NAZISTISK: Leder i Norges Handikapforbund, Lars Ødegård, mener Frp-politikerns uttalelser minner om nazisme. Foto: Frode HANSEN, VG

Handikappede raser: - Minner om nazisme

(VG Nett) Generalsekretær i Norges Handikapforbund, Lars Ødegård, mener Frp-politikerns utspill minner om nazisme. - Vi skulle vært utryddet, sier han til VG Nett.

  • Bjørn Lecomte

Artikkelen er over 12 år gammel

Charlotte B. Finnesand, kommune- og fylkeslistekandidat for Rennesøy Frp, skrev lørdag et meget kontroversielt innlegg i Stavanger Aftenblad:

- Jeg kan ikke se nødvendigheten av med viten og vilje å sette barn til verden som vi vet med sikkerhet vil komme til å koste samfunnet enorme summer i pleie, omsorg og utstyr, skriver hun.

Les også:Handikappede bør ikke fødes

- Nazisme

Leder i Norges Handikapforbund og leder av Bioteknologinemnda, Lars Ødegård, advarer Norge mot et slikt menneskesyn:

- Dette har sterke anstrøk av en ideologi vi trodde forsvant med andre verdenskrig. Denne argumentasjonen var jo noe som stod sentralt i ideologien til Hitler, sier han.

- Vi har 25.000 medlemmer som egentlig burde vært utryddet etter denne damens syn.

Skremmende

Ødegård, som representerer flere titalls tusen handikappede i Norge, er skremt av uttalelsene til Finnesand:

- Dette er et skremmende og forkastelig menneskesyn. Det som er ekstra skremmenede er at norske politikere forfekter et slikt
samfunnsøkonomisk syn. Hun fremstiller en stor gruppe mennesker som en ren kostnad for samfunnet, raser handikaplederen.

Nå krever Ødegård at Frp sentralt gjør noe med Finnesand:

- Den sentrale ledelsen i Frp har vært flinke til å rydde opp i eget reir, og det håper jeg de gjør nå. Dette kan ikke hefte ved dette partiet hvis de vil bli tatt seriøst i kommende valg, sier han.

RASENDE: - Den uttalelsen er helt uforenelig med Frp-politikk. Dette er rett og slett et forslag som ikke har noe med Frp å gjøre, sier Frp-mannen Harald Nesvik til VG Nett.

- Ikke Frp-politikk

Harald Nesvik (Frp), leder Helse- og omsomgskomiteen på Stortignet, er ikke nådig i beskrivelsen av partifellens utspill om handikappede barn.

- Den uttalelsen er helt uforenelig med Frp-politikk. Dette er rett og slett et forslag som ikke har noe med Frp å gjøre, sier Harald Nesvik til VG Nett.

- Vi har formet vår politikk på å hjelpe de som sliter, og hun skal ikke seile under Frp-fane. Det skal hun vite, avslutter han.

Finnesand var ikke tilgjengelig for ytterliggere kommentarer mandag formiddag. Da VG Nett snakket med henne tidligere på dagen, fastholdt hun meningene som fremsettes i leserinnlegget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder