HAUGESUND: Thore Aarvik og Jostein Vågen gjør seg klar for flommen. Foto: TORE KRISTIANSEN

Slik ruster du deg mot «Didrik»

HAUGESUND (VG) Flomværet «Didrik» kan gjøre store skader på dine eiendeler. Her er tingene du bør gjøre for å unngå det.

– Det er flere ting man bør gjøre. Det ene er å sikre det som har med båter og fortøyninger til båter - hvis man har for kort tau, kan båtene synke når vannet stiger, sier Erik Holmqvist, vakthavende hydrolog i NVE.

Også ting på land bør man holde et ekstra øye på. Biler bør ikke parkeres for nær sjøen. Og hvis man bor i hus nær sjøen, bør man også ta forholdsregler.

– Det er nok en god del bygninger som er utsatt, både rundt Oslofjorden og på vestlandet. Men kan gjøre ting for å sikre seg i forkant der også - det er klart at det er en svær jobb å begynne og rydde en kjeller, men hvis man bor utsatt kan det være lurt å sjekke det, sier han.

les også

Ekstremværet «Didrik» kan øke vannstanden med over én meter

Pass på bedriften

Informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If anbefaler også å flytte biler, campingvogner og bobiler.

– Dersom campingvognen din står på en campingplass langs vannet bør du ringe de ansvarlige ved plassen og forhøre deg om hva de tenker å gjøre for å beskytte vognen din, sier Clemenz.

Dersom man driver en bedrift eller butikk i det utsatte området bør man også ta noen forholdsregler ifølge forsikringsselskapet. Dette gjelder særlig for tettstedene langs kysten i Agder og Rogaland.

– Om du har mulighet bør du sikre viktige deler av bedriften din. Dette kan være apparater på et kjøkken, eller datainformasjon med kundelister og lignende. Dersom slike gjenstander blir skadet kan det i verste fall ødelegge fremtidig inntekt, advarer Clemtenz om.

I Haugesund er det for øyeblikket rødt farevarsel, men Scandic Maritim har gjort seg klare.

– Vi har lagt sandsekker og noe som ligner på plastfolie for å forhindre at vann skal komme seg inn i hotellet, sier Reidar administrerende direktør Scandic Maritim Haugesund.

«Didrik»: I disse områdene har Meteorologisk institutt sendt ut farevarsel. Foto: Meteorologisk institutt

Husk på hytta

Man kan sjekke om du bor eller har hytte på utsatte steder på VGs interaktive kart eller på Kartverkets interaktive verktøy.

Forøvrig er det anbefalt å følge med på varsom.no, yr.no og mediene for løpende informasjon.

– Dersom man har en utsatt hytte uten anledning eller mulighet til å nå dit før uværet slår til, bør man ringe en nabo som kan rydde opp eventuelle løse gjenstander på tomten som i verste fall kan dunke inn i vegger eller vinduer, avslutter Clementz.

Forsikringsselskapet If har økt bemanningen i påvente av uværet og sitter i beredskap for å motta telefoner og netthenvendelser.

De anbefaler å kun ringe inn dersom det er store verditap eller man har behov for øyeblikkelig assistanse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder