Flatland innrømmer aksjekjøp

..men blir likevel TV2s flaggskip

INNENRIKS

(VG NETT) TV-kjendisen Hallvard Flatland kjøpte aksjer i Global Fondsforvaltning mens TV 2-programmet Fredagsbørsen ble sendt. TV 2 velger likevel å la Flatland fortsette på TV-skjermen.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:21

Det var dette selskapet som solgte andeler i det såkalte TV-fondet, som store deler av Fredagsbørsens innhold dreiet seg rundt. Flatland markedsførte fondet på TV2 hver fredag i over et halvt år, og seerne ble invitert til å kjøpe seg inn i fondet.

TV 2s sjefredaktør og administrerende direktør Kåre Valebrokk har likevel full tillit til Hallvard Flatland.

- Jeg synes ingenting om denne saken. Vi blir bekymret dersom det begås mord, utover det vil jeg ikke kommentere saken, sier Valebrokk til VG Nett.

Da Flatland ble eier i selskapet, fikk han 70 prosent rabatt, melder TV2. TV-kjendisen kjøpte også aksjer i selskapet etter at programmet gikk av luften. Han solgte seg senere ut, og tjente i følge TV2 1,5 millioner kroner på sin eierandel.

I et møte med TV2-ledelsen skal Flatland onsdag ha beklaget at han som programleder for Fredagsbørsen kjøpte aksjer i Globus Fondsforvaltning.

Svertet TV2

- Hallvard Flatland har svertet både sitt eget og TV 2s gode navn og rykte, sier tidligere viseadministrerende direktør i TV 2, Finn H. Andreassen.

- Vi var svært opptatt av at Flatland ikke skulle sko seg økonomisk på dette programmet, sier han til TV2-nyhetene.

- Vi fikk i forkant høre noen rykter, sanne eller usanne, om at han hadde forsøkt å få til en avtale som ville berike ham. Vi krevde derfor at han skrev under på en avtale som gjorde at han ikke hadde mulighet til å sko seg økonomisk på programmet utover det som lå i avtalen med TV 2, sier Andreassen.

Men til tross for Flatlands innrømmelser velger kanalen å beholde ham som sitt største trekkplaster. Kanalen har planlagt et nytt lørdagsshow med Flatland som programleder. Sendestart skal være i januar/februar neste år.

- Ikke juss

Flatlands advokat Morten Kjensli hevder han ikke har snakket med TV-kjendisen om aksjekjøpene i Global Fondsforvaltning.

- Dette opplever jeg som en PR-sak skapt av media som hverken har med skatt eller juss å gjøre, sier Kjensli til VG Nett.

- Står du ved uttalelsene om at Flatland har et PR-problem?

- Det har jeg aldri sagt. Men jeg har ikke snakket med ham om dette, så det får du spørre ham om og ikke meg.

Alvorlig

Leder for Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier til VG Nett at Flatlands aksjehandel er alvorlig sett fra et yrkesetisk ståsted.

- Dette er ganske grovt. Men det beste ved det er at det er TV2 selv som bringer nyheten. Flatland er mer en entertainer enn en gravende journalist, men som en profilert medarbeider for TV2, er han som alle andre journalister avhengig av troverdighet, sier Kokkvold.

- Det er ikke tilfeldig at et helt kapittel i Vær Varsom-plakaten handler om troverdighet. I dette tilfellet dreier det seg ikke bare om Flatlands troverdighet, men om hele redaksjonens troverdighet. Det som publiseres skal springe ut av selvstendige vurderinger uten binding til egne forretningsmessige interesser.

Kokkvold er også kritisk til at TV2 velger å beholde Flatland på skjermen, men undestreker at han ikke kjenner begrunnelsen for denne avgjørelsen.

- TV2 må ha veldig gode grunner til å fortsatt ha ham på skjermen, avslutter han.

Monaco-konto

Avsløringen av Flatlands aksjehandel kom frem i forbindelse med Økokrims undersøkelser av den kjente programlederens bankkonto i Monaco. Økokrim fattet interesse for kontoen da de undersøkte Flatlands forbindelser til den utpressingssiktede travkusken Atle Hamre. Det kom frem at Flatland overførte penger fra sin hemmelige konto i Monaco til Global Fondsforvaltning.

Her kan du lese mer om