AKSJON: Politiet var fredag formiddag på plass ved Skien fritidspark.  Nå er mannen siktet for å være i besittelse av våpenkopi på offentlig sted.

AKSJON: Politiet var fredag formiddag på plass ved Skien fritidspark. Nå er mannen siktet for å være i besittelse av våpenkopi på offentlig sted. Foto: Geir Norendal / NTB scanpix

Mann ringte til politiet etter å ha utløst væpnet aksjon i Skien

Vitnebeskrivelser av en bevæpnet mann i kamuflasjeklær førte til en massiv politiaksjon fredag formiddag. – Han skulle bare trene med softgun, sier samboeren til VG.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Store politistyrker jaktet i flere timer på mannen som vitner hadde sett i skogsområdet ved Skien fritidspark. I tillegg til ambulanser, var også politiets beredskapstropp og politihelikoptre på plass.

Bakgrunnen var at politiet like før klokken 10.30 fikk inn meldinger fra flere som fortalte at de hadde sett en mann i kamuflasjeklær med tohåndsvåpen som virket ustabil, sier operasjonsleder Andre Kråkenes til VG.

Like etter klokken 13.30 fikk politiet kontroll på en mann i 30-årene, som hadde lest om politiaksjonen i mediene. Da politiet stormet mannens leilighet, fant de en rekke våpen, men samtlige viste seg å være luftvåpen.

– Han ringte politiet for å si at det kunne være han som var observert. Nå får vi finne ut hva som virkelig har skjedd her og en etterforskningsfase som er påbegynt, sier politistasjonssjef Dag Størksen ved Grenland til VG.

Løslatt og siktet

Fredag kveld opplyser til NRK fredag kveld at mannen er løslatt. Ifølge avisen Varden er han siktet for å være i besittelse av en våpenkopi på offentlig sted.

Politiet som nå etterforsker saken videre, uttalte tidligere fredag at de ønsket å avhøre mannen før det kan bli aktuelt å ta ut siktelse.

– Jeg er opptatt av at her var det virkelig grunn til bekymring og alt tilsa at vi måtte iverksette en stor politiaksjon. Så var det jo bra at det gikk som det gikk, sa Grenland til VG.

Samboeren: – Skulle bare trene

Det ble ikke fremsatt trusler eller avfyrt skudd, men politiet rykket ut med massive ressurser i jakten på mannen. VG har snakket med samboeren, som forteller følgende:

– Jeg vil ikke han han skal fremstå sånn. Han skulle bare trene med softgun og gikk ut i skogen. Jeg tror ikke han har tenkt på at det var en barneskole der eller noen ting.

– Han er verdens snilleste, han tråkker ikke på en maur. Hvis han kan unngå det, så gjør han ikke det. Det er bare en softgun, men det er jo jævlig ubetenksomt.

Det ligger flere skoler og barnehager i området, og elever og barn fikk beskjed om å holde seg innendørs. Etter hvert ble også elever fra Hjalmar Johansen videregående skole evakuert.

VÆPNET AKSJON: Store politistyrker var på plass i området fredag formiddag. Foto: Geir Norendal / NTB scanpix

Stor politiaksjon

Før situasjonen var avklart snakket VG med Kurt Hella, som er far til to barn som går på Moflata skole. Han forteller at foreldrene fikk melding fra rektor om den pågående aksjonen, og at han og rundt 30–40 andre foreldre hadde samlet seg utenfor skolen til barna.

– Det er veldig mye politi her, både rundt skolen og oppe i skogen. Dessuten er det to politihelikopter som kjører lavt over området, sier han.

– Det er ganske surrealistisk. Det er sprøtt å se bevæpnet politi på alle kanter av skolen. Men folk tar det forholdsvis fint, og det skal sies at politiet passer godt på og har bra kontroll akkurat her vi står, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder