Anne-Elisabeth (68) borte i 10 uker – politiet frykter kidnapping etter løsepengekrav

LØRENSKOG (VG) Anne-Elisabeth Falkevik Hagen har vært savnet fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog siden 31. oktober i fjor. Hun er gift med en av Norges rikeste menn.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Etter det VG får opplyst er det stilt krav om løsepenger – ni millioner euro i kryptovaluta – for 68-åringen fra Lørenskog i Akershus, som har vært forsvunnet i nøyaktig ti uker. Kravet, som tilsvarte 85,9 millioner kroner da 68-åringen forsvant, gjør at politiet mener de står overfor en kidnappingssak.

Har du tips i saken? Ta kontakt med VGs journalister på e-post her eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4790697744.

les også

Politiet: Har rådet familien til ikke å innfri krav

I en topphemmelig operasjon har politiet jobbet på spreng for å finne henne, men først nå velger de å gå ut med en savnetmelding. Årsaken til at de har jobbet i skjul, er at det skal ha kommet trusler mot Falkevik Hagens liv og helse dersom politiet ble involvert eller hvis mediene omtalte saken.

les også

Opplysninger til VG: Ektemannen skal ha funnet trusselbrev

I løpet av disse månedene har det ikke vært et eneste livstegn fra kvinnen, får VG opplyst.

Få med deg fortløpende oppdateringer om Lørenskog-forsvinningen i VGs direktestudio her.

Interpol involvert

I tillegg til flere politidistrikt, Kripos og Økokrim, har politiaksjonen involvert Europol og Interpol. Også Riksadvokaten har vært orientert om kvinnens forsvinning. Flere norske medier har visst om forsvinningssaken i lengre tid, men har fått en sterk oppfordring fra politiet om ikke å publisere noe som helst – før nå.

TROLIG TATT HJEMME: Anne-Elisabeth Falkevik Hagen skal ha forsvunnet fra hjemmet i Sloraveien på Fjellhamar onsdag 31. oktober. Foto: Tore Kristiansen

Riksadvokat Tor-Aksel Busch ble orientert om forsvinningen i en tidlig fase. Han opplyser til VG at han ikke kan uttale seg om saken.

les også

Lørenskog-forsvinningen: Politiet ser på lignende saker internasjonalt

– Det vil være galt av meg å uttale meg på bakgrunn av de orienteringer jeg har fått. Jeg er blitt orientert flere ganger, sist tidligere i denne uken. Det er viktig nå at én stemme uttaler seg i det offentlige rom, og det må være politiet, sier riksadvokaten.

Polititeori: Tatt hjemme

Den 68 år gamle hjemmeværende trebarnsmoren og bestemoren skal ha forsvunnet fra hjemmet i Sloraveien på Fjellhamar onsdag 31. oktober i fjor. Politiet mener at eneboligen er åstedet for den antatte bortføringen. Det skal ikke ha vært spor etter innbrudd i boligen – og det skal heller ikke ha vært videoovervåkning i eller utenfor huset som har kunnet hjelpe politiet.

les også

Nabo i Lørenskog: – Skjer sånt her?

Etter det VG får opplyst er politiets teori at hun ble angrepet på badet. Det skal ha blitt funnet spor inne i huset.

– Dette er en tragedie, sier Marius Nerby, som eier firmaet Elkraft AS sammen med Tom Hagen.

Han ønsker ikke å si noe om hvor lenge han har kjent til forsvinningen.

– Jeg har ikke lyst til å gå inne i saken og detaljene rundt den. Jeg er rimelig satt ut, sier Nerby, som er daglig leder av Elkraft.

les også

Krav om løsepenger: Ni millioner euro i kryptovaluta

Etter det VG får opplyst skal det ha blitt funnet en skriftlig beskjed på gebrokken norsk i huset der det sto at dersom politiet ble kontaktet, ville 68-åringen bli drept.

Kodede meldinger

Ifølge VGs opplysninger er løsepengekravet stilt i kryptovalutaen Monero, som er kjent for å tilby ikke-sporbare og anonyme transaksjoner. I realiteten betyr det at det er umulig å finne ut med sikkerhet hvem som sender hvor mye og til hvem. Disse egenskapene har ført til at Monero har tiltrukket seg mange cyberkriminelle.

VG kjenner til at det har vært en form for nettbasert kommunikasjon med dem som gir seg ut for å være kidnappere, i form av kodede meldinger. Dialogen skal imidlertid ha vært begrenset. Etter det VG forstår har denne måten å kommunisere på vekket stor oppsikt innad i politiet.

les også

Lørenskog-forsvinningen: Slik bygget Tom Hagen opp milliardformuen

Falkevik Hagen, opprinnelig fra Gran på Hadeland, giftet seg som 19-åring med jevnaldrende Tom Hagen. Sammen har de tre voksne barn og flere barnebarn.

Tom Hagen innehar i dag plass nummer 172 på finansbladet Kapitals liste over Norges 400 rikeste. Hagen driver stort innen kjøp og salg av strøm, i tillegg til eiendomsutvikling.

les også

Lørenskog-forsvinningen: Dette er saken

Den anslåtte nettoformuen var i 2018 på 1,7 milliarder kroner, ifølge Kapital.

Etter det VG får opplyst mener politiet at motivet for den antatte kidnappingen er økonomisk vinning.

Frykt for kontraspaning

Kravet om at politiet ikke skulle involveres har skapt en helt spesiell, og svært utfordrende, situasjon. VG får opplyst dette har ført til at politiet blant annet har kjørt biler med falske skilter til ekteparets hus, noe de har måttet søke om tillatelse for i forkant.

Frykten for at motparten skulle drive med kontraspaning har nemlig vært overhengende i alle disse ukene, etter det VG kjenner til.

ETTERFORSKET: Øst politidistrikt, her ved politihuset i Ski, har etterforsket saken. Foto: Tore Kristiansen

Med metoder som falske skilter på anonyme biler har krimteknikere kunnet undersøke boligen grundig innvendig for å sikre viktige spor, men etter det VG får opplyst har det vært kritisk få spor å gå etter.

I frykt for at noen fulgte med, har ikke politiet kunnet sikre spor utendørs i området rundt eller drive rundspørring i nabolaget. Dermed kan de ha gått glipp av viktige observasjoner og informasjon.

les også

Jørn Lier Horst om mulig kidnapping: – Unikt i norsk sammenheng

VG erfarer at Oslopolitiets seksjon for Spesielle operasjoner (SO) har vært involvert i spaning i etterforskningen. Det har vært politispanere i området rundt ekteparet Hagens hjem underveis i etterforskningen, kjenner VG til.

Når det gjelder digitale spor etter potensielle gjerningspersoner, skal Datakrimenheten hos Kripos være tungt involvert.

Lav profil i mediene

Til tross for store investeringsprosjekter har Tom Hagen holdt en lav profil i mediene. Det skal ikke ha vært noe trusselbilde mot ekteparet i forkant av forsvinningen.

VG kjenner til at Anne-Elisabeth Falkevik Hagens familie har endevendt livene sine i jakt på eventuelle konflikter og fiender som kunne linkes til forsvinningen.

les også

Politiet: Har rådet familien til ikke å innfri krav

I høst var Tom Hagen involvert i en rettssak i Borgarting lagmannsrett gjennom selskapet Financial Funds, som han er deleier i. To ansatte i meglerhuset Pareto og en konsulent for det russiske stålselskapet Severstal står tiltalt for bedrageri, økonomisk utroskap og markedsmanipulasjon etter at 12 investorer solgte sine aksjer i gruveselskapet Crew Gold Corporation via Pareto til Severstal mot en prisgaranti.

les også

Nyhetskommentar: En ekstremt grov forbrytelse

Senere kjøpte Pareto aksjer på vegne av en tilsynelatende ukjent kjøper. Økokrim mener denne kjøperen var Severstal og at investorene dermed hadde blitt lurt. Hagen og forretningspartneren Fredrik Daylemani Sneve har gått glipp av 37 millioner kroner, ifølge tiltalen.

Økokrim har vært involvert i etterforskningen av forsvinningen, men etter det VG kjenner til skal det ikke ha blitt funnet noen koblinger til rettstvisten.

NABOLAGET: Anne-Elisabeth Falkevik Hagen har vært savnet siden 31. oktober. Politiet mener hun ble bortført fra hjemmet hun deler med ektemannen Tom Hagen, i dette nabolaget på Fjellhamar. Foto: TORE KRISTIANSEN

VG har visst om forsvinningssaken i lengre tid, men har fulgt politiets oppfordring om ikke å publisere noe.

– Da VG fikk kjennskap til etterforskningen, var den åpenbare konklusjonen at saken hadde stor offentlig interesse. Det var like åpenbart at medieomtale kunne sette mennesker i fare. Situasjonen var uoversiktlig. I denne fasen mente vi at hensynet til liv og helse veide tyngre enn informasjonsbehovet, sier VGs sjefredaktør Gard Steiro.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder