Brannmann skadet i skogbrann - vurderer å be EU om hjelp

INNENRIKS

Det jobbes stadig med å slokke skogbrannene på Sør- og Østlandet. Lørdag morgen fikk en brannmann lettere brannskader. Nå kan vannbombefly bli sendt fra EU for å bistå i slokningsarbeidet.

Publisert: Oppdatert: 14.07.18 15:47

Den siste uken har omtrent 100 skogbranner herjet på Sør- og Østlandet. Årsaken er flere tusen lynnedslag kombinert med lang tids tørke.

Lørdag morgen ble det satt inn ytterligere seks helikoptre for å bistå slokningsarbeidet. Totalt er det nå 22 skogbrannhelikoptre i omløp på sju forskjellige steder. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) meldte fredag at de vurderte å be EU om vannbombefly for å bistå i slokningsarbeidet.

Norge er nemlig med i ERCC (Emergency Response Coordination Centre), et organ som bistår ved kriser.

Ifølge avdelingsdirektør i DSB Anne Rygh Pedersen, vil denne avgjørelsen tas i løpet av helgen, når man får sett hvor godt de 22 skogbrannhelikoptrene som allerede er ute, fungerer.

– Vi har sendt et forvarsel dit om at situasjonen er krevende, og at vi muligens vil trenge bistand på kort varsel. I denne sammenhengen er kort varsel 24 til 48 timer, sier Rygh Pedersen i DSB til Aftenposten.

Skadet brannmann

Lørdag morgen meldte politiet på Twitter at en brannmann ble lettere skadet i forbindelse med slokking av en lyngbrann ved Gaustatoppen i Telemark.

Det skal dreie seg om brannskader på hånden.

– Brannmannen har fått noen lettere brannskader, og blir nå tatt hånd om av helsepersonell, sier operasjonsleder Anne Meyer i Sørøst politidistrikt.

Få oversikt over skogbrannfaren her:

Tar forholdsregler

Brannvesenet Sør holder i dette øyeblikk på med etterslokking av branner på tre steder. Overbefal Endre Børupsen forteller at de tar en rekke forholdsregler ved skogbranner når det gjelder personellet.

– Skogbranner er utfordrende fordi det foregår i ulendt terreng. På generelt grunnlag er vi opptatt av å unngå skade på personell, og tar alltid forbehold, sier Børupsen til VG.

En av sikkerhetstiltakene er å stoppe aktivt slokningsarbeid i terrenget etter mørkets frembrudd, mellom klokken 23 og 04.

– Ved behov er det personell ute som overvåker brannen, og passer på at den ikke beveger seg mot bebyggelse og infrastruktur, sier han.

Han påpeker at det ikke har vært fare for bebyggelse under disse skogbrannene, men forteller at den siste uka har vært hektisk.

– Situasjonen er hektisk, men fullt løsbar. Vi har vært avhengige av velvillighet fra personell som egentlig har ferie, og bistand fra sivilforsvaret, forteller overbefalen.

Slokningsarbeidet foregår kontinuerlig, og det arbeides med å slokke rundt 20 skogbranner i Telemark, mens det i Agder brenner 18 steder, ifølge Fædrelandsvennen.