Nå blir det iskaldt

Finnmark og indre Østlandet har allerede fått merke den kalde luften som kommer inn over landet fra øst og nordøst. Nå står resten av Norge for tur.

– Det er allerede ganske kaldt, klart og fint vintervær egentlig. Vi har sett 30 minus på gradestokken på indre Østlandet og på Finnmarksvidda. Været vil være preget av slike temperaturer når vi går inn i nye uker også, sier Storm-meteorolog Ina Ynnesdal.

Kaldest i landet natt til lørdag var Folldal i Hedmark. Der ble det målt iskalde 35,3 minusgrader, ifølge Yr.

På Sør- og Østlandet har ikke den ordentlige kulden slått inn riktig ennå, men også her er det ventet å bli kaldere. I Oslo-området vil temperaturen synke til omtrent 15 minus førstkommende tirsdag.

– Hvis du får mange dager med klarvær, vil det ofte bli litt kaldere, men det er snakk om natt- og morgentemperaturer. Så det vil ikke bli så kaldt på dagen, sier Ynnesdal.

KALDT: Dette bildet viser temperaturene i Norge som de er i dag, lørdag. Jo mørkere blåfarge, jo kaldere er det. Foto: StormGeo

Inn mot neste helg vil den verste kulden ha gitt seg på Sør- og Østlandet.

– Da vil vi få stigende temperatur igjen. Temperaturen vil fortsatt være på minussiden, men vi vil komme opp mot null igjen, og omkring null. Nord-Norge vil nok også merke det, men i en kortere periode, sier Ynnesdal.

I morgen og mandag vil det bli varmere i Nord-Norge, men så vil kulden komme tilbake igjen fra og med tirsdag. Temperaturene i landets nordligste fylke vil fortsette å variere i ukene som kommer.

– Det er når det er klart og vindstille at vi får de laveste nattetemperaturene i Finnmark, men innimellom vil det komme skyer og vind, som gjør at temperaturene stiger litt, sier Ynnesdal.

NASA skal utforske «nøkkelsone» mellom jorden og verdensrommet

Den kommende uken vil det over hele landet være relativt vindstille, men til helgen vil været være mer preget av lavtrykk og fronter fra vest som gir økende sør-sørvest vind. Nord-Norge og Vestlandet vil merke det mest.

– Men både Sør- og Østlandet vil merke en økende vind, siden det har vært så rolig i forkant, sier Ynnesdal.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder lørdag om stor snøskredfare flere steder i landet. I Vest-Telemark, Jotunheimen og Nordenskiöld Land på Spitsbergen er det betydelig fare for snøskred.

– Det som gjør det er at vi har fått inn noen rapporter om at det gikk noen små skred i går, i både Jotunheimen og Vest-Telemark, sier vaktleder i snøskredvarslingen, Espen Nordahl.

Han forteller at de jobber med å kartlegge forholdene i Spitsbergen, hvor det er en del vær på vei inn. Der kan farenivået endre seg, og eventuelt oppjusteres, i løpet av dagen og morgendagen.

Lange forsinkelser for Norwegian-passasjerer etter uvær i USA

– Her vil vi få en del nedbør og vind som vil danne fokksnøflak, og folk må være veldig obs når de er ute, sier Nordahl.

Han sier at er viktig at alle som skal bevege seg i fjellet følger med på snøskredvarselet på Varsom.no. Så lenge du tar fornuftige forbehold, er det ingen grunn til å holde seg inne i helgen.

– På fastlandet og gjennom helgen ser det ut som det kalde været vil holde seg. Ut i neste uke vil nok temperaturene stige litt over hele landet, men foreløpig ser det ikke ut som om vi vil få de veldig store variasjonene. Det er bare å komme seg ut å nyte det! sier Nordahl.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder