FLERE VARSLER: I kjølvannet av #metookampanjen har NRK mottatt 19 varslersaker. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

NRK har mottatt 19 varsler etter #metoo-kampanjen

Etter at seksuell trakassering ble satt på dagsorden i fjor høst har NRK mottatt 19 varsler om «uakseptable forhold».

Varslene skal ifølge Aftenposten, som først omtalte saken, være rettet mot 15 personer med tilknytning til statskanalen.

I november tok NRK-ansatt Aleksander Schau et kraftig oppgjør med seksuell trakassering i norsk medie- og kulturbransje gjennom en serie meldinger på Twitter. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen gikk i etterkant ut og opplyste at de hadde kjennskap til to saker fra en del år tilbake.

Varsler mot 15 personer

Juridisk direktør i NRK, Olav Nyhus, sier til Aftenposten at det siden har kommet inn flere nye varsler.

– Siden seksuell trakassering ble et tema i fjor høst har vi fått inn 19 varsler som knytter seg til 15 ulike personer, sier Nyhus til avisen.

Alle de 19 varslene dreier seg om hendelser som skal ha funnet sted i perioden 2006 til 2017. Syv av dem skal ha funnet sted de siste tre årene, opplyser Nyhus til VG.

les også

Rasende etter Trump-tweet om #metoo

– Det er vanskelig å karakterisere slike saker. Vi vil ikke karakterisere de som grove, men alle hendelser gjelder klart uakseptable forhold, som det er grunn til å reagere på med alvor, forteller Nyhus.

Han opplyser at alle varslene er fulgt opp på forsvarlig vis, men ønsker ikke å gå nærmere inn på hvilke eventuelle konsekvenser de 19 varslingssakene har fått.

– Alle varsler er fulgt opp overfor dem som varslet. De som varslene retter anklager mot er konfrontert med varslene, sier han.

ALVORLIG: Juridisk direktør i NRK, Olav Nyhus, sier det er grunn til å reagere med alvor på de 19 varslene. Han vil likevel ikke karakterisere dem som grove. Foto: NRK

les også

Undersøkelse: 178 ansatte i mediebransjen har opplevd seksuell trakassering det siste halvåret

Håper terskelen for å si fra er lavere

Nyhus mener det er vanskelig å svare på om alle saker er kommet på bordet, men håper miljøet i NRK bidrar til at folk tør å si fra.

– Jeg håper og tror at terskelen for å si fra har blitt lavere og at de som har noe å melde føler at det er trygt å si fra og at vi vil følge opp på en ansvarlig måte, sier Nyhus.

Den juridiske direktøren mener det er godt at sakene kommer frem i lyset, og at det gir rom for forbedringer slik at slike hendelser kan unngås i fremtiden.

– Det er trist å høre om hver av disse sakene, og samtidig er det godt at vi får luftet ut flest mulig av slike hendelser. Det gir rom for å ta tak i arbeidsmiljø og arbeidskultur for å forhindre at slike ting skjer i fremtiden, forteller Nyhus og legger til:

les også

Forsvaret etterforsket 23 mulige seksuallovbrudd i 2017

– Da dette kom opp i fjor høst gikk vi igjennom egne rutiner for å se hvordan vi håndterte slike saker.

Det resulterte i at NRK i 2017 fastsatte nye retningslinjer for varsling, og mediehuset har som HMS-mål i 2018 å forebygge og øke bevisstheten rundt trakassering og seksuell trakassering.

les også

Skal undersøke sextrakassering i norsk mediebransje

Tror det er langt flere tilfeller

Nestleder i NRKJ, Hege Fagerheim, sier til Aftenposten at hun ikke tror alle tilfeller av trakassering har kommet frem i lyset.

– Vi lærte to ting av høsten vi nå ha lagt bak oss. For det første at seksuell trakassering ikke begrenser seg til en spesiell bransje, og for det andre at dette gjelder svært mange. Jeg er derfor helt sikker på at dette gjelder mange flere enn de 19 varslene, sier hun til Aftenposten.

Fagerheim kjenner ikke til innholdet i de 19 varslingssakene, men sier hun har hørt historier via medlemmer som ennå ikke er formalisert. Hverken som varsler eller som bekymringsmeldinger.

– Jeg er redd for at noen ikke tør å varsle. Spesielt i tilfeller med midlertidige ansatte og vikarer som er redde for at kontrakten deres ikke vil bli fornyet dersom de varsler, og i tilfeller hvor maktbalansen er skjev, sier Fagerheim til Aftenposten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder