POLITIKER: Tarjei Jensen Bech er fylkesvaraordfører i Finnmark for Ap og Utøya-overlevende. Han ble utsatt for alvorlig hets i en epost etter at han tirsdag mente at Sylvi Listhaugs forklaring på et omdiskutert innlegg er lite troverdig. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Utøya-overlevende etter trussel: – Det er nok nå

Utøya-overlevende Tarjei Jensen Bech ble utsatt for kraftig hets i en epost etter at han kritiserte Sylvi Listhaug. Han synes ikke justisministerens fjerning av bildet med maskerte soldater på Facebook er godt nok. Nå forventer han at statsministeren griper inn.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Støre og Hareide krever fortsatt beklagelse fra regjeringen og Listhaug

– Kjære Erna Solberg. I går fikk jeg denne eposten. Jeg håper du ser hva retorikken til Sylvi Listhaug nører opp under, skriver Bech på Twitter og Facebook.

Bech, som er fylkesvaraordfører i Finnmark for Ap, sier «dette er de samme jeg og mine venner så 22. juli», og ber statsministeren vise lederskap og be Listhaug faktisk beklage og slette innlegget.

les også

Sylvi Listhaug slettet omdiskutert bilde fra Facebook

– Det er nok nå. Slik styrer man ikke et land, skriver Bech.

Generalsekretær Renate Tårnes i AUF sier til VG at Bech ikke er den eneste AUF-eren som har fått hat-meldinger de siste dagene, mens debatten om det omstridte Facebook-innlegget har rast.

– Vi har mottatt en del hat-meldinger den siste tiden, både privatpersoner og sentralt, sier Tårnes.

Ser ingen beklagelse

I e-posten som ble sendt like over midnatt, har avsenderen limt inn et utdrag av en tekst fra NTB tirsdag kveld, der det står at Bech ble skutt i beinet av Anders Behring Breivik under terrorangrepet på Utøya.

OVERLEVDE UTØYA: Tarjei Jensen Bech fotografert på Operataket etter at han 22. september 2011 ble utskrevet fra sykehuset i Oslo nøyaktig to måneder etter Utøya-terroren. Også etter den tid har Bech hatt en rekke operasjoner i beinet etter skuddet som rammet ham. Foto: Jørgen Braastad, VG

les også

AUF-ere om Listhaugs innlegg: – Ekstra vondt akkurat nå

Deretter stiller avsenderen Bech følgende spørsmål:

– Hvorfor døde du ikke din AP kommunist.

les også

Solberg vil ikke svare på om Listhaug bør beklage

Etter et innlimt sitat der Bech sier han ikke ser noen beklagelse i Listhaugs budskap tirsdag kveld og fastslår at hun heller ikke har slettet den opprinnelige meldingen, fortsetter avsenderen med følgende konklusjon:

– Du bør stikke til svartingland, og dø der. Du er ikke Norsk og ikke Nordmann. Stygge idiot. Gå ned i vekt og bli der.

Vil politianmelde

Overfor VG sier Bech at han ble skremt og mistet nattesøvnen av meldingen han fikk på mobilen som epost to minutter over midnatt.

les også

Finnmark-nei til sammenslåing: Grov hets mot Ap-topper som sa ja til Troms/Finnmark-avtale

– Jeg var våken da denne meldingen nådde meg. Jeg ble skremt og forferdet, fikk ikke sove. Dette viser jo hvilke holdninger justisministerens Facebook-melding nører oppunder, sier Tarjei Jensen Bech til VG.

Han ble skutt i det ene beinet av massedrapsmannen Behring Breivik på Utøya 22. juli 2011.

Bare for noen uker siden fikk ha også en ondsinnet melding knyttet til sin status som Utøya-overlevende - i forbindelse med striden om sammenslåing av Troms og Finnmark fylke. Bech, som er fylkesvaraordfører i Finnmark, kommer nå til å politianmelde begge de grove meldingene.

les også

Listhaug: – Aldri min hensikt å såre noen

– Lite troverdig

Bech er en av mange som ble opprørt da justisminister Sylvi Listhaug (Frp) før helgen anklaget Ap for å sette terrorister over nordmenn – til et bilde på Facebook av maskerte soldater.

Bech ble ikke beroliget av Listhaugs forklaring på Facebook sent tirsdag kveld.

Der skriver Listhaug blant annet at det det ikke var hennes hensikt å såre, og at hun aldri mente innlegget skulle kobles til 22. juli.

Bech mener dette er lite troverdig:

– Den koblingen burde hun sett komme. Før Listhaug ble statsråd, var hun en godt betalt kommunikasjonsrådgiver. Hun visste akkurat hvilke knapper hun skulle trykke på. Når hun i tillegg sier at «det var aldri min hensikt å såre noen» – så er det ikke noen reell beklagelse. Det blir som å slå noen i magen og etterpå beklage at de fikk vondt, sa Bech til NTB tirsdag kveld.

Nå sier Bech til VG at statsminister Erna Solberg må vise lederskap og beklage på vegne av regjeringen.

les også

Hagen mener Solberg skulle rost Listhaug for innlegget

– Jeg og mange med meg vil ha en uforbeholden beklagelse av Listhaugs Facebook-oppdatering og følgene av denne. Vi har sett et hat de siste dagene som kan kobles til denne meldingen. Eposten jeg mottok i natt er et eksempel på dette hatet. Nå må Erna vise hvem som er sjefen og komme med denne uforbeholdne beklagelsen, sier Bech til VG.

Stenseng ber Listhaug slette innlegget

Arbeiderpartiets partisektretær Kjersti Stenseng la onsdag ut et innlegg på Facebook hvor hun ber justisministeren beklage og slette innlegget.

– Når justisministeren i går kveld sier hun ikke hadde til hensikt å såre noen, hjelper det lite når facebookposten fortsatt står, og hun ikke beklager selve innlegget, skriver hun.

– Sylvi Listhaug, du sier ofte LIK og DEL. Mitt budskap til deg er nå: BEKLAG OG SLETT.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder