- Arne var selve motoren

Klatrevennene i sorg

«Guttete», leken og eventyrlysten. Slik blir Arne Næss beskrevet. Men klatrevennene forteller også om en følsom og omtenksom mann som ledet noen av verdens mest utfordrende ekspedisjoner.

  • Ståle Winterkjær
  • Line Dugstad
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Han beskriver Arne Næss som «selve motoren i laget», både ute på ekspedisjon og hjemme i det norske klatremiljøet. Han satte seg høye mål - og beviste for en hel verden at det var mulig å nå dem.

Sterk

Beskjeden om at en av Norges fremste eventyrere er død, kom som et sjokk på klatrevennene i går. Minnene om en fremragende klatrer, som kunne mestre de mest krevende situasjoner i fjellet, er sterke.


- Dette er tragisk og ufattelig vanskelig å gripe, både fordi han var en svært god venn og fordi Arnes forutsetninger for å være i fjellet var så gode. Han vil bli dypt savnet, sier Arne Næss' nære venn og klatrekamerat gjennom mange år, Ralph Høibakk.

Høibakk var selv med da Næss ledet den historiske ekspedisjonen til toppen av Mount Everest i 1985. Høibakk forteller om en sterk lederskikkelse, som tok ansvar og viste omtanke for guttene han hadde med seg på tur.

- Det er ikke ofte du finner en så god leder, planlegger og klatrer i en og samme person, sier Høibakk.

Med på Everest-ekspedisjonen var også Stein P. Aasheim, som innrømmer at han var skeptisk da milliardæren skulle bli med på tur:

- Vi lurte på om han måtte bæres opp på Everest. Men han var en kapabel klatrer selv, så skepsisen ble raskt gjort til skamme. Han bar sin egen sekk, han var ingen dandy som måtte bæres opp i kraft av sin lommebok. Fundamentet i gjengen forsvant med Arne. - Arne var en gutt - i ordets rette forstand. Han var leken, nesten ertete leken, humørfylt og alltid veldig morsom å være sammen med. Du trengte bare å se ham smile, så forsto du det, sier Ivar Erik Tollefsen.

Sammen med Næss var han med på den såkalte fem fjell-ekspedisjonen i 1992, der målet var å bestige de høyeste toppene i fem verdensdeler. - Det gjør noe med vennskapet, du blir sterkt knyttet når du bor i samme telt og deler samme tau, sier Tollefsen stille.

Forbilde

Arne Næss ble ansett som et forbilde og en inspirator i det norske klatremiljøet. Under generalforsamlingen til Norsk Tindeklub like før jul, holdt han en lang tale til ære for sine klatrevenner. Næss var også selv et ivrig medlem i klubben.

- Sammen med sin onkel var han en av de viktigste skikkelsene innen klatringen, sier styreleder Egil Fredriksten i Norsk Tindeklub til VG.

Meldingen om at kameraten var død, var tung å bære også for Jon Gangdal.

- Det første jeg tenkte på, var hans to minste barn, som aldri rakk å oppleve så mye av ham. Vi andre har hatt glede av å oppleve Arne Næss i mange år, det fikk dessverre ikke hans minste barn anledning til. Ulykken er en dyp tragedie, sier Gangdal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder