Gikk på flyet med våpenarsenal

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:27

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

GARDERMOEN/ALTA (VG) Uten sikkerhetssjekk fikk den desperate kvinnen (31) gå om bord i Braathens-flyet - med seks våpen og 225 patroner.

Rett før hun sjekket inn på flyplassen - uten å bli sikkerhetssjekket - hadde hun tatt mor og søster til fange, spikret dem inne i badstua og avfyrt et skudd i familiens hjem.

Fordi ingen kontrollerte kvinnens håndbagasje før hun gikk om bord, kunne hun sammen med 117 andre passasjerer fly til Oslo med våpen av grovt kaliber om bord på Boeing 737-maskinen - ett av dem skarpladd.

Vurderte nødlanding

Piloten vurderte nødlanding da han etter en time i lufta fikk vite at han trolig hadde en tungt bevæpnet kvinne om bord. Men i frykt for at det kunne utløse en akutt kaprersituasjon, ble det besluttet at flyet skulle gå som planlagt til Gardermoen.

Ifølge kvinnens forklaring skal hun ha hentet våpnene for å beskytte seg mot farlige personer i Porsgrunn. Politiet tror imidlertid at våpnene kan ha blitt hentet på bestilling fra et større MC-miljø.

Det var 21. juli i år at kvinnen, bosatt i Porsgrunn, tok fly fra Oslo til Alta. Hun dukket opp i foreldrenes hus og tok seg raskt inn i farens våpenskap. Han var på familiens hytte, men både mor og søster prøvde å stoppe kvinnen da hun ville reise med våpnene.

Skudd gikk av

Hun svarte med å true de to inn på soverommet, med søsterens datter (8) som øyenvitne. I tumultene som oppstod gikk det av et skudd - trolig ved et uhell.

- Politiets teknikere fant en kule i en stol i huset. Dette stemmer overens med vitneutsagnene, sier fungerende politimester i Vest-Finnmark Gøril Lund til VG.

Hun opplyser at 31-åringen fremstod svært aggresiv overfor sin egen familie og truet dem med våpnene uten å peke direkte på dem.
På soverommet bandt hun dem - før fangene ble ført inn i badstuen i huset.

- Badstudøren ble spikret igjen av kvinnen, som gikk grundig til verks, sier Lund.

Kort tid etter reiste kvinnen fra huset og sjekket inn på Alta lufthavn med følgende våpen i håndbagasjen: En Smith & Wesson Magnum kaliber .44 revolver. En Smith & Wesson Magnum kaliber .357 revolver. En Smith & Wesson kaliber .38 revolver. En Smith & Wesson 9 mm pistol. En Smith & Wesson kaliber .22 pistol. En Jennings kaliber .22 pistol. Til sammen 225 patroner til de seks våpnene.

Tipset politiet

Flyplassen har bare stikkprøvekontroll enkelte dager av passasjerenes håndbagasje, og kvinnens bagasje ble ikke kontrollert før hun gikk om bord i Braathens-maskinen like før klokken 18.40.

15 minutter senere hadde den desperate kvinnens mor og søster greid å ta seg ut av badstuen. De ringte Alta lensmannskontor og fortalte at den bevæpnede kvinnen trolig var på vei tilbake til Oslo.

Først klokken 19.50, over en time etter at flyet hadde tatt av, fikk flyets kaptein melding om den bevæpnede kvinnen. Flyet befant seg da over svensk luftrom, og meldingen gikk fra tårnet i Alta, via Bodø til svenske Sundsvall kontrolltårn, som varslet flyet.

Kapteinen på Braathens-flyet vurderte å nødlande, men valgte å føre flyet helt frem til Gardermoen uten å konfrontere kvinnen av frykt for hva som kunne skje.

- Våre folk valgte å føre flyet helt frem uten å ta kontakt med kvinnen. Dette for ikke å skape unødvendig oppmerksomhet rundt henne, sier informasjonssjef i Braathens Anne Grethe Ellingsen.

Lagt i bakken

Ifølge våpenekspert Willy Røgeberg er fire av de seks våpnene kraftige nok til at kula villa gått rett gjennom flykroppen dersom det ble avfyrt.

Konsekvensen kunne ha blitt akutt trykkfall i kabinen - hvor både flygere og passasjerer ville mistet bevisstheten, med de fatale følgene det hadde fått. På Gardermoen forberedte flyplasspolitiet en større aksjon, hvor kun sivilkledde politifolk deltok.

Etter det VG har fått opplyst slo styrken lynraskt til med en gang kvinnen viste seg på flytrappen og la henne i bakken og avvæpnet henne.

Hun rakk aldri å prøve å gjøre motstand.

Nå risikerer hun tiltale for både våpentyveri og frihetsberøvelse, samt ulovlig befatning med våpen.

Ytterligere en person ble pågrepet som følge av dramaet. Det skjedde på et hotellrom i Oslo. Mannen er ifølge politiet tilknyttet MC-miljøet, og mistenkes for å ha stått i ledtog med kvinnen.

Ingen av de to er varetektsfengslet.

Denne artikkelen handler om