Politiet mener terrorplanleggingen først startet i 2009

LANGE AVHØR: Anders Behring Breivik (32) har vært i avhørt av politiet i over hundre timer. Her avholder politiet et avhør på Utøya. Massemorderen svarer her på spørsmål fra politiets avhører Geir Egil Løken. Foto: TROND SOLBERG / VG

Slik har Breivik bløffet

(VG Nett) Politiet har undersøket en rekke av påstandene som Anders Behring Breivik (32) har kommet med i forbindelse med terrorangrepet.

 • Jarle Grivi Brenna
 • Marianne Vikås
 • Dennis Ravndal
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel

Enheten som har etterforsket 22. juli-angrepene har bestått av 150 personer.

I nærmere et halvt år er det brukt store ressurser på å avdekke om terrortempelridderne finnes i virkeligheten. Norsk politi har også hatt bistand fra utenlandske tjenester som FBI, svenske Säpo og Europol.

Dette en rekke forhold som politiet ikke får til å stemme med virkeligheten.

- Jeg er tempelridder

Mannen med 77 liv på samvittigheten har i avhør med politiet hevdet at han er ordinert i «Knights Templar Europe» og han er kommandør i «Knights Templar Norge». Ifølge Breivik er det tempelridderorganisasjonen som har gitt ham tillatelse til å henrette det han kaller «A- og B-forrædere».

Dette har han gjentatt gang på gang. Overfor politiet, flere tingrettsdommere og de to rettsoppnevnte sakkyndige.

- Politiets etterforskning har ikke funnet noe som tyder på at organisasjonen finnes, påpeker politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Ifølge massemorderen har «Knights Templar Norge» både militær- og politimakt i Norge. Han anser seg selv også for å være øverste dommer. Breivik innser at resten av det norske samfunnet ikke anerkjenner organisasjonen.

- En del av psykosen

- PSYKOTISK: Rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby mener Breivik er psykotisk. Foto: SCANPIX

De rettsoppnevnte sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim mener Breivik tror han er tempelridder fordi han lider av vrangforstillinger, som er vanlig ved psykotiske lidelser.

Under samtalene med 32-åringen konfronterte de også massemorderen direkte, og spurte rett ut om det ikke er sånn at «Knights Templar» kun består av ham.

«Det er interessant at dere spør, men det er dessverre ikke bare meg. Det er en militær orden», svarte Breivik, før han gikk direkte over til å fortelle om det angivelige stiftelsesmøtet i London.

- Det kan være at organisasjonen finnes, men at vi ikke finner den. Det kan også være en fantasi for å villede oss - eller det kan være at han rett og slett tror på det selv, sier Kraby.

- Jeg planla aksjonen i ni år

Breivik hevder han ble medlem av tempelridderorganisasjonen som 21-åring i 2002, men at han var en «sovende celle» i Norge frem til 22. juli i fjor.

POLITIADVOKAT: Pål-Fredrik Hjort Kraby er påtalemessig etterforskningsleder i politiets 22/7-enhet. Foto: MATTIS SANDBLAD

- Vi har hans utsagn for når han startet. Det kan vi kontrollere opp mot når vi ser at han begynte å gjøre forberedelser. Det skjer to år i forkant. Først da ser vi tegn til konkret planlegging, sier Kraby.

- Jeg tjente millioner

Breivik har både i avhør med politiet og i manifestet hevdet at han gjorde suksess som selvstendig næringsdrivende. Millionene han hevder å ha tjent skal ha blitt brukt til å finansiere terroraksjonen som krevde 77 menneskeliv.

- Vi har ikke kunnet se at han har hatt så mye penger mellom hendene. Vi ser også at det han har gjort ikke har krevd så mye penger. Vi har regnet på hvor mye det ville koste og det er ikke snakk om store summer, forteller Kraby, som ikke vil si hvor mye politiet har beregnet summen til å være.

- Jeg møtte serber i Liberia

Breivik hevder han møtte en serbisk krigsforbryter i Liberias hovedstad Monrovia. Serberen skulle være en av vår tids største krigshelter og en mann som har drept mange muslimer i kamp.

- Vi har ikke funnet noen holdepunkter for at han har møtt personer som motivert ham i Liberia, forteller Kraby.

Breivik lyver ikke når han sier han var i Liberia i 2002, men som VG skrev mandag mener politiets etterforskere at reisen kan ha vært et forsøk på å tjene penger på å kjøpe «bloddiamanter».

- Jeg har biologiske våpen

Etter det første fengslingsmøtet opplyste Breivik til politiets etterforskere at han syntes det var rart at siktelsen ikke inneholdt noe vedrørende hans produksjon av biologiske våpen, samt hans intensjon om å bruke disse.

- Vi har ikke funnet biologiske våpen, opplyser Kraby.

- Jeg deltok på stiftelsesmøtet

Gjentatte ganger har Breivik presentert reglen om at tempelridderordenen ble stiftet på et møte i London i 2002 med delegater fra 12 land.

- Han sier selv han har vært der, men vi har ikke funnet noen holdepunkter for at møtet har funnet sted. Dette er mange år siden og i dag er det ikke mulig å kartlegge hans bevegelser i Storbritannia i detalj, påpeker Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Når politiet har sjekket utenlandsturene til Breivik har det vist seg at han ikke har løyet om reisen, men det er ikke mulig å finne spor etter terrorkontaktene han hevder å ha besøkt i landet. Turene har gjerne vært normale langhelgreiser med venner.

- Jeg har mentor i England

TERRORSIKTET: Anders Behring Breivik (32) har nå tilgang til TV og aviser på Ila fengsel. Foto: Politiet

Breivik skriver også i manifestet at han har tette forbindelser med en tempelridder i England, som senere ble hans mentor. De skal blant annet ha truffet hverandre på møtet i London i 2002.

- Vi har ikke funnet andre tempelriddere, opplyser politiadvokaten.

- Jeg studerte raser i Hviterussland

Den terrorsiktede 32-åringen forteller i manifestet at han reiste til Hviterussland for å studere konsekvensene etter Tsjernobyl-katastrofen og rasesammensettingen i landet. Den hviterussiske opposisjonspolitikeren Mikhail Resjetinov benyttet senere muligheten til å hevde at Breivik hadde trent med paramilitære i landet.

- I politiavhør har han forklart at han var der for å få seg kjæreste. Vi har identifisert kvinnen med bistand fra hviterussiske myndigheter. Hun dro til USA for en stund siden og har ikke kommet tilbake igjen, forteller Kraby.

Breivik fant kvinnen på en nettside og hentet henne til Norge i 2005. Ifølge Breiviks venner på den tiden reiste hun hjem etter 14 dager da oppholdet ikke ble som hun forventet.

- Det er to andre celler i Norge

Massemorderen har flere ganger hevdet at de finnes to andre sovende celler i Norge. Ved å avsløre disse kunne politiet angivelig redde 300 menneskeliv.

- Vi har ikke funnet noen holdepunkter for at det stemmer, sier Kraby.

- Det er flere celler i Europa

I tillegg til de to sovende cellene i Norge hevder Breivik at «Knights Templar» har 80 celler rundt omkring i Europa

- Vi har ikke funnet holdepunkter for at det stemmer i vår etterforskning, sier Kraby.

Les også

 1. Breiviks mor ventet hjemme med middagen

  (VG Nett) 22. juli satt Anders Behring Breiviks mor hjemme og ventet med spaghettien helt til politiet kom og hentet…
 2. Lærere: Derfor sluttet Breivik på skolen

  (VG Nett) Få måneder ut i 3. klasse på videregående skole sa Anders Behring Breivik brått takk for seg.
 3. Derfor ønsker ikke påtalemyndigheten ny Breivik-rapport

  (VG Nett) Påtalemyndigheten mener ingenting endres, selv om nye sakkyndige skulle komme frem til at Anders Behring…
 4. - Jeg er det største monsteret siden Quisling

  (VG Nett) Rettspsykiaterne som har erklært Anders Behring Breivik (32) utilregnelig var spesielt opptatt av hva han sa…
 5. Breivik tok portrettbilder allerede i 2005

  (VG Nett) Bildene som Anders Behring Breivik (32) la ut på nettet for å profilere seg selv etter terrorangrepet, ble…

Mer om

 1. Anders Behring Breivik

Flere artikler

 1. Luksuspenn bekrefter mystisk London-opphold

 2. Politiet har konfrontert Breivik med utenlandsreiser

 3. Ord for ord, dag 27, del 1: Politiet gjennomgikk ti måneder med etterforskning

 4. Mener «Knights Templar» ikke ville valgt seg Breivik

 5. Breiviks mystiske Liberia-kontakt til VG: - Breivik skulle kjøpe diamanter

Fra andre aviser

 1. Dette etterforskes fortsatt i Breivik-saken

  Aftenposten
 2. Serbisk sommel i terrorjakten

  Aftenposten
 3. - De andre cellene finnes der ute

  Bergens Tidende
 4. Behring Breiviks løgner: Tror han på dem selv?

  Aftenposten
 5. Nekter å svare på spørsmål

  Bergens Tidende
 6. Mener Breiviks prat om riddere er en gutteromsfantasi

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder