Finnmarkinger forbannet: Overkjørt i fylkes-striden

INNENRIKS

KIRKENES (VG) Folk på gata i Kirkenes er entydige: Vi finnmarkinger ønsker ikke å bli noen lillebror for Troms. Flere mener den forhatte fylkes-sammenslåingen er vedtatt over hodet på folk.

Publisert: Oppdatert: 03.03.18 22:45

– Vi skal ikke ha denne ovenfra- og ned-styringen fra politikere. Det blir i enda større grad resultatet med en sammenslåing og en sammenslåingsavtale med Troms. Da blir vi styrt fra Tromsø. Det har jeg ingen sans for, sier Ulf Erik Hildonen (53) til VG.

Vi treffer han like utenfor hotellet i Kirkenes der Finnmark Arbeiderparti i helgen kommer til å si nei til sammenslåings-avtalen med Troms med overveldende flertall.

Under en iøynefallende skinnlue fyrer han seg kraftig opp mot sammenslåingen av Finnmark og Troms som Stortinget for lengst har vedtatt. Han er en av flere som VG møter på gata i Kirkenes som føler at politikerne har besluttet noe over hodet på uvitende innbyggere.

Hildonen fra Kirkenes lar de tyske turistene i minibussen sin vente. Han har ingenting mot å dele meningen sin med VG.

– Den vanlige velger i gata har ikke visst om at denne sammenslåingen er kommet så langt. Mange er overkjørt og holdt helt utenfor denne prosessen. Det skinner igjennom at Troms blir storebror, vi finnmarkinger kommer ikke noe styrket ut av dette. Vi blir en lillebror i alle henseende. Vi som driver i turistnæringen har ingenting å hente fra Troms, sier Hildonen.

Han etterlyser politikere som i mye større grad forteller folk om de sakene i politikken som betyr noe.

– Hadde vi hatt «politikera med balla», så hadde de fortalt oss mye tidligere om hvor langt denne sammenslåingen var kommet, sier Hildonen.

Like ved tollhuset på Kirkenes-kaia sitter Kurt Mortensen (63) fra Pasvik i bilen sin. Han er forbløffende enig med Hildonen.

– Jeg er helt i mot både sammenslåingen og avtalen om sammenslåing. Har det ikke vært spetakkel tidligere, så blir det virkelig bråk når denne sammenslåingen nærmer seg. Vi blir jo bare en liten lillebror oppi dette her, sier Mortensen til VG.

– Men er det ikke bra slik avtalen innebærer, at Finnmark får ansvar for klima, folkehelse og internasjonale spørsmål i den nye avtalen?

– Nei, det er overhodet ikke bra. Vi har det veldig bra slik som ansvarsfordelingen er nå, svarer Mortensen.

Hege Johansen (50) er på vei ut av kjøpesenteret i sentrum, og har liten tid til å snakke med VG. For der kommer bilen som skal hente henne. Men hun rekker å si en ting:

– Vi vanlige folk har fått vite altfor lite om denne sammenslåingen. Derfor er det vanskelig å mene noe bestemt om det, sier Johansen som likevel rekker å si at hun er mot.

Nede ved kaia rusler Sabine Praboucki (42) fra Pasvik. Hun kom til Finnmark fra Wupperthal i Tyskland for 14 år siden. Målet var å drive med hundekjøring. Nå driver hun mest som tolk og healer. Men hun har ingenting til overs for en sammenslåing med Troms.

– Vi har det godt som vi har det her. Vi er et stort fylke fra før her oppe. Vi trenger ingen forandring på dette. Finnmarkinger er nok litt annerledes. Folk som bor her vet best hvordan fylket bør være. Derfor ser jeg ingen vits i en sammenslåing med Troms, sier Sabine.

Hun har hjulpet til som funksjonær og tolk i flere år på det kjente hundeløpet Finnmarksløpet.

– Det kan jo ikke hete Troms og Finnmarksløpet. Det blir jo meningsløst, sier Praboucki.

Her kan du lese mer om