Fire T-banelinjer er berørt etter tunnelbrannen mellom Ensjø og Helsfyr natt til mandag. Flere glassruter på Helsfyr T-banestasjon ble blåst ut etter eksplosjon fra gass flasker, men ingen personer kom til skade i forbindelse med dette.
 Fire T-banelinjer er berørt etter tunnelbrannen mellom Ensjø og Helsfyr natt til mandag. Flere glassruter på Helsfyr T-banestasjon ble blåst ut etter eksplosjon fra gass flasker, men ingen personer kom til skade i forbindelse med dette. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Gassflaske eksploderte i T-banetunnel i Oslo

INNENRIKS

Det er full stans i t-banen forbi Helsfyr stasjon i Oslo etter eksplosjonen inne i tunnelen i natt. Ved 03.20-tiden eksploderte flasker med propan og acetylen på en sveisevogn inne i t-banetunnelen ved Helsfyr stasjon, øst for sentrum. Alle som jobbet i tunnellen kom seg uskadde ut.

Publisert: Oppdatert: 17.12.18 09:56

 T-banen mellom Brynseng og Tøyen er innstilt inntil videre.

– Dette er en alvorlig brann, og det blir full stans i trafikken forbi brannstedet mandag. Avganger østfra vil snu på Brynseng, sier pressevakt Øystein Dahl Johansen i Ruter til NTB.

Stasjonene Helsfyr, Ensjø og Løren er stengt, og det er heller ikke T-banedrift mellom Brynseng og Tøyen. I stedet er det satt opp buss for bane. Linje 5 går derimot som normalt med enkelte forsinkelser.

– Store konsekvenser

I løpet av mandagen vil Sporveien undersøke tilstanden til skinner, strøm og signalanlegg.

– En slik brann har selvfølgelig store konsekvenser for T-banen i Oslo. Heldigvis ble ingen personer skadd. Det viktigste for oss nå er å skaffe oversikt over situasjonen i samarbeid med politi og brannvesen og bidra til at folk kommer seg på jobb og skole. Det er for tidlig å si når tunnelen kan åpne igjen, opplyser kommunikasjonssjef Cato Asperud i Sporveien.

Ruter oppfordrer folk til å følge med i reiseplanleggeren og på ruter.no.

– Det blir oppdatert så raskt som mulig, sier pressevakt Øystein Dahl Johansen, som har en klar oppfordring:

– Dersom du har alternative måter å reise på, så bruk dem.

Nødetatene rykket natt til mandag ut da det kom melding om at det brant i en sveisevogn i tunnelen. Ved 03.20-tiden opplyste Oslo politidistrikt at arbeiderne hadde kommet seg ut og at ingen personer var kommet til skade.

– Vi har fått bekreftet at alle er ute, og det er ingen personskader. Men brannvesenet sier det brenner ganske kraftig i vognen. Tunnelen er også ganske røykfylt, og det kommer røyk ut på Helsfyr-siden, sa operasjonsleder Christian Krohn Engeseth til NTB.

Beboerne i området er blitt bedt om å lukke vinduene.

Klokken 06.45 meldte politiet at mannskaper fra brannvesenet er på vei inn i tunnelen etter at bilder fra drone viser at det ikke lenger var en pågående brann.

Eksplosjon

Det var flasker med propan og acetylen på sveisevognen, som stod rundt 300 meter inne i tunnelen.

Like før klokken 04.00 opplyste politiet på Twitter at en eller flere flasker hadde eksplodert. Det førte blant annet til at flere glassruter på Helsfyr T-banestasjon ble blåst ut, men ingen personer kom til skade i forbindelse med dette.

Ved 4.30-tiden opplysyr politiet at brannvesenet vurderte det som for farlig å sende folk inn i tunnelen. Røyken var avtagende, men det var fortsatt ikke klart hvordan det så ut på brannstedet. Situasjonen ble beskrevet som uavklart.

Full stans

– Dette er en alvorlig brann, og det blir full stans i trafikken forbi brannstedet mandag. Avganger østfra vil snu på Brynseng, sa pressevakt Øystein Dahl Johansen i Ruter tidlig mandag, før morgenrushet startet.

I en pressemelding klokken 05.45 opplyste Sporveien at T-banens line 4 er innstilt. Linje kjører mellom Holmenkollen og Majorstuen. Linje 2 kjører mellom Østerås og Hasle, mens linje 3 går mellom Kolsås og Storer. Linje 5 kjører mellom Sognsvann og Vestli, som normalt.

Bruk alternativer

Løren stasjon er også stengt. Johansen oppfordrer folk til å følge med i reiseplanleggeren og på ruter.no.

– Det blir oppdatert så raskt som mulig, sier pressevakten, som har en klar oppfordring før morgenrushet:

– Dersom du har alternative måter å reise på, så bruk dem.

Brannstedet ligger mellom Oslo sentrum og T-banens base på Ryen, men Sporveien sier de skal klare å få nok materiell på plass i nettet fra sine andre baser.

Avkjøringen fra E6 mot Grenseveien er også stengt på grunn av brannen, opplyser Statens vegvesen på Twitter.

Her kan du lese mer om