HUS: I denne boligen i Oppland, bor den siktede mannen i 60-årene. Foto: Fredrik Hagen, VG

Oppland Arbeiderblad: Skal ha holdt mann fanget i to år

En mann i 60-årene er siktet for tvang og trusler etter at han skal ha holdt en mann i 40-årene fanget i to år, skriver Oppland Arbeiderblad.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Mannen i 60-årene ble varetektsfengslet i Gjøvik tingrett 3. juli for to uker med brev- og besøkskontroll.

– Det er fare for bevisforspillelse, sier politiadvokat Mari Lauritzen Hasle ved Innlandet politidistrikt til OA.

Mannen er siktet for tvang og trusler, opplyser politiet.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Han hevder han ikke har gjort noe straffbart. Han kjenner seg ikke igjen i det som fremgår av siktelsen eller det som har blitt skrevet om saken, skriver advokatfullmektig Magnhild Claudius til VG i en tekstmelding.

Hun er advokatfullmektig hos advokat Arnor Ilstad, som er oppnevnt som forsvarer for siktede. Ilstad har ikke besvart VGs henvendelser.

– Sjeleglad

Ifølge avisen har fornærmede levd under den eldre mannens kontroll gjennom psykisk og fysisk tvang. En familiekontakt opplyser at fornærmede har blitt manipulert til å tro at familie og venner ikke vil ha noe med ham å gjøre.

– Han er sjeleglad for å være ute av dette. Friheten til å gå rundt og spise en hamburger på gata er superbra. Dette er en enorm lettelse for klienten min, sier bistandsadvokat Aina Helene Tvengsberg til VG.

– Det hevdes at han har blitt holdt fanget i opp mot to år. Hva kan du si om det?

– Jeg har ikke noe dokumentasjon på å si noe eksakt om lengden, men jeg kan ikke utelukke at det dreier seg om to år, sier Tvengsberg.

FANGET: Politiadvokat Mari Lauritzen Hasle sier at det er fore for bevisforspillelse i saken der en person mann skal ha holdt en annen mann fanget i to år. Foto: Jarle Grivi Brenna

Politiadvokat Ingveig Nøkleby i Innlandet politidistrikt ønsker ikke å uttale seg om hvor lenge politiet mistenker at mannen har vært holdt mot sin vilje.

– Politiet har ingen opplysninger om at han har vært låst inne i denne perioden, men vi har mistanke om at han har vært utsatt for andre former for tvang, sier hun til VG.

Nøkleby kan imidlertid ikke gå inn på hvilke former for tvang det er snakk om.

– Men mistanken går på vold, tvang og trusler. Både psykisk og fysisk.

Vold

Fornærmede skal også ha blitt utsatt for grov vold ved flere tilfeller, og skal ha vært i svært dårlig forfatning da han ble funnet.

– Han omtaler det som helt forferdelig, et helvete, sier Tvengsberg.

– Han var nesten ikke til å kjenne igjen, sier en familiekontakt til OA.

Den fornærmede skal også hatt problemer med rus, og er derfor en kjenning av politiet. Mannen skal imidlertid ha vært rusfri de to årene i fangenskap.

– De to er ikke i familie, og har heller ikke noen følelsesmessig relasjon. De har vært bekjente over tid, de er begge fra opplandstraktene, sier Tvengsberg til NRK.

Hun forteller at klienten hennes har det tøft, men at han blir tatt hånd om familie og helsepersonell.

Politiadvokat Nøkleby sier til VG at siktedes eventuelle tilknytning til rusmiljøet er noe de undersøker.

– Rusmiljø er noe vi undersøker, men det er litt for tidlig å si hva omstendighetene rundt er, sier hun.

Avhør

Det skal ha vært en tilfeldighet at fornærmede ble funnet etter å ha blitt gjenkjent av en familievenn. Familien skal deretter ha fått ut mannen den 29. juni.

– Familien har prøvd å sette seg i kontakt med ham i lengre tid uten å lykkes med det, sier Tvengsberg.

OA skriver også at flere av de nærmeste i familien har vært inne til avhør, og har lagt frem en serie med bevis.

VG har vært i kontakt med en av mannens naboer som opplyser at den siktede fremsto som en rolig og normal person.

Ikke spesielt sterkt mistankegrunnlag

Gjøvik tingrett var enig med politiet i at det foreligger bevisforspillelsesfare.

Ved vurderingen la retten særlig vekt på hvordan siktede opptrådte da politiet traff på siktede på fredag i forrige uke.

Retten legger også vekt på at siktede i løpet av helgen skal ha forsøkt å ta kontakt med fornærmede, til tross for at han var pålagt å ikke ta kontakt med ham.

Ifølge Nøkleby er dette noe som følges opp av politiet.

– Det er noe som er en del av etterforskningen vår, men jeg kan ikke si noe mer om det.

Gjøvik tingrett mener samtidig at politiets begjæring om én måneds varetektsfengsling ville være et uforholdsmessig inngrep.

«Det vises til at strafferammen i straffelovens paragraf 251 første ledd er fengsel i to år, og at mistankegrunnlaget på nåværende tidspunkt ikke er spesielt sterkt», heter det i kjennelsen.

Siktede har anket fengslingskjennelsen til lagmansretten.

Politiadvokaten opplyser at de vurderer forløpende om siktelsen skal utvides, og at det per nå ikke er noen andre siktede i saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder