Johny Vassbakk dømt for drapet på Birgitte Tengs

HAUGESUND TINGHUS (VG) Johny Vassbakk er dømt for det 28 år gamle drapet på Birgitte Tengs. Like etter domsavsigelsen falt 52-åringen om i retten.

Publisert:

En enstemmig tingrett dømte mandag Johny Vassbakk til 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs i 1995. I tillegg må han betale 600.000 kroner i erstatning til hver av foreldrene hennes.

  • Retten mener det er bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil at DNA-funnet på Birgitte Tengs’ strømpebukse ble avsatt med blodige fingre.
  • Retten mener det er bevist at DNA-funnet består av Birgitte Tengs' blod og Vassbakks epitelcellerepitelcellerEpitelceller er en fellesbetegnelse på hudceller og andre celler som finnes på kroppsoverflate eller kjertler. .
  • Retten mener det usannsynlig at DNA-funnet kan ha havnet på strømpebuksen gjennom oversmitte eller kontaminering ved indirekte kontakt mellom Vassbakk og Tengs.

– Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte trakk ned strømpebuksen og trusen da flekken med Birgittes blod ble avsatt, sa tingrettsdommer Signe Lundegård da hun leste opp deler av rettens vurderinger av DNA-beviset mandag ettermiddag.

Haugaland og Sunnhordland tingretts dom er i tråd med aktoratets aktoratets "Aktor" eller "aktoratet" er de som representerer påtalemyndigheten i en straffesak. påstand.

Retten har vektlagt at drapet var seksuelt motivert og har ikke funnet noen formildende omstendigheter i saken.

– Birgitte Tengs var forsvarsløs i forhold til de angrepene hun ble utsatt for, sa dommer Arne Vikse da han leste opp kjennelsen.

DREPT: Birgitte Tengs var 17 år da hun ble funnet ille tilredt like i nærheten av hjemmet på Karmøy.

Dommen la særlig vekt på skjerpende omstendigheter, deriblant at Birgitte Tengs var en ung jente og at hun ble utsatt for alvorlig, gjentagende vold.
I dommen brukes ord som «tapt selvbeherskelse».

– Tiltalte har hatt en rekke muligheter til å stanse opp, sa Vikse.

– Handlingen bærer preg av stor aggresjon og manglende impulskontroll.

Like etter at straffeutmålingen ble opplest, oppsto det drama da 52-åringen falt om i rettssalen, og den fullsatte salen ble tømt i all hast.

Forsvarer Stian Kristensen spurte den tiltalte om han klarte å reise seg. Både ambulanse og legebil kom til tinghuset i Haugesund.

Se video – her må de avbryte:

– Kroppen koblet ut

– Dette ble for mye, rett og slett, sa forsvarer Stian Kristensen til VG kort tid etterpå.

– Hva var det som skjedde?

– Mest sannsynlig har han fått et blodtrykksfall. Det handler om spenningen som har vært knyttet til denne dagen, og så ble det for mye. Han besvimte og kroppen koblet ut.

– Hvordan har han det nå?

– Han har fått godt tilsyn, og har det etter forholdene OK, men han er helt utslitt, så han kommer ikke til å følge domsavsigelsen videre fra salen, sa Kristensen.

1 / 4
DRAMATISK DEBUT: Forsvarer Stian Kristensen møtte pressen etter domsavsigelsen, der klienten hans kollapset.

Vassbakk har hele tiden nektet straffskyld og fastholdt under rettssaken at han, så vidt han vet, ikke har truffet Birgitte Tengs.

Forsvarerne hadde bedt om full frifinnelse, og har på forhånd varslet at de anker dommen hvis han ble funnet skyldig. Ifølge NTB er ankesaken berammet til 4. september i Gulating lagmannsrett.

Se – her får Vassbakk dommen:

Birgitte Tengs ble funnet drept på Gamle Sundsveg, like i nærheten av hjemmet på Karmøy, 6. mai 1995. Foreldrene Karin og Torger Tengs var ikke til stede i retten under domsavsigelsen, men har fulgt rettssaken tett.

Bistandsadvokat Jon Christian Elden sier at foreldrene er forsiktige med å tro på en løsning til tross for at Vassbakk ble dømt.

– Om dommen blir stående er ikke avklart, og de tør ikke tro at saken er løst med dette, sier Elden til VG.

– Ikke overrasket

Foreldrene har allerede vært gjennom to rettssaker, da fetteren til Birgitte Tengs ble dømt og senere frikjent for drapet på kusinen.

Tingretten har vurdert at det overhodet ikke finnes noen bevis mot fetteren og at det har blitt gjort en «stor urett» mot ham, ifølge dommen.

Fetterens advokat Arvid Sjødin sier til VG at han ikke er overrasket over dommen, som han mener burde kommer tidligere. Han har snakket med fetteren om dommen.

– Det viktigste han sier, er at dommen bekrefter ytterligere at dette er en sak han ikke har noe med. Dommen trekker han bare ytterligere ut av saken, sier Sjødin til VG.

– Fetteren viste ikke tegn til lettelse eller andre følelser knyttet til dommen?

– Nei, hans viktigste reaksjon er at dette har han ingenting med.

DØMT: Dommerne mener Johny Vassbakk drepte Birgitte Tengs i 1995.

DNA-beviset

Birgitte Tengs-saken var den aller første saken til Kripos sin Cold Case-gruppe i 2016.

Til tross for ransaking, telefonavlytting og spaning i den nye etterforskningen, fant politiet ingenting som kunne felle Vassbakk for drapet – før de fikk svar på en DNA-undersøkelse.

Et DNA-funn ved linningen på Birgitte Tengs’ strømpebukse klaffet med Vassbakks Y-kromosom. DNA-funnet var årsaken til at politiet pågrep Vassbakk og tiltalte han 17. oktober 2022.

PÅ ÅSTEDET: Retten ble tatt med ut på befaring på stedet der Birgitte Tengs ble funnet drept.

– Sterkt teknisk bevis

Forfatter Bjørn Olav Jahr, som skrev boken «Hvem drepte Birgitte Tengs», mener DNA-beviset er så tungtveiende at en eventuell frifinnelse av Vassbakk ville vært «ekstremt overraskende».

– Jeg ser ikke noen annen grunn til at det kan ha havnet der enn under drapshandlingen, og at det er et sterkt teknisk bevis, sa Jahr til VG.

Les mer om DNA-bevisets styrker og svakheter her.

Flere tabber

DNA-teknologien har kommet langt siden den opprinnelige etterforskningen på 1990-tallet.

Politiet lette i månedsvis etter en gjerningsperson med langt, blondt hår etter analyser fra rettsmedisinsk institutt, før nye undersøkelser konkluderte med at hårstrået tilhørte Birgitte selv.

En rekke vitner har vært kalt inn av begge sider for å forklare seg på nytt om den gamle saken.

Dommer Arne Vikse sier bevisførselen var preget av at vitner i «svært begrenset grad» husket hendelsesforløpet. Han trekker frem to eksempler:

  • En lensmannsbetjent som mente han hadde vært med på å bære Birgitte Tengs ut av åstedet, men som ifølge protokoller var på stasjonen og gjennomførte avhør.
  • En annen betjent som mente han hadde vært på åstedet ved 04-tiden drapsnatten, men som egentlig var et annet sted.
MISTET DATTEREN: Foreldrene til Birgitte Tengs har vært i retten flere dager for å høre på bevisene mot mannen som er tiltalt for drapet på deres eneste barn for snart 28 år siden.

Politiet klarte aldri å fastslå når drapet fant sted.

Termometeret som ble brukt morgenen de fant Birgitte Tengs var uegnet til å ta temperaturen hennes, og en pose med mageinnhold som skulle til analyse kom på avveie i posten.

Den siste sikre observasjonen av 17-åringen var klokken 00.10. To polititjenestemenn observerte blodspor ved åstedet i 04-tiden, og retten har konkludert med at Birgitte Tengs må ha blitt drept i dette tidsrommet.

Vassbakk er tidligere straffedømt blant annet for å ha blottet, for å ha brutt seg inn hos flere kvinner og for å ha gått til angrep på sin tidligere psykolog.

Politiet ble tipset om Johny Vassbakk allerede dager etter drapet i mai, men innkalte ham først til avhør i desember.

Vassbakk har helt siden første avhør sagt han var i Haugesund, ikke Kopervik der Birgitte forsvant, den aktuelle kvelden, men aktoratet har vektlagt at han ikke har alibi.

Frikjent fetter vitnet

Forsvarerne har anført at det er vanskelig å huske nøyaktig hva man gjorde en vanlig fredagskveld så langt tilbake.

De mente Vassbakk ble utsatt for samme forhåndsdømming som Birgitte Tengs’ fetter ble på 1990-tallet. Stemningen ble amper i retten da forsvarerne innkalte fetteren som vitne og ønsket å lese opp flere av politiavhørene av ham.

Avhørene blitt sterkt kritisert for å være manipulative, og avhørsekspert Asbjørn Rachlew har tidligere under rettssaken uttalt seg om den falske tilståelsen som kom av manipulasjon, press og isolasjon.

Dommerne har vektlagt dette i dommen mot Vassbakk, og de beskriver de 38 avhørene av fetteren som «et ekstremt høyt antall».

Bare dager før rettssaken mot Vassbakk startet ble fetteren kvitt erstatningsdommen som har hengt ved han i 24 år.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no