Ny seier for Hareide: Blir hemmelig votering på landsmøtet

GARDERMOEN (VG) Partileder Knut Arild Hareide innkasserte en knapp, men viktig seier i begynnelsen av det dramatiske landsmøtet: Delegatene får stemme i hemmelighet.

 • Oda Leraan Skjetne
 • Bjørn Haugan
 • Lars Joakim Skarvøy
 • Eirik Mosveen
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Tore Kristiansen (foto)
 • Adrian F. Steinbakk
 • Bjørn Arne Johannessen

Artikkelen er over ett år gammel

Landsmøtet hadde knapt kommet i gang da fylkeslederen i Agder, Per Sverre Kvinlaug, som støtter blå side, gikk på talerstolen og talte for at avstemningen om retningsvalget måtte være åpen. Landsstyret hadde innstilt på det motsatte – nemlig hemmelig valg.

Dette møtte knallhard motstand i salen – men til slutt vant partiledelsen frem med et knapt flertall: 101 av 190 delegater ville ha hemmelig votering, mot 89 som ville ha åpen votering.

les også

Grøvan: Mange kjenner på en dypfølt sorg

Kan bety rød seier

Dermed er det fremdeles optimisme i Knut Arild Hareides røde leir. Her var det full jubel etter landsstyremøtet i KrF i går kveld: Der kom det nemlig på plass et kompromissforslag hvor Hareide fikk gjennom at det skal stemmes hemmelig på landsmøtet. Dette ble vedtatt.

Dette var kompromisset: Hareide gikk med på at de tre forslagene til partiets retningsvalg (rød side, blå side eller ikke gå i regjering) skulle stemmes over samtidig, mot at avstemningen skulle være skriftlig og hemmelig.

Få siste nytt i KrF-studio!

Full strid om hemmelig votering

Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan var blant dem som har kjempet for en åpen votering, «for å hindre mistenksomhet og mistenkeliggjøring» om hvem som eventuelt kommer til å stemme annerledes.

Grøvan sluttet seg imidlertid til landsstyrets avgjørelse torsdag, fordi han samtidig fikk gjennom et forslag om ny stemmerekkefølge.

Geir Sigbjørn Toskedal, delegat fra Rogaland ville ikke støtte kompromissforslaget. Nils Einar Samuelsen, gruppeleder i Fylkestinget i Troms, sa at alle blå i Troms vil stemme for åpen votering. Det gjorde også fylkeslederen i Møre og Romsdal og flere andre blå topper.

Men det holdt altså ikke.

Kan bli ny regjering

190 delegater har stemmerett i spørsmålet om partiets retningsvalg, som skal avgjøres i løpet av landsmøtet fredag. Det er ventet et resultat før 18.30 fredag ettermiddag.

Resultatet får dramatiske konsekvenser for norsk politikk: Vinner Hareide frem, vil vi stå foran et regjeringsskifte om kort tid.

78 KrF-delegater vil til høyre, 83 delegater vil til venstre og 28 vil forbli i opposisjon. I den siste gruppen er det imidlertid 21 blå og 7 røde delegater, noe som gir blå side totalt 99 delegater mot 90 røde.

Delegatene har imidlertid ikke bundet mandat på landsmøtet. Det betyr at de kan komme til å stemme noe annet enn de har varslet, og med hemmelig avstemning er det en klar oppfatning at Hareide-leiren lettere kan klare å overtale nok usikre delegater.

Parti i krise

Bakteppet for Hareides råd er velgerflukten KrF har opplevd siden gullalderen under Kjell Magne Bondevik fra 1997 og fremover. Da fikk partiet 13,7 prosent av stemmene, men i 2017 hadde andelen falt til 4,2 prosent, ifølge NTB.

– Den ubehagelige sannheten var at oppslutningen om KrF hadde vært fallende over tid. Vi sto på mange måter overfor en varslet katastrofe, skriver Hareide i boken «Det som betyr noe».

Sentrum gikk i glemmeboken da det ble rødgrønt flertall både i 2005 og 2009, men KrF fikk igjen politisk innflytelse etter valget for fem år siden. KrF og Venstre inngikk da en samarbeidsavtale med regjeringspartiene Høyre og Frp.

I tillegg til krisevalget i 2017 har forholdet mellom KrF og Frp tilspisset seg kraftig. Tonen har i perioder vært uforsonlig mellom Frp-topp Sylvi Listhaug og Hareide.

Hareides råd har imidlertid splittet partiet i to nærmest like store deler, og nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad mener KrF først bør gå i samtaler med dagens regjering.

Les også

 1. Jubel i Hareide-leiren: Nærmere rød seier med hemmelig votering

  GARDERMOEN (VG) Et svært overraskende «kompromissforslag» tok nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad…
 2. Hareide nekter å svare om sin partileder-fremtid

  På vei inn til KrFs gruppemøte i Stortinget klokken 14.00 onsdag sier KrF-leder Knut Arild Hareide at det er landsmøtet…

Flere artikler

 1. Jubel i Hareide-leiren: Nærmere rød seier med hemmelig votering

 2. Grøvan: Mange kjenner på en dypfølt sorg

 3. Landsstyret overkjører Hareide: Har endret hvordan landsmøtet skal stemme

 4. Ropstad åpner for å skrote hemmelig valg

 5. Hareide nekter å svare om sin partileder-fremtid

Fra andre aviser

 1. KrFs landsstyre holder fast på hemmelig avstemning

  Bergens Tidende
 2. KrFs nestledere: Uaktuelt av Hareide å stille kabinettsspørsmål

  Bergens Tidende
 3. Hareide vil ikke endre spillereglene før landsmøtet

  Bergens Tidende
 4. KrF-topper: – Uaktuelt med kabinettsspørsmål fra Hareide

  Aftenposten
 5. Hareide nekter å gi opp før landsmøtet har sagt sitt

  Bergens Tidende
 6. Hareide kan juble etter første runde. Nå har han større grunn til å håpe på seier.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder