HAUGESUND: Thore Aarvik og Jostein Vågen gjør seg klar for flommen.
HAUGESUND: Thore Aarvik og Jostein Vågen gjør seg klar for flommen. Foto: TORE KRISTIANSEN

Slik ruster du deg mot «Didrik»

HAUGESUND (VG) Flomværet «Didrik» kan gjøre store skader på dine eiendeler. Her er tingene du bør gjøre for å unngå det.

Publisert:Oppdatert: 14.01.20 kl. 18:57

– Det er flere ting man bør gjøre. Det ene er å sikre det som har med båter og fortøyninger til båter - hvis man har for kort tau, kan båtene synke når vannet stiger, sier Erik Holmqvist, vakthavende hydrolog i NVE.

Også ting på land bør man holde et ekstra øye på. Biler bør ikke parkeres for nær sjøen. Og hvis man bor i hus nær sjøen, bør man også ta forholdsregler.

– Det er nok en god del bygninger som er utsatt, både rundt Oslofjorden og på vestlandet. Men kan gjøre ting for å sikre seg i forkant der også - det er klart at det er en svær jobb å begynne og rydde en kjeller, men hvis man bor utsatt kan det være lurt å sjekke det, sier han.

Pass på bedriften

Informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If anbefaler også å flytte biler, campingvogner og bobiler.

– Dersom campingvognen din står på en campingplass langs vannet bør du ringe de ansvarlige ved plassen og forhøre deg om hva de tenker å gjøre for å beskytte vognen din, sier Clemenz.

Dersom man driver en bedrift eller butikk i det utsatte området bør man også ta noen forholdsregler ifølge forsikringsselskapet. Dette gjelder særlig for tettstedene langs kysten i Agder og Rogaland.

– Om du har mulighet bør du sikre viktige deler av bedriften din. Dette kan være apparater på et kjøkken, eller datainformasjon med kundelister og lignende. Dersom slike gjenstander blir skadet kan det i verste fall ødelegge fremtidig inntekt, advarer Clemtenz om.

I Haugesund er det for øyeblikket rødt farevarsel, men Scandic Maritim har gjort seg klare.

– Vi har lagt sandsekker og noe som ligner på plastfolie for å forhindre at vann skal komme seg inn i hotellet, sier Reidar administrerende direktør Scandic Maritim Haugesund.

Husk på hytta

Man kan sjekke om du bor eller har hytte på utsatte steder på VGs interaktive kart eller på Kartverkets interaktive verktøy.

Forøvrig er det anbefalt å følge med på varsom.no, yr.no og mediene for løpende informasjon.

– Dersom man har en utsatt hytte uten anledning eller mulighet til å nå dit før uværet slår til, bør man ringe en nabo som kan rydde opp eventuelle løse gjenstander på tomten som i verste fall kan dunke inn i vegger eller vinduer, avslutter Clementz.

Forsikringsselskapet If har økt bemanningen i påvente av uværet og sitter i beredskap for å motta telefoner og netthenvendelser.

De anbefaler å kun ringe inn dersom det er store verditap eller man har behov for øyeblikkelig assistanse.

Publisert:Oppdatert: 14.01.20 kl. 18:57