Statsråd Kallmyr: Vil ta opp åpenhet med advokat-klienter

Ny justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) vil ta opp med egne advokat-klienter om han kan opplyse om dem til offentligheten.

Det sa han til VG under nøkkeloverrekkelsen i Justisdepartementet fredag ettermiddag.

På spørsmål fra VG om kundelistene fra advokatfirmaet han har vært partner og leder for, svarer Kallmyr:

– Jeg må ta en runde med de klientene jeg har hatt om dette. Jeg har en lovpålagt taushetsplikt. Men jeg skal opptre på en så ryddig måte som overhodet mulig, sier Kallmyr til VG.

Han har i flere år hjulpet kunder og klienter med å få i gjennom saker i det politiske systemet.

– Kan du forsikre om at du ikke vil gi dine tidligere kunder noen fordeler som ny justisminister?

– Jeg er veldig godt kjent med forvaltningsreglene om habilitet. Disse kommer jeg til å følge, svarer Kallmyr.

les også

Jøran Kallmyr - Frps syvende justisminister i Solberg-regjeringen

Kommer tilbake

Uansett vil han levere en liste til både departementet og statsministerens kontor (SMK) slik at det ikke skal herske tvil om hvilke saker som rammes av inhabilitet, forsikrer Kallmyr etter nøkkeloverrekkelsen.

– Jeg kommer tilbake til om dette blir en åpen liste. Det vil kreve en avklaring med de klientene jeg har hatt, fortsetter Kallmyr.

MÅ SJEKKE MED KLIENTER: Jøran Kallmyr har vært partner og leder i advokatfirmaet Ræder før han ble utnevnt til ny statsråd i Solberg-regjeringen fredag. Foto: Trond Solberg

Han har de siste tre årene vært partner i advokatfirmaet Ræder, hvor han har vært leder for avdelingen for eiendomsutvikling, forvaltningsrett og samfunnskontakt.

Politikk og jus

I presentasjonen av firmaet, heter det at Ræder satser offensivt i skjæringspunktet mellom politikk og jus.

les også

Sp-lederen vil ikke utestenge advokater med hemmelige kundelister – bare PR-folk

«Jøran og hans team guider klienter i politiske og byråkratiske beslutningsprosesser, og hjelper til når sakene deres stopper opp eller blir forkastet av representanter for myndighetene», ifølge hjemmesiden.

les også

Waras kompisdugnad

Kallmyr har hatt eiendom som et av sine hovedområder.

I et intervju på advokatfirmaets egne hjemmesider, selger advokatfellesskapet Kallmyrs egen kompetanse slik:

«Som byrådssekretær, byråd og statssekretær har han håndtert en rekke saksområder, utvikling og utbygging til eldreomsorg og innvandringspolitikk – for å nevne noen. Det er den politiske innsikten, kombinert med juridisk kunnskap som Jøran nå bruker for å fremme og vinne saker på vegne av sine oppdragsgivere.»

les også

Venstre snur om innsyn i PR-kundelister frå regjeringsmedlemmar

– All juss er resultat av politiske vedtak. Jussen er egentlig en mer avansert måte å analysere hva politikerne har bestemt seg for. Derfor er det viktig å forstå det byråkratiske systemet, forstå saksgangen og beslutningsprosessene, sier Kallmyr i intern-intervjuet.

Bindinger

– Det er ofte vanskelig for personer som bare har den juridiske bakgrunnen å forstå helheten her. Derfor er det både å ha kunnskap om politikk og juss, viktig når man skal møte politikerne og offentlige beslutningstakere for endringer av rammevilkår, konsesjoner, tillatelser eller vedtak, uttaler Kallmyr videre i intern-intervjuet.

les også

Stortinget vil tvinge statsrådar til å offentleggjere kundelister – Wara kan sleppe unna

Den nye Frp-statsråden blir dermed den tredje justisministeren fra partiet som har fått spørsmål om bindinger og kundelister hos tidligere arbeidsgiver.

Både hans forgjenger Tor-Mikkel Wara og tidligere justisminister Sylvi Listhaug måtte også tåle fokus på sine tidligere kundelister fra PR-bransjen og kommunikasjonsbyrået First House.

Eks.statsråd Wara har bare delvis åpnet kundelistene sine fra First House for offentligheten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder