SJOKKERER: I Danmark har islamistgruppen Hizb ut-Tahrir skapt store overskrifter i mange år. Nå er de i Norge. Foto: Kim Nielsen / Ekstra Bladet

SJOKKERER: I Danmark har islamistgruppen Hizb ut-Tahrir skapt store overskrifter i mange år. Nå er de i Norge. Foto: Kim Nielsen / Ekstra Bladet

Radikal islamistgruppe etablerer seg i Norge

Vil henrette konvertitter og nekte ikke-muslimer stemmerett

(VG Nett) Politiets Sikkerhetstjeneste følger med på gruppen Hizb-ut Tahrirs aktiviteter i Norge.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Den radikale islamistgruppen vekker nå oppsikt med sin bruk av danske og norske soldatkister som reklame for et åpent møte om krigen i Afghanistan.

Gruppen har en felles medierepresentant for hele Skandinavia og har etter det VG Nett erfarer begynt å etablere seg i Norge.

Vet du noe om dette? Ta kontakt med VG Netts journalist!

Målet for gruppen er et verdensomspennende kalifat, altså en islamsk stat, styrt etter strenge sharia-lover.

I gruppens forslag til grunnlov slås det klart fast at alle konvertitter fra islam skal henrettes.

Bare menn skal kunne inneha maktposisjoner i et samfunn og folk som ikke er muslimer skal nektes stemmerett.

Les også: Hyller drap på norske soldater

Islamsk stat

Talsmannen for partiet i Skandinavia, Chadi Freigeh, forklarer i en e-post til VG Nett om hvordan Hizb-ut Tahrir rekrutterer medlemmer.

- Noen muslimer tilslutter seg partiets rekker for å arbeide, sammen med partiet, for å gjenreise en islamsk verden gjennom etableringen av en islamsk stat som implementerer et islamsk system, sier Freigeh.

Han understreker at partiet ikke bruker vold, kun intellektuelle, kulturelle og politiske virkemidler.

- Medlemmer i Norge

På spørsmål om hvorvidt Hizb ut-Tahrir nå vil etablere seg i Norge, legger ikke medierepresentanten skjul på at målet er å etablere seg også her.

- Vi ønsker også i Norge å være proaktive i debatten om de sakene som angår islam og muslimene. Og vi har jo også medlemmer i Norge, sier Freigeh.

Han ønsker ikke å si noe om hvor mange medlemmer gruppen har i Norge, men etter det VG Nett erfarer er det ikke snakk om et stort antall.

Les også: Unge muslimer advarer mot håndhilsing

Forbudt med medlemskap

Medlemskap i den radikale gruppen som er forbudt i en rekke land, blant annet Tyskland, innebærer mer enn å fylle ut en giro. Gruppen stiller høye krav til aktivitet og livsstil fra sine rekrutter.

VET DU NOE OM DETTE? Kontakt VG Netts journalist her!

Freigeh forklarer at den skandinaviske gruppens endelige mål er et verdensomspennende kalifat styrt etter islamsk lov,

TIL NORGE: Hizb-ut Tahrirs skandinaviske medierepresentant, Chadi Freigeh, forklarer hvorfor bevegelsen ønsker et islamsk styre. Foto: Hizb ut-Tahrir / Khilafah.dk

sharia. Partiet er en global politisk bevegelse med avdelinger i mer enn 40 land. Det overordnede målet er å bringe en samfunnsendring i den muslimske verden.

- Målet er en endring hvor de eksisterende diktaturstater og inkompetente politiske systemer erstattes av det islamske systemet, kalifatet, som avspeiler den muslimske befolkningens vilje og harmonerer med deres overbevisninger og verdier, skriver talsmannen i en e-post til VG Nett.

- Din tittel er medierepresentant for Hizb ut-Tahrir i Skandinavia. Hva er deres ambisjoner her?

- Vi jobber aktivt for å styrke muslimenes islamske identitet, presentere islams livssyn og systemer som et ideologisk alternativ til kapitalismen. Dette systemets udugelighet blir stadig mer synlig for folk etter finanskrisen og krigen i henholdsvis Irak og Afghanistan, svarer han.

Følger

VG Nett vet at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) følger Hizb ut-Tahrir og deres aktiviteter i Norge. Men PST ønsker ikke å kommentere saken.

Én av årsakene til at gruppen er interessant for vestlige etterretningstjenester er blant annet at den har fungerte som inngangsportal til enda mer ekstreme bevegelser som bruker vold og terror som virkemiddel i Storbritania.

Flere medlemmer og sympatisører av det internasjonale islamistpartiet har ifølge Utlendingsnemda også fått asyl i Norge de siste årene.

Ble nedlagt

VG Nett vet at gruppen tidligere hadde en avdeling i Norge, men at den ble nedlagt rundt årtusenskiftet. Nå er de her i igjen.

Religionsforsker Kari Vogt ved Universitetet i Oslo er ikke overrasket over at gruppen nå har etablert seg her i landet.

- De siste medlemmene av Hizb-ut Tahrir som jeg vet om i Norge var ved begynnelsen av 2000-tallet, sier han.

Storkjeftede

Islam-eksperten forklarer at gruppen rundt årtusenskiftet hadde et større oppsving og tiltrakk seg mange danske unge menn og kvinner som konverterte til islam.

- At de plutselig skulle dukke opp her igjen er vel ikke veldig overraskende. De har vel også forbindelser til Sverige og særlig Danmark, der de har vært mest aktive, sier Vogt.

- Er det problematisk at gruppen nå etablerer seg på nytt i Norge?

- De har ikke et rulleblad lik for eksempel al-Qaida og bruker ikke terror eller selvmordsbomber som virkemiddel. Men de er storkjeftede og sier ting som får hårene til å reise seg på hodet til de fleste.

- Men gruppens politiske mål minner om målsettingene til al-Qaida og andre radikale islamister?

- Ja, de har en politisk agenda som går ut på å overta makten og innføre en verdensomspennende islamsk stat. Men fordi målene er så urealistiske og overdrevne er jeg skeptisk til hvor farlige de er.

- Kan slike grupper fungere som en inngangsport til voldelige, radikale islamistmiljøer?

- Ja, det er en annen side av saken. Slike grupper kan fungere som en rekrutteringsbase for islamistgrupper som er mer handlingsrettede.

ISLAMISTISK PROPAGANDA: Bildet av en kiste drapert med et norsk flagg er av samme type som al-Qaida og Taliban bruker i sin propagandakrig. Foto: Faksimile: Hizb ut-Tahrir / Khilafah.dk

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder