Trident Juncture-øvelsen: Oppdal har falt – amerikanerne har inntatt bygda

OPPDAL (VG) De spanske styrkene som har forsvart Oppdal, trekker seg nå tilbake. Flere styrker fra US Marines er i ferd med å ta over bygda, et sentralt mål i NATO-øvelsen Trident Juncture.

Torsdag kveld trakk spanske stridsvogner seg ut av sine stillinger i Oppdal, etter en dag med kamp mot US Marines. Amerikanerne har invadert bygda, og tatt området.

De har har instruks om ikke å gi seg før motstanderen er drevet helt ut av Oppdal.

Dette er et av de største slagene under gigantøvelsen Trident Juncture.

Mange timer tidligere var stor konvoi av militære kjøretøy og noen hundre soldater samlet ved Oppdalsporten kro, butikk og motell, klare til å rykke frem mot Oppdal.

Oppdraget med å drive motstanderen ut, startet med å ta kontroll over flyplassen. Deretter sto selve tettstedet i Oppdal for tur.

Til sammen skal 5.000 soldater kjempe i «slaget om Oppdal» i NATO-øvelsen Trident Juncture.

I galleriet under kan du se bilder av forberedelsene.

Har NATO i nabolaget

Kjell Gunnar Fagerhaug (72) er nabo til krigsforberedelsene ved Oppdalsporten. Han fulgte nøye med:

– Det er helt i orden at NATO-soldatene er her i nabolaget, de er jo våre venner vet du. Jeg får sikkert ikke opplevd noe liknende igjen i livet, sier han til VG.

FØLGER MED: Kjell Gunnar Fagerhaug bor rett ved Oppdalsporten. Han fulgte med da NATO-styrker skulle i «slaget om Oppdal» torsdag. Foto: Amund Bakke Foss, VG

En annen lokal mann som fulgte med, sa det rett ut:

– Vi skal vel være glade for at de internasjonale styrkene er her. Det norske forsvaret hadde jo ikke hatt noen sjanse alene. Det får du meg ikke til å tro!

VG-spesial: Slik blir NATOs største øvelse på flere tiår.

les også

NATO kommer Norge til unnsetning. Nå vil NATO-Stoltenberg ha betalt tilbake

Tre styrker fra US Marines fikk oppdraget med å angripe Oppdal. En av styrkene kom fra nord med lettere kampkjøretøy.

Onsdag var VG med denne styrken på øvelse: – Det er den flotteste generasjonen av amerikanere du vil finne, mener offiseren deres.

En annen amerikansk styrke angriper fra vest. Denne styrken har seilt mot Trøndelag i fartøyet «Iwo Jima», og ble landsatt for to dager siden med store mengder materiell.

– De kommer med en stor mengde artilleri og slagkraft, sier US Marine Larry Boyd.

Til slutt faller Dovre

Når amerikanerne har tatt Oppdal, skal de bevege seg sørover mot Østerdalen. Til slutt faller Dovre.

– Jeg er ikke sikker på når vi beveger oss videre. Da beveger vi oss først mot Hjerkinn og Folldal, sier sersjant Brian Bowers fra US Marines.

US Marines er på Parti Nord, det invaderende partiet, i den store NATO-øvelsen Trident Juncture. Senere i øvelsen vil Parti Sør kjempe dem tilbake.

les også

Skal simulere giftstoffangrep midt i Elverum sentrum

Heimevernet kriger mot seg selv

US Marines får bistand fra Heimevernet i kampen om Oppdal. Det gjør også den spanske bataljonen som skal forsvare byen. Dermed kjemper Heimevernet mot seg selv.

Det er heimevernssoldater fra innsatsstyrke Rype fra Trøndelag som skal kjempe sammen med US Marines, mens innsatsstyrke Archery fra Møre skal kjempe med spanjolene.

Scenarioet for øvelsen er at Norge angripes av en rekke land under ledelse av den fiktive nasjonen «Murinus». Så skal Norge forvare seg med NATO-hjelp, og ta tilbake områdene.

les også

Russland varsler ny missiltest: – En slags hissig kommunikasjon

Heimevernet brukes til rekognosering, vakthold og sikring, men kan også bistå i offensive kampsituasjoner, forteller Stein Cato Nybakken i Heimevernet. De deltar med et sted mellom 200 og 250 soldater.

– Heimevernet har en viktig rolle. De er lokalkjente, kjenner terrenget og er vant til å operere i dette klimaet, sier Nybakken.

På skolebesøk mens kampene pågår

Mens styrkene med mekanisert infanteri får boltre seg i norske forhold i Oppdal, får deres kolleger i Melhus kjenne på den norske gjestfriheten.

– Vi jobber på lokalt nivå, som en link mellom NATO-øvelsen, lokale myndigheter og lokalbefolkningen, forteller kaptein Torry Preston til VG over telefon.

De har besøkt både politi, brannvesen, diverse rådhus, Luftkrigsskolen og Melhus videregående skole.

PÅ BESØK: «US Marines civil affair group» på besøk på Melhus videregående skole. Foto: Beate Haugberg

– Alle er veldig vennlige og åpne. De deler gladelig av kulturen, sier kapteinen, som briljerer med fraser som «snakkes», «takk» og «hyggelig».

Oppdraget til gruppen fra «US Marine Corps 4th civil affairs group» er å sørge for at sivile behov er tatt hensyn til i gjennomføringen av øvelsen. Det dreier seg blant annet om å overføre informasjon fram og tilbake mellom lokalbefolkningen og soldatene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder