- Han kan være farlig for andre hvis han ruser seg

Drapsmann rømte under permisjon

(VG Nett) Søsteren til den rømte drapsmannen (29) frykter at han har stukket av for å ruse seg - og at det kan gjøre ham til en fare for seg selv og andre. - Vi er livredde, sier drapsofferets døtre.

Kathrine Hammerstad
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

DREPT: Eva Lilleøen (55) ble drept i 2005. Torsdag rømte drapsmannen under permisjon. Foto: Privat

29-åringen var på permisjon hos sin far i Oslo torsdag, da han plutselig forsvant. Han ble idømt tvungent psykisk helsevern for å ha knivdrept 55 år gamle Eva Lilleøen på Romerike i 2005, og sliter med tunge rusproblemer. Oslo-politiet nølte ikke med å kalle ham farlig da de ba patruljene i hovedstaden se etter mannen torsdag kveld.

Mannen er fortsatt på rømmen fredag morgen, melder NTB.

Søsteren til den drapsdømte sier at han under normale omstendigheter skal være helt ufarlig. Men det forutsetter at han tar medisinene sine - og at han helst holder seg unna rus.

BAKGRUNN:Farlig drapsmann på rømmen

Tror han rømte for å få stoff

- Han er ikke farlig hvis han tar medisiner og er slik som han har vært den siste tiden. Holder han seg også unna dop er han ufarlig. Men når han har tatt dop tidligere har han nærmest vært psykotisk. Han blir utilregnelig og en fare for seg selv og i verste fall andre. Jeg er nesten sikker på at han har tatt noe stoff, det var nok derfor han stakk av, sier søsteren til VG Nett.

Verken Oslo- eller Romerike-politiet gjorde torsdag kveld noe aktivt søk etter 29-åringen. Det er Romerike som har ansvaret for saken, siden mannen rømte fra en institusjon i distriktet. Operasjonsleder Jan-Erik Fossneset betegnet torsdag rømningen som udramatisk, og sa ingenting ville bli gjort før de eventuelt mottar en formell savnetmelding på mannen fra institusjonen. Oslo-politiet henviste på sin side til kollegene på Romerike, til tross for at han sist ble sett i Oslo.

- Vi har ingen opplysninger om hvor mannen kan være. Dette får Romerike etterforske, så får de eventuelt be om bistand fra oss dersom de tror han er her, sier operasjonsleder Finn Belle til VG Nett sent torsdag kveld.

- De må lete etter ham

Søsteren reagerer sterkt på at politiet forholder seg så passivt til sin drapsdømte brors forsvinning.

- Hvis det er noe jeg vil si, så er det at jeg håper at de leter etter ham. Vi i familien er bekymret. Jeg syns det er veldig rart at de ikke gjør mer allerede nå, han har neppe reist langt av gårde. Jeg er nesten sikker på at han er i Oslo, og siden han ikke har så mange han kan bo hos der, burde det være mulig å finne ham, sier hun.

LES OGSÅ:Gransker psykiatritilbud til drapssiktet

Hun er også svært overrasket over at broren fikk permisjon uten tilsyn for å besøke faren sin torsdag. Sist han ble vurdert frisk nok til dette, var i 2007. Kort tid etter konkluderte en rapport med at mannen fortsatt viste aggressiv atferd, og derfor burde ilegges sikkerhetsnivå som ikke ga permisjon uten tilsyn.

- Det er lenge siden han fikk permisjon uten tilsyn. Han har alltid hatt noen med seg under permisjonen tidligere, eller blitt hentet og kjørt av folk fra institusjonen. Jeg ble veldig overrasket over at han fikk permisjon alene i dag.

Da drapet ble begått, konkluderte rettspsykiaterne med at han hadde en kronisk alvorlig sinnslidelse. Søsteren sier at broren gradvis har blitt bedre og vist en mer stabil atferd.

- Men han soner jo en dom for en grunn. Og jeg er ikke overrasket over at han rømte når han fikk permisjon uten tilsyn, sier hun.

Døtrene til drapsofferet: - Sjokkert og engstelig

Døtrene til kvinnen som ble drept av mannen i 2005, ble sjokkerte da de fikk vite at 29-åringen hadde rømt. De trodde det toppet seg da mannen i 2007 ble observert i nabolaget deres under permisjon.

- Vi er sjokkert og engstelig. Sjokkert fordi han har hatt permisjon uten tilsyn uten at vi er varslet, slik vi har en avtale på. Vi er også sjokkert over at politiet på Romerike ikke tar denne saken noe særlig alvorlig. Vi vet hva denne mannen er i stand til å gjøre i rus, og regner med det er rus som er grunnen til at han er rømt. Vi er samlet alle tre nå og er veldig engstelige, sier en av døtrene til VG Nett.

Ifølge døtrene sa rettsspykiateren under rettssaken at de hadde grunn til å være bekymret dersom han rømte, og at omgang med rus under behandlingstiden kunne sette ham langt tilbake.

- En ting er hva han kan finne på å gjøre mot seg selv, en annen ting er hva han kan gjøre mot andre? Hvem skal i så fall ta ansvar for det? Dette er ganske hårreisende. Vi klarer ikke helt å roe oss ned, og håper vi snart får en telefon om at han er funnet, sier datteren.

VG Nett forsøkte i kveld å komme i kontakt med ledelsen på institusjonen 29-åringen rømte fra, uten å lykkes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder