigruten: – Tilliten til kapteinen vår, skipslegen og resten av Hurtigrute-konsernet er tynnslitt

 5. Smitteutbrudd på Hurtigruten: Fire ansatte innlagt på sykehus

Fra andre aviser

 1. Tillitsvalgt sendte karantenebekymring til Hurtigruten. Beskjeden tilbake var at alt var i orden.

  Aftenposten
 2. Alle på hurtigruteskipet Roald Amundsen testes på nytt

  Fædrelandsvennen
 3. Tillits­valgt sendte karan­tene­bekym­ring til Hurtig­ruten. Beskjeden tilbake var at alt var i orden.

  Fædrelandsvennen
 4. Overlege: – Hurtigruten-passasjerer får ikke dra fra Tromsø

  Aftenposten
 5. 35 ansatte smittet av korona på Hurtigruten. 387 passasjer må testes.

  Aftenposten
 6. Ansatte i karantene på Hurtigruten: – Tilliten til kapteinen vår, skipslegen og resten av Hurtigrute-konsernet er tynnslitt

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no