PENGEMANGEL: Direktør i Kirkerådet, Jens Petter Johnsen, sier til Dagsavisen at pengemangel er årsaken til at det ikke er ryddet opp i medlemsregisteret. Foto: SCANPIX

Fortsatt medlemskaos i Den norske kirke

Titusenvis av nordmenn er fortsatt feilaktig oppført som medlemmer i statskirken, ti år etter at det nye sentrale kirkeregisteret ble innført.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

I 1998 fikk Norge et sentralt kirkeregister. Kirkedepartementet, som da var under ledelse av Bondevik I-regjeringens kirke- og utdanningsminister Jon Lilletun (KrF), valgte å bruke Folkeregisteret som grunnlag for medlemsregisteret i Den norske kirke. Man mente det ville bli for dyrt å gå gjennom alle kirkebøker der dåp registreres manuelt, skriver Dagsavisen.

Dermed er alle som ikke aktivt har meldt seg ut av statskirken etter 1998, fortsatt medlemmer, med unntak av dem som er registrert som medlemmer i et annet tros- og livssynssamfunn.

Etter mange protester fra humanetikere, muslimer, jøder og pinsevenner som var oppført som medlemmer, tok Kultur- og kirkedepartementet affære i 2005 og fikk ryddet opp i 75.000 ufrivillige medlemmer av statskirken ved å kryssjekke statskirkeregisteret mot medlemslistene i andre tros- og livssynssamfunn.

Kirkerådet beklager situasjonen, men skylder på pengemangel.

- Folk skal selvsagt ha retten til å bestemme om de ønsker å tilhøre kirken eller ikke. Vi har tatt til orde for å komme i kontakt med alle våre medlemmer og gi dem mulighet til å velge, men vi har foreløpig ikke fått bevilget penger til det, sier direktør i Kirkerådet, Jens Petter Johnsen, til Dagsavisen.

DEBATT:Diskutér tro og livssyn

Kirkerådet har foreslått for departementet å få skaffet en oversikt via menighetsrådsvalget i 2009, der de sender ut valgkort til alle medlemmer i statskirken. På den måten kan de som ikke er klar over at de er medlemmer, og som ikke ønsker å være det, melde seg ut av statskirken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder