ADVARER: Lørdag kveld er brannvesenet på ute på Sognsvann for å be folk om å slukke engangsgrillene. Det er totalforbud mot bål, grill, primus og all bruk av ild.

ADVARER: Lørdag kveld er brannvesenet på ute på Sognsvann for å be folk om å slukke engangsgrillene. Det er totalforbud mot bål, grill, primus og all bruk av ild. Foto: Thomas Andreassen, VG

Dette kan koste deg 6000 kroner

Det er totalforbud mot bål, grill og all bruk av ild over store deler av landet. Dersom du likevel bruker engangsgrill, kan det koste deg flere tusen kroner i bøter.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Brigadesjef og Oslo brann- og redningsetat, Tor Arne Elvrum, er ute og advarer sultne folk på Sognsvann. Det ryker fra et titalls griller, til tross for totalforbudet.

– Vi er ute og informerer og henger opp plakater. Hvis de ikke etterkommer det vi sier, kan det resultere i en større skogbrann. Skogbrannindeksen er så rød som den kan bli, sier han.

Mai-måneden har foreløpig vært rekordvarm. Fra 1. april til cirka 1. september blir skogbrannfaren spesielt overvåket, og per nå er det totalforbud mot å grille andre steder enn i hagen og parker med godkjente beholdere.

– Det er sjeldent behov for at brannvesenet går ut og advarer slik, forteller brigadesjefen.

Oslo brann- og redningsetat har allerede rykket ut og slukket mindre branner. Det kommer også stadig inn tips fra publikum som er bekymret over grilling i skogen.

BRUKTE GRILLER: Til tross for totalforbudet er beholderen fylt opp til randen på Sognsvann. Foto: Thomas Andreassen, VG

– De fleste er nok ubetenksomme. Noen mener de ikke vet om totalforbudet, derfor er vi ute og opplyser og kontakter. Forhåpentligvis skjer det ingenting, sier Elvrum.

les også

Brannvesenet viser grillfolket ingen nåde: Ikke tenn opp så mye som en fyrstikk i skogen

– Du kan bli erstatningsansvarlig

– Politiet kan bøtelegge for mellom 4000 og 6000 kroner, og i verste fall - dersom det oppstår en skogbrann - kan man bli erstatningsansvarlig, forteller Elvrum.

Det er ikke bare engangsgrillene som utgjør en stor skogbrannfare. Sneiper og fyrstikker hat tidligere startet branner. Elvrum ber folk tenke seg om før de tenner en sigarett i skogen.

– Ikke kast sneiper i skogen, det kan få store konsekvenser, sier han.

Brigadesjefen har også en klar oppfordring dersom du vil spise i skogen:

– Lag mat hjemme.

les også

Her knuses varmerekordene for mai – over hele Sør-Norge

53 brannmenn på alle stasjoner i Oslo er klare for å rykke ut, om engangsgrillene skulle forårsaket skogbrann. Flere steder i landet går politiet ut advarer på Twitter etter å ha slukket branner.

HENGER OPP PLAKATER: Brannmennene Jan Egil Greenwood og Kåre Holter Solhjell henger opp plakater på Sognsvann. Foto: Thomas Andreassen; VG

les også

Stor brannfare i knusktørre skoger

– Mange vet ikke om forbudet

Kompisene Peiam Mehdi (21) og Ali Can (25) står bak en av de omkring 15 engangsgrillene ved Sognsvann lørdag ettermiddag. De får beskjed av brigadesjef Elvrum om å slukke grillen.

MÅ SLUKKE: Kompisene Peiam Mehdi (21) og Ali Can (25) har fått beskjed om slukke engangsgrillen på Sognvann. Foto: Thomas Andreassen, VG

Kompisene hadde lest noe om totalforbudet, men visste ikke at det gjaldt på Sognsvann.

– Det er mange som ikke vet det, mener Mehdi. Kompisene lover Elvrum å ikke bruke engangsgrill under totalforbudet igjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder