VIL JOBBE LENGER: Nordmenn har ikke tenkt å kaste inn håndkledet tidlig, men mener samtidig at de over 50 ikke er like attraktive på arbeidsmarkedet. Foto: Illustrasjonsfoto: SeventyFour / Shutterstock / NTB scanpix

Én av tre vil jobbe til de er 70 år eller eldre

Stadig flere ønsker å jobbe til de er minst 70 år gamle. Samtidig mener halvparten av de yrkesaktive at arbeidstakere over 50 år er lite attraktive.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det viser Seniorpolitisk barometer som ble lagt fram fredag.

– Det er positivt at mange ønsker å jobbe lenge, men det er nødvendig med flere grep for å få folk til å jobbe lenge nok til å sikre et bærekraftig velferdssamfunn. Ett års forlenget yrkesaktivitet vil gi opp mot 40 milliarder kroner i økt verdiskapning, sier Kari Østerud, direktør i Senter for seniorpolitikk til NTB.

Undersøkelsen viser at nesten halvparten av de yrkesaktive mener at folk over 50 år er lite ettertraktet på arbeidsmarkedet. Lederne som er spurt i undersøkelsen, vil i gjennomsnitt nøle med å kalle inn personer over 58,5 år til intervju.

Les også: NAV-direktøren: Eldre må jobbe lenger

– Diskriminering øker

– Når du er 58 år, har du i prinsipp 12–14 år igjen av arbeidslivet. Ved den alderen kan mange være på toppen, både erfaringsmessig og med hensyn til arbeidskapasitet. Det ser dessverre ut til at diskriminering av seniorer øker, og nå svarer én av fem arbeidstakere at det foregår diskriminering i arbeidslivet på grunn av alder. Vi opplever at måten vi snakker om seniorer på i den offentlige debatten også har blitt mer negativ, sier Østerud til NTB.

Kommentar: 50, feit og ferdig?

Undersøkelsen er gjennomført av Ipsos for Senter for seniorpolitikk og baserer seg på svar fra 1.000 arbeidstakere og 750 ledere i privat og offentlig sektor.

I fjor skrev VG at ledigheten blant personer over 60 år hadde økt med nesten 30 prosent siden 2014.

For to år siden viste Seniorpolitiske barometer at nordmenn vil ha muligheten til å stå i jobb og at de er positive til at aldersgrensen er hevet til 72.

Og det var de aller yngste – de under 30 – som var mest velvillige. Her støttet hele 56 prosent endringen i arbeidsmiljøloven mens 49 prosent av de over 60 svarte det samme.

Les også: Slik bremser du aldringen

Arbeidsmiljøloven gir arbeidsgivere adgang til å avslutte arbeidsforholdet på grunn av alder når arbeidstakeren fyller 72 år. Før 1. juli 2015 var grensen 70 år.

Og eldrebølgen er ikke bare en utgiftspost. I fjor bidro pensjonistene med gratis arbeidskraft verdt 25 milliarder kroner, ifølge en analyse gjort på oppdrag av Statens seniorråd. Ny analyse beregnet at pensjonistene brukte rundt 13.800 årsverk på frivillig arbeid knyttet til organisasjoner, lag og frivillighetssentraler mens de la ned ca 32.000 årsverk på uformelt frivillig arbeid.

Les også: Kong Harald fyller 80: – Alder er bare et tall

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder