VAKTHOLD: Her holder politiet vakt utenfor Oslo universitetssykehus etter drapsforsøket i 2012. Tirsdag ble tidligere sentral gjengkriminell (innfelt) varetektsfengslet. Foto: Daniel Laabak / Politiet

Politiet har nytt bevis i syv år gammelt drapsforsøk

Politiet etterforsker et syv år gammelt drapsforsøk med full styrke. I løpet av to dager har to personer i Oslos kriminelle gjengmiljø blitt fengslet.

 • Bjørnar Tommelstad
 • Sofie Fraser
 • Hanna Haug Røset

Artikkelen er over ett år gammel

– Vi utelukker ikke flere pågripelser, sier politiadvokat Nina Bakken i Oslo politidistrikt til VG.

Mandag ble den utpekte gjenglederen (28) i Young Bloods varetektsfengslet for et drapsforsøk i 2012.

Tirsdag ble en mann i 30-årene, som ifølge politiet har hatt en sentral rolle i beryktede B-gjengen, fengslet i samme sak.

– Vi pågrep mannen mandag formiddag. Han ble i går avhørt av politiet, og erkjenner ikke straffskyld, sier Bakken.

Mannen i 30-årene er fengslet i tre uker av Oslo tingrett.

les også

Young Bloods-leder skal ha bestukket politimenn – fikk kontakte venner

Domfelt flere ganger

– Han nekter straffskyld, sier forsvarer Vidar Lind Iversen til VG, som også påpeker at klienten hans har lagt det kriminelle livet bak seg.

Oslo tingrett begrunnet fengslingen med fare for bevisforspillelse.

Dersom mannen i 30-årene ble løslatt, mente retten at det ville være «en konkret og nærliggende fare for at han vil forspille bevis ved å kontakte andre involverte personer og vitner for å samordne eller påvirke forklaringer.»

Mannen i 30-årene er straffedømt flere ganger tidligere, senest i 2016 ble han tatt med en Uzi-maskinpistol og mindre mengder narkotika.

Den gangen ble han dømt i en såkalt tilståelsessak.

Les også: Gjengen ingen klarte å stoppe

SKUTT: Offeret etter drapsforsøket i 2012 er fornøyd med at politiet endelig synes å ta saken på alvor. – Det er gått seks år, uten at noen er blitt stilt til ansvar for det som skjedde, sa han til VG i september. Foto: Privat

les også

Young Bloods-leder utlevert til Norge: Vil starte nye etterforskningskritt

Gammel sak – «nytt bevis»

Den tidligere sentrale aktøren i B-gjengen ble pågrepet mandag. Politiet opplyser at de av taktiske grunner ventet med å gå til aksjon mot ham.

Ifølge politiadvokat Bakken er det nå åtte personer som er siktet i saken.

Alle er siktet for medvirkning til drapsforsøk.

Saken som politiet nå etterforsker med fullt trykk, stammer fra natt til 18. mai 2012, da en tidligere lederskikkelse i gjengen Furuset Bad Boys ble skutt utenfor hjemmet sitt på Furuset i Oslo.

I Oslo tingrett kom det tirsdag frem at flere SMS-er mellom de siktede og offeret i saken er sentrale for etterforskningen.

VG har tidligere skrevet om hvordan etterforskningen drapsforsøket endte opp som en kasteball mellom ulike avdelinger i Oslo politidistrikt.

Les også: Drapsforsøket politiet la bort

ÅSTEDET: Her jobber kriminalteknikere fra Oslo politidistrikt på åstedet for drapsforsøket i 2012. Foto: AFTENPOSTEN / Per Annar Holm

Det siste året har det vært aktiv etterforskning i saken – og det skal blant annet ha blitt gjennomført flere avhør.

VG er kjent med at politiet skal ha kommet over nye opplysninger som kan kaste lys over det som skjedde for snart syv år siden.

Oslo tingrett la særlig vekt på dette da de begrunnet tirsdagens fengsling mot mannen i 30-årene. I fengslingskjennelsen omtales et «nytt bevis» som politiet ikke ønsker skal bli kjent.

Politirapport: Flere grove voldshendelser

Mannen i 30-årene skal ikke ha vært siktet i saken tidligere.

Politiet har tidligere brukt mye ressurser på en konflikt mellom medlemmer av B-gjengen og Furuset Bad Boys, ifølge en hemmeligstemplet politirapport fra 2013.

«Denne konflikten har medført flere grove voldshendelser, og har ført med seg ytterligere konflikter mellom andre parter i gjengmiljøet», står det i politirapporten som VG har tilgang til.

les også

Justiskomiteen foreslår nye gjenglover: – Vi står i en kritisk situasjon

FENGSLET: Mandag ble den utpekte gjenglederen i Young Bloods varetektsfengslet. Også han er siktet i forbindelse med drapsforsøket i 2012. Foto: Politiet

Marokkansk politi: Hadde kontakt med venner

Mandag ble den utpekte lederen i den kriminelle gjengen Young Bloods varetektsfengslet i fire uker, siktet for samme drapsforsøk.

28-åringen, som har bakgrunn fra Vest-Balkan og er oppvokst på Holmlia i Oslo, ble utlevert fra Marokko til Norge i helgen.

Han ankom Gardermoen søndag.

Ifølge marokkansk politi skal 28-åringen ha bestukket to marokkanske politimenn da de fraktet han fra fengselet i Salé utenfor hovedstaden i Rabat, til flyplassen i Marrakech, for transport videre til Norge.

Under transporten skal han ha hatt kontakt med seks venner.

– Mistenker dere at mannen som nå fremstilles for varetektsfengsling har vært i kontakt med 28-åringen før han kom til Norge?

– Vi vet ikke om 28-åringen har vært i kontakt med noen da han var i Marokko, og hvis han var det vet vi ikke med hvem, sier politiadvokat Bakken.

Etterforsker kidnappingssak

Politiadvokaten opplyser også at politiet setter i gang nye etterforskningsskritt i saken der en familiefar ble kidnappet på Holmlia i 2015.

Tre menn med tilknytning til Young Bloods ble i november dømt til fengsel i saken.

Politiadvokaten ville ikke gå nærmere inn på hvilke etterforskningsskritt det er snakk om.

Les også

Mer om

 1. Krim
 2. Young Bloods
 3. Gjengkriminalitet

Flere artikler

 1. Gjengleder tiltalt for drapsforsøk: – Offeret har aldri hatt hevntanker

 2. Gjengleder tiltalt for drapsforsøk: Deltok på «fredsmøte» med offeret

 3. Young Bloods-leder skal ha bestukket politimenn – fikk kontakte venner

 4. Young Bloods-leder om drapsforsøket: – Det skulle aldri ha skjedd

 5. Gjengleder tiltalt: Vil vise video av drapsforsøket

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder