STÅR FAST: Sandra Bruflot er tydelig på at abortloven ikke må endres. Foto: VIDAR RUUD / NTB scanpix

Bruflot går hardt ut mot Ernas KrF-flørt: – Ekstremt skuffet

Unge Høyre-leder Sandra Bruflot sier tydelig nei til endringene i abortloven som Erna Solberg åpner for.

 • Julia Renate Ingebrigtsen

Artikkelen er over ett år gammel

Unge Høyre-leder Sandra Bruflot reagerer kraftig på utspillet fra statsministeren, hvor hun tilbød KrF mulige endringer i abortloven.

– Jeg er ekstremt skuffet over at Høyre vurderer de endringene. Og det tror jeg det er ganske mange i Unge Høyre som er, sier Bruflot til VG.

Da VG møtte Erna Solberg i Brussel torsdag ettermiddag åpnet hun for å kunne gi KrF støtte til et forbud mot såkalt tvillingabort, som altså betyr at det ene av to friske fostre kan aborteres innenfor uke 12.

Solberg er også åpen for endringer i den omstridte bestemmelsen som gir rett til abort i tilfelle det ufødte barnet diagnostiseres med alvorlig sykdom, for eksempel Downs syndrom.

les også

Venstre-lederen uenig i Ernas KrF-flørt: Forsvarer dagens abortlov

– Ikke Høyre-politikk

Bruflot tror det er mange hos ungdomspartiet som synes det er meningsløst å vurdere de nevnte endringene, spesielt ettersom Arbeiderpartiet har vært tydelige på at de ikke er villige til å forhandle på dette punktet.

Også AUF har sagt blankt nei til å endre i abortloven. Også Trine Skei Grande og Abid Raja i Venstre har gjort det klart at det ikke er aktuelt for dem å gå med på de nevnte endringene.

–Jeg var forberedt på at Høyre kom til å gi mye, men akkurat dette spørsmålet trodde jeg var avklart. Det er ikke Høyres politikk. Unge Høyre er helt tydelige på at dagens abortlov skal være som den er i dag, sier hun.

Bruflot mener Høyre og KrF har masse til felles, som burde holde for å komme til enighet.

les også

KrF-nestleder stiller abortkrav til Solberg og Støre for å gå i regjering

– Som private og ideelle aktører, fritt behandlingsvalg, nei til tidlig ultralyd og mye mer. Her er vi villige til å gå lenger enn venstresiden, sier Bruflot, og gjentar:

– Vi er veldig skuffet over at de vurderer dette.

IKKE NOK: KrF-leder Knut Arild Haride antyder at gjennomslag i én sak alene ikke vil være nok til å gjøre ham fornøyd i et eventuelt samarbeid. Foto: Tomm W.Christiansen, VG

Ikke nok for Hareide

Solbergs utspill får ikke KrF-leder Knut Arild Hareide til å snu med det første. Han poengterer at Solberg-regjeringen på eget initiativ innførte tvillingabort i Norge.

– På tross av faglig motstand. Og regjeringen nektet å gjøre en etisk vurdering av tvillingabort så sent som i fjor, slik KrF og Sp foreslo i Stortinget, sier Hareide til VG.

Videre antyder han at gjennomslag i én sak alene ikke vil være nok til å gjøre ham fornøyd i et eventuelt samarbeid.

– Det er bra med signalene fra Erna, men vi starter ikke regjeringsforhandlinger med noen før etter landsmøtet har fattet sin beslutning 2. november, og jeg håper Solberg og andre respekterer KrFs prosess. For KrF er helheten og retningen naturlig nok det viktigste, sier Hareide til VG.

Venstre imot

Han understreker at kampen mot sorteringssamfunnet er en velkjent og viktig sak for KrF, og at det er en sak hvor partiet hele tiden har vært i mindretall.

– Om Erna Solbergs utspill er et signal om at resten av Høyre og regjeringspartiene har snudd, så er det veldig bra, sier Hareide.

Frp har foreløpig ikke kommentert utspillet, men Venstres Trine Skei Grande og Abid Raja gikk torsdag ut og sa nei til endringer i abortloven.

VG har vært i kontakt med stortingsrepresentant for Høyre, Mathilde Tybring-Gjedde, som ikke ønsker å kommentere partilederens flørt.

«Høyres politikk og mening om abortloven står fortsatt fast. Også har jeg tillit til at partiledelsen gjør gode vurderinger i en eventuell forhandlingssituasjon», skriver hun i en SMS.

Mer om

 1. Politikk
 2. Unge Høyre
 3. Erna Solberg
 4. Høyre (H)
 5. Abort
 6. Senabort
 7. Kristelig Folkeparti (KrF)

Flere artikler

 1. Venstre-lederen uenig i Ernas KrF-flørt: Forsvarer dagens abortlov

 2. Erna Solberg om abort-kritikken: Alle må gi og ta

 3. Ny regjering: Fpu heller mot nei hvis KrF får abort-gjennomslag

 4. Kilder til VG: KrF tapte slaget om å endre abortloven

 5. Ny måling: Klart nei til abortlov-endringer

Fra andre aviser

 1. Ropstad: Abortutspillet viser at KrF bør velge Solberg

  Aftenposten
 2. Mener abort-utspill har hjulpet : – Vi ligger godt an

  Fædrelandsvennen
 3. Solberg: – Jeg har ikke sagt at KrF vil få gjennomslag om abort

  Aftenposten
 4. Knuser KrFs håp om endringer i abortloven

  Aftenposten
 5. Knuser KrFs håp om endringer i abortloven

  Fædrelandsvennen
 6. KrF-topp advarer Grande mot omkamp på abortloven

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no