REAGERER PÅ OSSE-NEI: Anniken Huitfeldt, her under Arbeiderpartiets landsmøte i april. FOTO: TROND SOLBERG / VG

Huitfeldt reagerer på regjeringens OSSE-nei

Regjeringens nei til at Norge skal lede Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE) skader Norges renommé, mener Anniken Huitfeldt (Ap).

NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) begrunner snuoperasjonen med kapasitetshensyn. Arbeidet med brexit og Norges kandidatur til FNs sikkerhetsråd koster for mye ressurser for UD. Derfor må OSSE-formannskapet droppes, skriver Aftenposten.

Huitfeldt, leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, reagerer på beslutningen.

Les også: Ap tror ikke på Erna Solbergs sykelønnsgaranti

– Formannskapet i OSSE var et viktig punkt i Veivalgmeldingen om hva som skulle være Norges utenrikspolitiske prioriteringer. Når vi nå har trukket oss fra å være formannskap, går det ut over Norges renommé, sier Huitfeldt.

Det er få dager siden opposisjonen på Stortinget ble orientert om endringen.

Varsler endringer: Nå tar Ap grep etter krisevalget

«Jeg er overrasket over Huitfeldts reaksjon. Ap foreslo i sitt alternative budsjett å kutte UDs budsjett på personell og administrasjon med 50 millioner. Det er en del av budsjettet som allerede er under press, og det er i stor grad nettopp fra denne budsjettposten kostnader til forberedelser og gjennomføring av et OSSE-formannskap måtte hentes. Da blir det spesielt at Ap kritiserer oss for å ikke påta oss betydelige kostnader med et OSSE-formannskap», skriver Søreide i en epost via sin pressetalsperson.

– Dette var nye toner fra en regjering som ellers snakker varmt om effektivisering. UDs generelle driftsbudsjett for 2018 er på 2,3 milliarder kroner. Siden 2016 har det økt med 190 millioner kroner, sier Huitfeldt.

OSSE har 57 medlemsland, blant annet USA og Russland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder