STILLER ULTIMATUM: Frp-leder Siv Jensen. Foto: Frode Hansen, VG

Siv Jensen med ultimatum til regjeringen: Vil ikke samarbeide uten flyktningkutt

Regjeringen må enten ta imot færre kvoteflyktninger i 2021 eller miste Fremskrittspartiets støtte til neste års statsbudsjett, truer Siv Jensen.

 • Runa Fjellanger
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Bjørn Haugan

Det skjer etter en opphetet debatt om kvoteflyktninger mellom utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og Christian Tybring Gjedde (Frp) i Stortinget. Jensen mener Søreide skjønnmaler norsk integrering.

– Har regjeringen beveget seg etter at Fremskrittspartiet forlot den i januar?

– Det er nettopp det jeg lurer på. Og svaret får vi først i statsbudsjettet for 2021 til høsten. Jeg kan her og nå si, på vegne av Frp, at vi på ingen som helst måte vil akseptere 3000 kvoteflyktninger, hvis budsjettet skal gjøres opp med oss, sier Frp-leder Siv Jensen til VG.

Fremskrittspartiet gikk ut av regjering 24. januar 2020, og gjorde Erna Solberg til sjef for en mindretallsregjering – som er helt avhengige av andre partiers støtte for å få flertall for statsbudsjettet for 2021. Uten Frp, som politisk står nærmest regjeringen, kan det bli vanskelig.

les også

Høyre garanterer: Null liberalisering av innvandringspolitikken

– Hva er riktig nivå?

– Vi mener i utgangspunktet ikke skal ta imot noen. Det sitter folk i regjeringen fra Venstre og KrF som vil ha det tallet langt høyere. Men tiden er ikke inne for det. Nå er tiden inne for å stramme til, sier Jensen.

Norge skal ta imot 3000 kvoteflyktninger også i 2020. Det ble bestemt da Frp fortsatt satt i regjering, men Jensen avviser at de vil gå med på 3000 denne gangen.

Tybring-Gjedde gikk i protest

I stortingsdebatten stilte Tybring-Gjedde spørsmål ved om Søreide omgås kvoteflyktninger til daglig og opplever det han kaller «utfordringene som finnes blant folk flest». Utenriksministeren svarte at hun har bodd i bydel Gamle Oslo i over 20 år, og er godt fornøyd med det.

– Men det kan være fordi jeg har en litt annen innstilling til mennesker som kommer fra et annet sted enn det representanten Tybring-Gjedde nå legger for dagen. Det fokuset representanten Tybring-Gjedde har er problemfokus, sa Søreide.

Da forlot Tybring-Gjedde talerstolen i protest, noe både utenriksministeren og Stortingets presidentskap reagerte på.

– Presidenten vil anmode representanten til å bli stående til statsråden er ferdig med å gi sitt svar, sa Morten Wold (Frp), som er andre visepresident og ledet debatten.

Siv Jensen: Rasist-anklage

Partileder Jensen mener utenriksministeren stemplet Tybring-Gjedde som rasistisk.

– Jeg reagerer også på påstanden hennes om at Christian Tybring-Gjedde, og dermed generelt også Frp-ere flest, har en annen innstilling til mennesker med en annen bakgrunn, sier Jensen til VG.

– Oppfatter du det som å være en påstand om at han er litt rasistisk?

– Ja. Det gjorde hun. Det reagerer jeg på. Han kom med systemkritikk. Det er bred enighet i Norge om at høy innvandring har negative konsekvenser for det norske samfunnet. Det har den regjeringen som Ine og jeg satt sammen i, ment. Så da er spørsmålet om regjeringen nå har en annen holdning til asyl- og innvandringspolitikken. Eller så snakker utenriksministeren på egne vegne.

Søreide: Ikke rasist-anklage

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er ikke enig.

– Christian Tybring-Gjedde kom med karakteristikker av både Høyres politikk, flyktninger og meg. Da må han tåle å bli motsagt, bli møtt med fakta og argumenter, og ikke storme ned fra talerstolen og ut av salen når han får svar han ikke liker, skriver Søreide i en e-post til VG.

– Jeg er overrasket over at Siv Jensen kritiserer et saklig svar. Jeg hverken stemplet Tybring-Gjedde eller karakteriserte hans politikk. Det er overraskende at Siv Jensen hevder jeg gjorde det, for den typen debatt driver jeg ikke med. Da anbefaler jeg henne å høre debatten om igjen.

GYLNE TIDER: Frem til 24. mars satt utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og daværende finansminister Siv Jensen (Frp) sammen rundt kongens bord. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Skjønnmaling

Siv Jensen tar Tybring-Gjedde i forsvar.

– Problemet er en utenriksminister som står i Stortinget og skjønnmaler utfordringene med integrering i Norge. Det hun sier er at alt er veldig fint og det er ikke noen problemer. Men det er virkelig ikke tilfelle, sier Jensen.

Utenriksministeren svarer at hun sa at hun selv trives i Gamle Oslo, en bydel der mange av innbyggerne har minoritetsbakgrunn.

– Jeg sa også at jeg ikke underkjenner at det finnes utfordringer, men at jeg ikke deler Tybring-Gjeddes innfallsvinkel til personer med en annen bakgrunn, i og med at han i sine innlegg utelukkende hadde fokus på problemene, sier Søreide.

GIKK I PROTEST: Christian Tybring-Gjedde gikk ned fra talerstolen før utenriksminister Ine Eriksen Søreide var ferdig med sin replikk. Her i samtale med partileder Siv Jensen i stortingssalen i 2015. Foran sitter Morten Wold, nå andre visepresident i Stortingets presidentskap. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Erna Solberg: Samme innvandringspolitikk

Siv Jensen viser til uttalelsene den da nyutnevnte justisministeren Monica Mæland (H) kom med i sine aller første intervjuer i januar. Da garanterte hun en fortsatt «streng og rettferdig» innvandringspolitikk.

– Så da må statsministeren svare på: Hvem er det som beskriver regjeringens politikk best? Er det justisministeren som vil ha streng innvandring, eller er det utenriksministeren som skjønnmaler konsekvensen av høy innvandring i Norge?

les også

Det ukjente dramaet bak kriseforliket

Det er ingen motsetning mellom det utenriksministeren sa i redegjørelsen og den politikken justisministeren fører på vegne av regjeringen, svarer statsminister Erna Solberg i en e-post til VG.

– Regjeringens innvandringspolitikk, som også Frp var med på å lage, har ikke forandret seg. Vi fører fremdeles en restriktiv, ansvarlig og rettssikker innvandringspolitikk. Samtidig jobber vi med forbedringer på integreringspolitikken for å sikre at alle som kommer til Norge lærer seg norsk og får en jobb, slik at de kan bli skattytere i det norske samfunnet, skriver Solberg.

Christian Tybring-Gjedde har ikke besvart VGs henvendelser.

Les også

 1. Slik ble hun torturert i Assads skrekkfengsel

  SØR-NORGE (VG) Drap, voldtekter, elektrosjokk og uttrekning av negler.
  Pluss content
 2. Frp kritiserer regjeringen: – Mer opptatt av sine egne presseshow

  Frp-toppene Siv Jensen og Morten Stordalen mener samferdselsminister Knut Arild Hareide unngikk å gi Stortinget…
 3. Slik jobbet de i kulissene for å få IS-kvinnen hjem til Norge

  Advokat Nils Christian Nordhus og spesialrådgiver i folkerett, Mads Harlem, oppdaget tidlig at de måtte overbevise…
 4. FN-pins splitter Høyre og Frp på Stortinget

  Rustet med 17 pins på jakkeslagene, kaster Høyres stortingsrepresentant Peter Frølich seg nå inn i politiske…
 5. Samfunnstopper på tur var referanser for Oljefond-Tangen

  Finansmann Nicolai Tangens venner og bekjente ga råd og stilte som referanser da han gikk for jobben som sjef i…

Mer om

 1. Christian Tybring-Gjedde
 2. Siv Jensen
 3. Monica Mæland
 4. Politikk
 5. Solberg-regjeringen
 6. Ine Marie Eriksen Søreide
 7. Erna Solberg

Flere artikler

 1. Norge valgt inn i FNs sikkerhetsråd: – Politisk stormannsgalskap

 2. Åtte dager igjen: Norge i hektisk video-sluttspurt mot FNs sikkerhetsråd

 3. Ungarn trakk støtten til Norge etter brev

 4. KrF-Grøvan om Frp: «Setter kniven i KrFs hjerte»

 5. Omstridt sikkerhetslov vedtatt – nå tar Kina mer makt over Hongkong

Fra andre aviser

 1. Tybring-Gjedde gikk i protest under krangel med Søreide

  Bergens Tidende
 2. Regjeringen holder tilbake palestinsk bistand

  Aftenposten
 3. Equinor-direktøren leverte ukens sitat. Godt gjort, for konkurransen var hard. Se listen.

  Bergens Tidende
 4. Equinor-direktøren leverte ukens sitat. Her er ni høydepunkt fra uken som gikk.

  Bergens Tidende
 5. Carl I. Hagen ønsker gjenvalg til Stortinget

  Bergens Tidende
 6. Søreide: Sterkt bekymret etter USAs trusler om sanksjoner mot ICC

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder