Veslemannen: – Bevegelsene har skutt i været

RAUMA (VG) Selv om det kom langt mindre nedbør enn varslet, har bevegelsene i Veslemannen det siste døgnet vært store. Beboerne under fjellpartiet har fått permanente evakueringsboliger.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Torsdag ligger tåken lett over Veslemannen, som er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Rauma kommune.

les også

NVE hever farenivået for Veslemannen

Det siste døgnet har det kommet 10 millimeter regn. Dette er mindre enn varslet, men fjellet har reagert svært kraftig.

– I løpet av natten har bevegelsene skutt i været. Hastigheten er større enn tidligere, så fjellet har nok blitt svakere, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE til VG.

Veslemannen har et volum på 120 000 - 180 000 kubikkmeter, det vil si rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

– En riktig vurdering

På bakgrunn av de økte bevegelsene opprettholder NVE rødt farenivå.

– Hastigheten har vært oppe i over 65 centimeter i døgnet i øvre del, og 2 centimeter i døgnet i nedre del. Hastighetene fortsetter i dag på samme nivå, sa Blikra under en pressekonferanse på Rauma kulturhus torsdag.

– Vi tvilte oss frem til det røde farenivået, men det viste seg å være en riktig vurdering i går kveld. Vi er overrasket over den voldsomme reaksjonen i fjellet til tross for de små nedbørsmengdene som har kommet.

Ni beboere evakuert

Da NVE hevet farenivået til rødt onsdag kveld, måtte ni beboere under det rasfarlige fjellpartiet evakuere for syvende gang.

– Det er innarbeidet gode rutiner mellom beboerne og kommunen, så det gikk fint. Klokken 00.22 hadde Sivilforsvaret opprettet sperre- og lyttepost, sa politiførstebetjent Sindre Mittet under pressekonferansen.

les også

Gunn (54): – Kan ikke holde på slik i ti år

Alle beboerne er evakuert til campinghytter cirka én mil unna.

– Etter den forrige evakueringen i august, ble det besluttet å tilby beboerne permanente evakueringsboliger som står klar. Det letter situasjonen litt, men flere uttrykker selvfølgelig at situasjonen ikke er holdbar, sier Rauma-ordfører Lars Olav Hustad til VG.

Sauene til den ene familien som har blitt evakuert, går fortsatt i det rasutsatte området.

– Det ble onsdag kveld vurdert om en gruppe frivillige skulle sanke dem inn, men det ble besluttet at dette var for risikofylt, siden sauene går i ura rett under Veslemannen, sier Hustad.

MØTTE PRESSEN: Sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE (t.v.), Rauma-ordfører Lars Olav Hustad og politiførstebetjent Sindre Mittet. Foto: Torstein Bøe / VG

– Krevende situasjon

Familiene som bor under Veslemannen, fikk i april besøk av statsminister Erna Solberg, som lovte å se på hvordan hun kan hjelpe beboerne.

– Det gjør inntrykk å være her. Jeg forstår at dette er en krevende situasjon for dem, sa Solberg til NRK den gang.

Rauma-ordføreren sier at situasjonen opptar mange av kommunens innbyggere.

– Noen tror at skredet aldri kommer til å gå, i hvert fall ikke i vår levetid, mens andre er veldig opptatt av det. De fleste har et avslappet forhold til situasjonen. Det er mange høye fjell rundt oss, sier Hustad.

Snø på toppen

Statsmeteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt sier til VG at temperaturen på Mannen torsdag formiddag ligger rett over 1 grader.

– Det betyr at nedbøren i natt mest sannsynlig har kommet som snø. Midt på dagen er temperaturen ventet å stige til 2–3 grader, sier Granerød.

Geolog Lene Kristensen i NVE sa til VG torsdag morgen at det var 5 centimeter snø oppe på målestasjonen.

ØKTE BEVEGELSER: Det har natt til torsdag vært stor økning i bevegelsene i Veslemannen. Sivilforsvaret er på plass med sine oransje biler og telt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder